Reistips voor Nuwara Eliya

Aan de voet van de Pidurutalagala in een dal, ligt het stadje Nuwara Eliya. De ligging op een hoogte van bijna 1900 meter, het fraaie landschap en het gezonde klimaat zorgen ervoor dat Nuwara Eliya door veel mensen bezocht worden. Door de hoogte is de gemiddelde jaartemperatuur hier maar 15 graden en voelt het ten opzichte van de rest van Sri Lanka fris aan. Tevens kan het hier in de maanden juni tot oktober behoorlijk regenen. Door dit klimaat en de ligging, zijn er in de bergen volop theeplantages te vinden. In de omgeving van Nuwara Eilya kun je dus één van de vele theeplantages bezoeken. Daarnaast kun je in het heuvelachtige omgeving prima wandelen en genieten van Britse koloniale gebouwen.

Vroeger was de stad goed in trek bij de Britten. In het midden van de 19e eeuw ontdekte Sir Samuel Baker deze regio. Hij wilde de streek ontwikkelen en liet vee en boeren uit Engeland overkomen om een boerderij te starten. De dieren stierven en de oogst mislukte. De boeren keerden terug naar Engeland. Het was geen succes. Maar Nuwara Eliya bleef Engelsen aantrekken. Niet voor niets werd het ook wel Little England, New England of Nurelia genoemd. Het bekende Grand Hotel was een zomerresidentie van de Britse gouverneur en veel Engelsen die hier werkten op de theeplantages brachten hun weekend hier door. De Britse cultuur konden de mensen hier terugvinden dankzij het landschap, de huizen met de tuinen, het golfterrein en Hill Club. Britse officieren jaagden op de Horton Plains op olifanten. Het verhaal gaat dat de Engelse jager Davy meer dan duizend olifanten heeft neergeschoten, majoor Rogers doodde er 1400 en majoor Forbes schoot er maar liefst 106 dood in een tijdbestek van drie dagen.

Tot de bezienswaardigheden behoren het Grand Hotel, het oorlogsmonument in het centrum, Lake Gregory, Victoria Park en de Pidurutalagala.

Verhalen over Nuwara Eliya

Plan je reis naar Sri Lanka

Boek een hotel in Nuwara Eliya

Booking.com

Boek vooraf een activiteit