Polonnaruwa - Sri Lanka
Polonnaruwa Sri Lanka

Reistips voor Polonnaruwa

Nadat Anuradhapura in 993 werd verwoest, werd Polonnaruwa de tweede hoofdstad van Sri Lanka. Net als de voorgaande hoofdstad ligt Polonnaruwa in de Noordelijke Centrale Provincie van het land. Hier vind je mooie ruïnes, tempels en andere bezienswaardigheden.

Toen de stad de nieuwe hoofdstad van het land werd in 1070, liet de vorst Parakramaba-hu I in de 12e eeuw een enorme stad opbouwen. Zo werd Polonnaruwa een van de ongelooflijkste stedelijke scheppingen uit de geschiedenis. De stad was in de 8e eeuw al een tijdelijke koninklijke residentie. De Chola’s bouwden na hun verovering monumenten voor hun religie, met name voor Shiva. Nadat Polonnaruwa de hoofdstad werd, kwam de stad vol te staan met boeddhistische heiligdommen. Twee vorsten bouwden in de 12e eeuw enorm veel monumenten. Zo liet Parakramaba-hu I binnen de ommuring een prachtige tuinstad bouwen. Binnen de ommuring stonden paleizen en heiligdommen in harmonie met de natuur. Door de mooie natuur, moest er ook bevloeiingssystemen worden aangelegd. En nog altijd zijn deze in gebruik. De vorst liet veel monumenten bouwen, waaronder het Lankatikala, Gal Vihara en het Tavanka Pilimage. De opvolger Nissamkamalla I bouwde in zijn regeerperiode ook allerlei monumenten, al waren deze minder verfijnd dan die van zijn voorganger. De enorme stoepa Rankot Vihara stamt uit zijn periode.

Na deze gouden eeuw raakte de stad in verval. De regering verhuisde in de 13e eeuw naar Kurunegala. Langzaam raakte de stad in verval. De tempels en andere gebouwen veranderden in ruïnes en de jungle overwoekerde de wegen en monument. Britse archeologen ontdekten de stad in het begin van de 20e eeuw en begonnen met restauraties. In tegenstelling tot Anuradhapura wordt hier nog op de oude manier gerestaureerd. Er worden geen nieuwe materialen gebruikt.

Door de enorme omvang van de oude stad, is er veel te zien. De ruïnes zijn verdeeld over een aantal ‘blokken’. In ‘Het Vierkant’ zijn de meeste bezienswaardigheden te vinden. Maar ook daarbuiten zijn mooie en indrukwekkende monumenten en tempels te zien. Om de oude stad volledig te verkennen heb je een dag nodig. Het beste kun je het gebied per fiets of auto verkennen.

Verhalen over Polonnaruwa

Plan je reis naar Sri Lanka

  • Vanaf Amsterdam gaan er rechtstreekse vluchten naar Colombo, maar er zijn ook vluchten met 1 tussenstop. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Boek een hotel in Polonnaruwa

Booking.com

Boek vooraf een activiteit