De leukste stadjes van Mallorca - Valldemossa
Spanje

Dit zijn de leukste stadjes van Mallorca

Ieder jaar weer behoort Mallorca tot één van de meest populaire vakantiebestemmingen. Door die populariteit kan het zijn dat je op sommige plekken last kan hebben van massatoerisme. Maar laat je niet weerhouden om het eiland eens te bezoeken, want een aantal delen van Mallorca zijn nog altijd idyllisch en authentiek. Wil je het massatoerisme ontlopen? Wij zetten de leukste stadjes van Mallorca op een rijtje.

Mallorca, een populaire bestemming

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen, een eilandengroep in de Middellandse Zee. Het is gelegen op zo’n 88 kilometer van de zuidoostkust van Spanje. Door de woelige geschiedenis hadden de bewoners van het eiland in de 19e eeuw een mager bestaan. Veel bewoners waren gedwongen om te emigreren. De mensen die wel bleven grepen de kans aan om van hun eiland een vakantieoord te maken. Mallorca heeft een mediterraans klimaat, prachtige stranden en een afwisselend landschap en dat trok toeristen hierheen. Georganiseerde vakanties begonnen al in 1952 en dus is het niet geheel verwonderlijk dat Mallorca het synoniem is geworden voor massatoerisme. Het eiland biedt voor ieder wat wils; je kunt er feesten, heerlijk wandelen of fietsen, relaxen op prachtige stranden of gewoon helemaal niets doen.

De leukste stadjes van Mallorca

Het is niet moeilijk om van de typische toeristische delen van Mallorca te ontsnappen. Zodra je dit doet zul je een totaal ander gezicht van het eiland zien. Je zult merken dat Mallorca nog altijd dat idyllische mediterrane eiland is met dat authentieke sfeertje. Dit zijn volgens een onderzoek door Holidu de leukste stadjes die je kunt bezoeken.

De leukste stadjes van Mallorca - Petra
De smalle straatjes van Petra - Bron: pxhere.com

Petra

In het binnenland van het eiland ligt Petra, een klein plattelands stadje met nog niet eens 3000 inwoners. Hoewel je zou verwachten dat het een slaperig dorpje is, behoort Petra tot de populairste kleine stadjes van Mallorca. De naam ‘Petra’ betekent steen en dit stadje dankt zijn naam aan de huizen van zandkleurige natuursteen die de smalle straatjes omzomen. Het bruist van het leven dankzij de vele pleintjes waar je restaurants en bars kunt vinden. In de omgeving wordt met succes wijn verbouwd die je bijna op elke hoek van de straatjes kunt vinden. Petra is de geboorteplaats van Fray Junipero Serra. Hij reisde als missionaris de Atlantische Oceaan over in 1749 en zou Californië heeft gesticht. Je kunt in Petra zijn geboortehuis en het bijbehorende museum bezoeken.

De leukste stadjes van Mallorca - Sóller
De Sóller Train - Bron: pxhere.com

Sóller

Het sfeervolle Sóller is gelegen tussen een vruchtbare vallei met sinaasappelbomen en olijfbomen. Dankzij de export van sinaasappelen kon het stadje rijk worden. Destijds woonden er veel Fransen in het dorp en het is niet gek dat je hier veel gebouwen en huizen met een Franse architectuur zult zien. Omdat Sóller lastig te bereiken was, werd er een treinverbinding aangelegd naar Palma de Mallorca zodat de sinaasappelen getransporteerd konden worden. De trein rijdt nog steeds. De Sóller Train is enorm populair bij dagjesmensen en de belangrijkste attractie is de Sóller Train. Met een authentiek houten treintje gaan de passagiers dwars door de het platteland en de groene valleien. De oude stad heeft zijn charme weten te behouden en het is heerlijk om hier door de smalle steegjes te struinen. Geniet van de prachtige architectuur die gebouwd zijn toen de export van sinaasappelen nog hoogtijdagen vierde. Verder kun je omliggende bergen uitstekend verkennen dankzij wandel- en fietsroutes of je kunt lekker relaxen aan de prachtige stranden.

Campos

Ten zuidoosten van Mallorca ligt het landelijke stadje Campos. Hier vindt je de meest populaire stranden van het eiland, waaronder Es Trenc en Sa Rapita. De stranden zijn de grootste trekpleister van Campos. Op donderdag en zaterdag wordt wekelijks een ochtendmarkt georganiseerd waar je heerlijk over kunt struinen en verse lokale producten kunt kopen. De omgeving is ook populair bij fietsers. Er zijn veel fietsroutes om de ongerepte natuur te verkennen.

Artà

Het noordoosten van Mallorca is vrijwel onaangetast door het massatoerisme. Hier vind je onder meer het rustige stadje Artà. Dit stadje wordt gedomineerd door de gefortificeerde parochiekerk en het Heiligdom van Sant Salvador dat omringd wordt door vestingmuren en wachttorens. Vanaf de muren heb je een geweldig uitzicht over de heuvelachtige omgeving met in de verte te zee. Niet alleen de kerken werden beschermd voor aanvallen van buitenaf, ook de gewone woningen in het stadje werden versterkt. Het is absoluut de moeite waard om een wandeling maken door het oude gedeelte van dit stadje. Artà werd ook beroemd om het aardewerk en mandenvlechten. Je kunt deze bewonderen op de wekelijkse markt die iedere dinsdag wordt gehouden. Een andere bijzondere bezienswaardigheid zijn de Grotten van Artà. Dit zijn de grootste grotten op Mallorca en je kunt de grotten bezoeken tijdens een rondleiding.

De leukste stadjes van Mallorca - Valldemossa
Gelegen tussen de groene heuvels - Bron: David Vives via Unsplash

Valldemossa

Valldemossa is de hoogst gelegen stad van Mallorca en ligt middenin de groene heuvels van Tramantuna gebergte. Met minder dan 2000 inwoners kun je hier genieten van een relaxte sfeer. De smalle, sfeervolle straatjes met klinkers zijn autovrij en worden omringd met huizen van natuursteen en veel kleurrijke planten. De beste manier om Valldemossa te verkennen is door simpelweg te verdwalen door deze straatjes. Veel huizen hebben een tegeltje met een afbeelding van Santa Catalina Thomas. Ze is de enige heilige die geboren is op Mallorca. Met een afbeelding van haar beschermen de bewoners zich tegen het kwaad. Op 28 juli wordt er jaarlijks een grote optocht gehouden om Catalina te eren. Breng een bezoek aan het 14e eeuwse klooster waar de beroemde componist en pianist Frederic Chopin ooit heeft gewoond. In het klooster is het Chopin museum tegenwoordig gevestigd. Bij het klooster kun je ook genieten van de rust in het Jardins Rei Joan Carles.

Hoewel Valldemosse klein is, vind je er talloze restaurants waar je heerlijk kunt eten en tal van authentieke winkeltjes. Tijdens de zomermaanden kan het in Valldemossa behoorlijk druk zijn, dus wellicht kun je het stadje het beste bezoeken tijdens het laagseizoen. Mocht het te druk zijn, kun je wellicht kiezen voor een mooie wandeling door het Tramuntana gebergte.

Plan je reis naar Mallorca

  • Vanaf Schiphol Amsterdam, Groningen en Rotterdam kun je rechtstreeks vliegen op Mallorca. Ook vanaf Brussel Charleroi kun je goedkoop vliegen naar dit Spaanse eiland. Klik hier voor de goedkope vliegtickets.
  • Je kunt er ook voor kiezen om vanuit het vasteland met de ferry naar Mallorca te reizen. Dit is mogelijk vanuit Denia, Valencia, Barcelona en Gandia.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com of via Tiqets.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie