Stedentrip Alicante, Spanje
Spanje

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Tips voor een stedentrip Alicante

Waarom is Alicante een perfecte bestemming voor een stedentrip? Het oude centrum is compact en heeft tal van bezienswaardigheden. Er zijn een aantal interessante musea die je gratis kunt bezoeken. Je vindt er leuke straten en wijken waar je heerlijk kunt struinen. De stad kun je afwisselen met een wandeling door de natuur of je kunt gewoon heerlijk relaxen op het strand. Grote kans dat de zon schijnt tijdens je bezoek aan Alicante, want vrijwel het gehele jaar is het zacht weer. Daarom kun je Alicante het gehele jaar bezoeken. Om de kou in Nederland te ontlopen, zocht ik deze Spaanse kuststad op.

Stedentrip Alicante, Spanje
Een stedentrip Alicante is absoluut de moeite waard

Over Alicante

Alicante is een kuststad aan de Costa Blanca. Het is na Valencia de grootste stad van de regio. De geschiedenis van Alicante gaat terug tot 230 voor Christus toen de stad werd gesticht. Alicante werd onderdeel van het Romeinse Rijk en later hadden de Moren de stad bezet. De Moren bouwden de vesting op de Monte Benacantil. Dit was de basis voor het huidige Alicante. Dankzij de exporthandel kende de stad een grote groei in de 15e en 16e eeuw, maar de Burgeroorlog aan het begin van de 20e eeuw zorgde voor veel schade. Gelukkig kon de stad weer opkrabbelen dankzij de toename van het toerisme. Alicante is een compacte stad, maar heeft veel te bieden en is een ideale bestemming voor een mooie stedentrip. Ontdek bijvoorbeeld het kasteel van Alicante, wandel over de boulevard en struin door Santa Cruz, breng een bezoek aan de verschillende musea en geniet ‘s avonds van de ontspannen sfeer.

Bezienswaardigheden van Alicante

De meeste bezienswaardigheden van Alicante vind je in en rondom het centrum. Omdat de oude stad redelijk compact is, kun je al deze bezienswaardigheden gemakkelijk te voet verkennen.

Alicante - Castillo de Santa Bárabara
Alicante - Castillo de Santa Bárabara
Alicante - Castillo de Santa Bárabara
Bovenop de Monte Benacantil staat het Castillo de Santa Bárbara

Castillo de Santa Bárbara, het kasteel van Alicante

Één van de belangrijkste en meest bezochte bezienswaardigheid is het kasteel van Alicante, de Castillo de Santa Bárbara. Het kasteel is gelegen op de top van de 166 meter hoge Monte Benacantil en torent hoog boven Alicante uit. Al in de prehistorische tijd werd de heuvel gebruikt door de mens, maar meer als een nederzetting. Het waren de Moren die in de 9e eeuw het strategisch belang van de heuvel in zagen en het eerste kasteel bouwden. Door de eeuwen heen werd het kasteel verschillende malen aangevallen, verwoest en weer gerestaureerd en flink uitgebreid. In de 18e eeuw was de militaire rol van het kasteel afgenomen en deed het tot 1939 dienst als gevangenis. Sinds 1963 is het kasteel geopend voor publiek. Het is een kleine klim om het Castillo de Santa Bárbara te bezoeken, maar eenmaal boven heb je de mooiste panorama’s over de stad.

Alicante - Explanada de Espana
De prachtige boulevard van Alicante

Explanada de España, de boulevard

Zou de boulevard van Alicante de mooiste van heel Spanje zijn? Waarschijnlijk wel! Het golvende patroon van de kleine mozaïektegeltjes is uiterst fotogeniek. De Explanada de España loopt vanaf de de Puerto del Mar naar Canalejas Park. Rondom de boulevard zijn allerlei terrasjes, bars en restaurant waar je ‘s avonds heerlijk kunt relaxen. Overdag bieden de vele palmbomen voldoende schaduw. Op de boulevard vind je dan ook veel locals. Er zijn enkele kraampjes permanent opgesteld waar je leuke souvenirs kunt kopen.

Alicante - Atuntamiento
Alicante - Atuntamiento
Alicante - Atuntamiento
Je kunt het Ayuntamiento gratis bezoeken en ook de archeologische opgravingen zijn gratis toegankelijk

Het stadhuis van Alicante: Ayuntamiento

De Plaza del Ayuntamiento wordt gezien als het middelpunt van de stad. Hier staat onder meer het Ayuntamiento, oftewel het stadhuis van Alicante. Dit barokke stadhuis is gevestigd in een 18e-eeuws paleis en valt op met de twee torens die hoog boven de Oude Stad uittorenen. Beide torens zijn 41 meter hoog. Bij de trap vind je het ‘Cota Cero’. Dit is het referentiepunt om de hoogte boven het zeeniveau aan te geven. Nog altijd doet het Ayuntamiento dienst als stadhuis, maar je kunt gratis een kijkje nemen. Zodra je de trappen oploopt kun je drie kamers bewonderen die rijkelijk versierd zijn. De Blauwe Zaal (Salon Azul) is gewijd aan Koningin Elisabeth II van Spanje. Er is ook een klein kapelletje waar regelmatig missen worden gehouden. Het Ayuntamiento is gratis te bezoeken, maar is niet iedere dag open.

Direct naast het stadhuis is een permanente tentoonstelling over de archeologische opgravingen van de regio. Ook dit is gratis toegankelijk.

Alicante - Basilica de Santa Maria
Alicante - Basilica de Santa Maria
Met name de voorgeven van de Basilica de Santa Maria is prachtig

Basilica de Santa Maria

De Basilica de Santa Maria is de oudste kerk van Alicante. Deze basiliek werd tussen de 14e en 16e eeuw gebouwd op de restanten van een moskee. Met name de ingang van de basiliek is prachtig versierd met zuilen en ornamenten. Neem zeker ook even een kijkje binnen.

Alicante - Barrio Santa Cruz
Alicante - Barrio Santa Cruz
Alicante - Barrio Santa Cruz
Charmante straatjes en idyllische huisjes in de wijk Barrio Santa Cruz

Barrio Santa Cruz, de mooiste wijk van Alicante

Een wijk die je zeker niet mag overslaan is Barrio Santa Cruz. Deze wijk ligt tegen de helling van de Monte Benacantil en bestaat uit allerlei kleine steegjes, trappetjes en idyllische huisjes die fraai versierd zijn met bontgekleurde tegels en talloze plantenbakken. El Barrio, zoals deze volkswijk ook wel wordt genoemd, is niet heel groot maar is prachtig om doorheen te slenteren. Ondanks dat deze wijk niet ver van het centrum en het kasteel ligt, is het hier extreem rustig en kun je dus op je gemak talloze foto’s maken. Ieder straatje is fotogeniek en kleurrijk. Hier krijg je het gevoel alsof je de drukte van de stad volledig bent ontvlucht.

Alicante - De Paddenstoelenstraat
De paddenstoelen in de Calle San Francisco

El Carrer dels Bolets, de paddenstoelen straat

Vanwege de illegale handel en straatprostitutie had de Calle San Francisco een slechte reputatie. Om de reputatie van deze voetgangerszone op te poetsen en meer bezoekers te trekken, besloot de burgemeester van Alicante om in 2013 de straat te versieren met grote paddenstoelen en de vloer te schilderen in vrolijke kleuren. Een project dat veel geld kostte en waar de inwoners verre van blij mee waren. Toch hebben de veranderingen effect gehad, want inmiddels is de straat een toeristische attractie. De paddenstoelen zijn vaak te zien op social media wanneer bezoekers een selfie maken en natuurlijk is de straat hartstikke leuk voor kinderen.

Alicante - Mercado Central
Alicante - Mercado Central
Neem een kijkje in de overdekte markthal

Mercado Central

Meng je tussen de locals in de overdekte markthal van Alicante. De markthal heet officieel Mercat Central d’Alacant en werd aan het begin van de 20e eeuw geopend. Zoals je zult verwachten is dit de grootste markt van de stad. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen waar allerlei verse en lokale producten worden verkocht. In totaal vind je hier ruim 300 kraampjes. Op de begane grond vind je vooral kraampjes waar vlees en kaas worden verkocht. In de kelder vind je voornamelijk kraampjes waar vis, zeevruchten, fruit en groente wordt verkocht. Ook al ben je niet van plan om iets te kopen, het is absoluut de moeite waard om een kijkje te nemen. Sommige kraampjes zijn omgebouwd tot een kleine bar of restaurant waar je kunt aanschuiven voor een aperitief of een drankje.

Alicante - Concatedral de San Nicolas
Het interieur van de Concatedral de San Nicolás

Concatedral de San Nicolás

Oorspronkelijk was de Concatedral de San Nicolás een moskee. In de 17e eeuw werd deze omgebouwd tot een kerk. De zijkapellen van de kerk zijn rijk versierd, vooral de San Nicolás achter het hoofdaltaar. Via de kerk kun je naar een kamer waar de kerkschatten worden tentoongesteld.

Alicante - Puerto Deportivo
Alicante - Puerto Deportivo
Neem een kijkje bij de jachthaven

Puerto Deportivo, de haven van Alicante

De haven van Alicante is al eeuwenlang een belangrijk punt van de stad. Toen de eerste kolonisten zich vestigden in de stad werd er al een haven aangelegd voor de handel. In de jaren ‘80 heeft de haven de handelsfunctie grotendeel verloren, maar in de jaren ‘90 heeft de haven zich ontwikkeld tot een mooie jachthaven met recreatiegebied. In de jachthaven liggen zo’n 2000 jachten en met enige regelmaat meert er ook aan cruiseschip aan. Aan de boulevard zijn een aantal restaurants, clubs en een casino gevestigd. Tevens is de haven om de drie jaar het startpunt van het grootste zeilevenement ter wereld: de Volvo Ocean Race.

Alicante - Castillo de San Fernando
Alicante - Castillo de San Fernando
Minder spectaculair dan de Castillo de Santa Bárbara, maar wel een mooi uitzicht

Castillo de San Fernando

Napoleon vormde een reële dreiging aan het begin van de 19e eeuw. Daarom werd er in alle haast een fort gebouwd op de Monte Tossal om de stad te kunnen beschermen. Eigenlijk is het Castillo de San Fernando geen kasteel, maar een fort. Het fort werd uiteindelijk nooit volledig afgebouwd, omdat de Franse troepen terug naar Frankrijk werden geroepen om zich voor te bereiden op een oorlog met Rusland. Uiteindelijk is het goed dat het fort nooit in gebruik werd genomen, want al snel bleek het fort allerlei gebreken te vertonen. Hoewel dit ‘kasteel’ een stuk minder imposant is als de Santa Bárbara kun je het kasteel een bezoek brengen en heb je een mooi uitzicht over de stad. Achter het fort is en park aangelegd waar je onder meer kunt skaten en golfen.

Alicante - Playa del Posiguet
Het populaire strand Playa del Postiguet

Playa del Postiguet

Tijdens de warme zomermaanden is het strand uitermate populair. Het Playa del Postiguet is het mooiste strand van Alicante. Dit strand is 900 meter lang ligt aan de voet van de Monte Benacantil en heeft fijn, schoon zand en goede voorzieningen.

Alicante - Lucentum Tossal de Manises
Bekijk de overblijfselen van de voormalig Romeinse stad Lucentum

Lucentum Tossal de Manises

In de wijk La Albufereta kun je de archeologische vindplaats Lucentum Tossal de Manises bezoeken. Op de top van een heuvel kun je de opgravingen van de Romeinse stad Lucentum bewonderen. Lucentum werd ergens aan het einde van de 3e eeuw voor Christus gesticht. Tussen de 1e eeuw voor en na Christus kende de stad haar hoogtepunt. De stad werd versterkt en kreeg baden, tempels, een forum, riolering. In de 2e eeuw na Christus raakte de stad in verval en een eeuw later werd de stad feitelijk verlaten. De site is niet heel groot, maar is uiterst interessant om te bewonderen. Je ziet hier onder meer resten van de stadsmuur, funderingen van huizen, een badhuis en een begraafplaats. Er zijn borden met informatie geplaatst. Entree tot deze site kost €3,-.

Parc el Palmeral

Ver buiten het centrum van Alicante kun je even tot ontspanning komen in het Parc el Palmeral. Dit rustige park staat vol met verschillende palmen en bloemen, er is een waterval en je kunt heerlijk wandelen over de grindpaden. Je kunt in het park gratis een bootje huren en over een mooi aangelegde vijver varen.

Musea in Alicante

Alicante telt ook een aantal interessante musea. Het mooie is dat de meeste geheel gratis te bezoeken zijn.

Alicante - Archelogisch Museum MARQ
Alicante - Archelogisch Museum MARQ
Breng absoluut een bezoek aan het Archelogische Museum

Archeologisch Museum MARQ

Het Archeologisch Museum MARQ is absoluut een bezoek waard. Sinds 2000 is het museum gevestigd in een oud ziekenhuis en in 2004 won het de prijs ‘Europees museum van het jaar’. In het museum kun je meer te weten komen over de geschiedenis van Alicante. De stad werd zo’n 2300 jaar geleden gesticht, dus er is een rijke historie. In verschillende zalen wandel je door de historie van Alicante, van de prehistorie tot de 20e eeuw. Je kunt hier allerlei archeologische vondsten bewonderen door de eeuwen heen. Door middel van audiovisuele presentaties en interactieve elementen kun je ervaren hoe archeologen werken. Ook al ben je geen liefhebber van geschiedenis, dit museum mag je absoluut niet overslaan. Overigens moet je voor dit museum wel betalen: €5,- per persoon.

Museu The Ocean Race

Sinds 2008 is Alicante het startpunt van de Volvo Ocean Race. Tijdens deze race varen zeilboten maandenlang rond de wereld. Het is één van de grootste zeilevenementen ter wereld die om de drie jaar plaatsvindt. Bij de haven vind je sinds 2012 een museum over deze race en deze werd direct goed bezocht. Hier kun je meer te weten komen over de oorsprong van dit evenement en kun je ervaren wat er allemaal gebeurt tijdens deze race. Er is niet alleen aandacht voor de race, het museum toont ook aan hoe belangrijk het is dat de zee schoon is.

Museo de Aguas

Een museum over water? Er wordt eigenlijk te weinig stilgestaan hoe belangrijk water is. En daarom is er een museum opgericht waar je alles te weten over de rol van water in de geschiedenis van Alicante. In het museum kun je te weten komen hoe water verzameld, bewaard en verdeeld wordt in de stad en hoe het waternetwerk eruit ziet.

Alicante - MACA
Gratis te bezoeken, MACA

Moderne kunst in het MACA

Het Museo de Arte Contemporãneo de Alicante (MACA) is een museum voor de moderne kunst en is gevestigd in een 17e-eeuwse barokke stadswoning, pal naast de Basilica de Santa Maria. Voordat dit pand als museum werd ingericht, diende het als een gevangenis en gemeentehuis. Tegenwoordig vind je er kunst uit de 20e eeuw. De collectie bevat meer dan 300 werken van onder andere Salvador Dali, Joan Miró en Pablo Picasso.

Museu de Betlems

Het maken van kerststallen is een Spaanse traditie. Volgens documenten werden er al in 1300 kerststallen gebouwd door de Spanjaarden. In Alicante vind je zelfs een museum. In het Museu de Betlems kun je meer te weten komen over de traditie van de kerststallen in heel Spanje.

Eten en drinken in Alicante

Alicante - Cerveceria Sento
Alicante - Cerveceria Sento
Bij Cerveceria Sento kun je tegen schappelijke prijzen heerlijke tapas eten

Tapas tegen schappelijke prijzen

Als het gaat om typisch Spaans eten, kom je al snel op tapas uit. Traditioneel is het een eetlustopwekkend hapje dat je in cafés eet met een alcoholhoudend drankje. Tapa is afgeleid van het woord ‘tapar’, wat afdekken of bedekken betekent. Het ontstaan van tapas is waarschijnlijk ontstaan toen mensen hun drankje met een stuk brood of een plak kaas of ham bedekten om te voorkomen dat er vliegen in het glas zouden komen.

Natuurlijk vind je ook in Alicante leuke tapastentjes. Een aanrader is bijvoorbeeld Cerveceria Sento. Deze keten heeft twee locaties in de stad. De keten in Sento Barrio is wat moderner en luxer, de keten in Sento Rambla voelt wat authentieker aan en is wat mij betreft de leukste. Hier schuif je direct aan de bar aan en bestel je de tapas aan de bar. Ik proefde onder meer een bacon met tomatenjam, een soort gehaktbal met nougatsaus, kip met parmezaan en een stroopachtige saus, een broodje met Iberico ham en parmezaanse kaas en een kleine hamburger met ui en mosterd. De menukaart kun je bekijken op je telefoon, maar is volledig Spaanstalig. Omdat sommige gerechten vreemde namen hebben, is het verstandig om Google Translate even te raadplegen of vraag de mensen achter de bar.

Alicante - Horchata
Verfrissend, horchata

Proef Horchata

Wil je eens iets nieuws proeven tijdens je bezoek in Spanje? Probeer dan eens Horchata. Dit drankje komt uit Valencia en wordt gemaakt van amandelen, water en suiker. Het is een soort milkshake achtige substantie en is heerlijk verfrissend op de warmere dagen. Je kunt onder meer Horchata bestellen bij Antiu Xixona, direct aan de boulevard.

Lekkere ijsjes

Jammer genoeg waren de ijssalons tijdens mijn bezoek in januari gesloten. Ik heb namelijk goede verhalen gehoord over de ijssalons Borgonesse en Laneu. Mocht je tijdens de warme maanden dus zin hebben in een beetje verkoeling, zoek deze ijssalons dan zeker op.

Alicante - Bubbles Beer Club
Alicante - La Mala Buena
Alicante telt enkele leuke biercafés

Leuke biercafés

De laatste jaren beginnen de Spanjaarden het craft bier steeds meer te ontdekken en te waarderen. Hoewel de meeste mensen het nog houden bij bijvoorbeeld het bekende biermerk San Miguel, ontstaan er steeds meer brouwerijen waar er wordt geëxperimenteerd met bier. Dat betekent ook dat er meer leuke biercafés openen. Zo ook in Alicante. Mijn favoriete cafés waren Bubbles Beer Club en La Mala Buena. Bubbles Ceer Club is een echt biercafé waar men de nadruk legt op het verkopen van craft bier afkomstig uit Spanje. Er staan tien verschillende bieren op de tap en er is een koelkast met meer flesjes en blikjes. La Mala Buena is een café onder een hostel Het is hier een stuk drukker met internationale gasten en daardoor ook zeer gezellig. Hier staan er een aantal bier op de tap, maar is er ook een ruim aanbod aan nationale en internationale bieren uit flesjes of blikjes.

Wandelen in Alicante

Combineer je stedentrip Alicante ook met een leuke wandeling. Je hoeft niet eens ver te lopen om toch de drukte van de stad even te ontlopen. Ik maakte twee wandelingen.

Alicante - Senda Serra Grossa
Alicante - Senda Serra Grossa
Je kunt een mooie wandeling maken op de Serra Grossa

Senda Serra Grossa

De Serra Grossa is een langgerekte heuvel ten noordwesten van het kasteel van Alicante. Serra Grossa bestaat uit twee heuvels, de kleine is 89 meter hoog en de grote is 169 meter hoog. Vanuit verschillende plekken kun je de grote heuvel op. Hoewel je slechts een klein beetje hoeft te klimmen, is de wandeling naar de top van de Serra Grossa redelijk eenvoudig. Op de top van de Serra Grossa kun je genieten van verschillende panorama’s over Alicante. Je hebt onder meer een mooi uitzicht op de haven en het Castillo Santa Bárbara en aan de andere zijde op de stranden en gebouwen van La Albuferata. Via de grote heuvel kun je naar de kleinere heuvel wandelen en heb je zicht op de oude raffinaderij die hier ooit stond.

Alicante - Lagos de Rabasa
Een totaal ander landschap bij Lagos de Rebasa

Lagos de Rabasa

Ten noordwesten van het centrum is nog een mooi gebied om te wandelen. De Lagos de Rabasa zijn drie kunstmatige lagunes die ontstaan zijn toen er nog mijnbouwactiviteiten werden uitgevoerd. Het gebied ligt ver weg van de drukte van de stad en wordt niet druk bezocht. Ik kwam er een aantal zwervers tegen die in het droge gebied lijken te ‘wonen’. Verder viel me op dat er met name in het begin van mijn wandeling veel afval lag. Even was ik bang dat deze wandeling niet de moeite waard zou zijn, maar gelukkig is het deel bij de drie meren wel hartstikke mooi. Je wandelt langs de drie meren en kunt vervolgens de heuvels op vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt. Daarnaast kun je ook twee bunkers zien uit de Burgeroorlog.

Overnachten in Alicante

Als je Alicante bezoekt, kun je het beste in het centrum verblijven. Het is ook niet erg om aan de rand van het centrum te verblijven, omdat je het centrum gemakkelijk te voet kunt verkennen. Zelf heb ik overnacht in het Hotel Maya Alicante. Dit hotel is gelegen tussen het kasteel en de Serra Grossa in. Het centrum bereik je binnen 10 minuten te voet en het Archeologisch Museum ligt pal om de hoek. Er is een tram- en bushalte direct bij het hotel. Het hotel zelf is niet erg luxe, maar heeft prima kamers en een goed ontbijt. Een ideale accommodatie tegen een zachte prijs wanneer je de gehele dag op pad bent.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Hoe kom je er?

Je bereikt Alicante het snelste met het vliegtuig. Vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven gaan er vluchten naar de luchthaven Alicante-Elche-Miguel Hernandez. Kijk hier voor de goedkoopste vliegtickets. De vluchten gaan zowel in de zomermaanden als de wintermaanden. Daarom kun je tijdens de koudere maanden gemakkelijk de zon opzoeken. Vanuit het vliegveld kun je met de bus, taxi of huurauto naar Alicante reizen. De goedkoopste optie is om de bus te nemen. Je betaalt nog niet eens €4,- per persoon. Een rit naar het centrum duurt ongeveer 20 minuten. Ben je van plan om met de auto af te reizen naar Alicante? Het is vanuit Nederland meer dan 2000 kilometer, dus je zult er ongeveer 20 uur over doen om de Costa Brava te bereiken.

Plan je reis naar Alicante

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.