Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Spanje

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa

Alicante is een leuke bestemming voor een stedentrip. Het compacte centrum is eenvoudig te voet te verkennen en heeft tal van interessante bezienswaardigheden. Wil je de ‘drukte’ van de stad even ontlopen, kun je de wandelschoenen aantrekken. Niet ver van het centrum ligt de heuvel Serra Grossa. Hier kun je heerlijk wandelen en de stad van een ander perspectief zien. Iets verder van het centrum en iets minder bekend is de wijk Rabasa. Hier ligt een stuk braakliggend terrein met een uniek ecosysteem en drie kunstmatige meertjes. Hoewel er geen officiële wandelroutes door dit gebied lopen, wandelde ik de route ‘Lagunas de Rabasa’ tijdens mijn stedentrip Alicante.

 • Lagunas de Rabasa
 • Rondwandeling
 • 11,5 kilometer
 • 3,5 uur
 • Makkelijk

Lagunas de Rabasa

De Lagunas de Rabasa liggen in het noordwesten van Alicante. Het gebied bestaat voornamelijk uit een desolaat woestijnlandschap met kleiheuvels en geulen. Midden in dit landschap liggen drie kunstmatige meertjes, waaraan de wandelroute zijn naam dankt. Er is weinig informatie te vinden over dit gebied en er zijn geen informatieborden in het gebied zelf. In het verleden vonden hier mijnbouwactiviteiten plaats. Op zoek naar klei werden er diepe kuilen gegraven. Kennelijk gingen deze graafwerkzaamheden diep onder het grondwaterniveau, zodat het grondwater omhoog kwam en de gaten vulde met water. Zo zijn er drie meertjes ontstaan. Nadat de mijnbouwactiviteiten in de jaren ‘80 werden gestopt, kreeg de natuur vrij spel. Het onherbergzame gebied werd vergeten en gebruikt als een illegale stortplaats. De laatste jaren is er ongelooflijk veel rotzooi opgeruimd en er ontstonden zelf wilde plannen voor een complete woonwijk. Zo ver is het allemaal (nog) niet en dus kun je dit unieke deel van Alicante te voet ontdekken.

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Lagunas de Rabasa is een uniek stuk landschap aan de rand van Alicante

Wandelen bij Lagunas de Rabasa

Startpunt van de wandeling

Laat ik eerlijk zijn, het startpunt van de wandeling oogt vrij troosteloos. Er mag dan veel opgeruimd zijn, op het eerste deel ligt nog altijd ongelooflijk veel afval verspreid. Het lijkt op sommige plekken eerder op een stortplaats. Tussen de rotzooi staan tentjes waar zwervers hun optrekje van hebben gemaakt. Gelukkig zijn het slechts een paar tentjes, want het schijnt een aantal jaar geleden veel erger te zijn geweest. Heel erg vrolijk word je er niet van, maar wandel door naar de Camino Fondo Piqueres. Omdat er geen markeringen zijn van een wandelroute moet je dus even je GPS volgen. Zodra je de Camino Fondo Piqueres hebt bereikt laat je de rotzooi ook achter je.

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Het eerste deel van de wandeling oogt ietwat troosteloos

De lagunes

Zodra je de Camino Fondo Piqueres bereikt ga je alweer vrij snel naar rechts het volgende woestijnlandschap in. Hier ligt gelukkig een heel stuk minder rotzooi en dat maakt het een stuk prettiger om te wandelen. Met een beetje fantasie lijkt het alsof je ergens in de Verenigde Staten rondwandelt. De bodem schijnt behoorlijk arm te zijn en is bedekt met struikgewas. Er groeien hier wel tijm, rozemarijn, venkel en asperges. In het gebied leven onder meer hagedissen, schildpadden, konijnen, vossen en een aantal vogels. Al snel zul je het eerste meer bereiken. Lago el Senyoret is het meest zuidelijk meer in het gebied. De tweede lagune, die kennelijk geen naam heeft ligt iets verder. Wandel een deel om dit meer heen en je bereikt het grootste meer; Lago de Ándara. De meertjes vormen een stuk leven in de verder dorre omgeving. Ze hebben een bijzondere geschiedenis. Niet alleen vanwege de mijnbouwactiviteiten, maar ook omdat de meertjes werden gebruikt door criminelen. Gestolen auto’s en motoren werden in het water gedumpt. Toen de meertjes tussen 1974 en 1976 droog stonden, kwam dit aan het licht.

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
De drie lagunes

Een extra lus die je kunt overslaan

Nadat je de lagunes bent gepasseerd wandel je een stuk langs de snelweg. Mijn route gaf aan onder het viaduct te gaan en daar een extra lus mee te pakken. Sla deze lus over, want het is absoluut niet de moeite waard. Je wandelt een deel over een verdord weidelandschap richting een bedrijf en vervolgens over de weg weer terug naar het viaduct. Om tijd te besparen kun je dus het beste direct naar rechts lopen bij het viaduct.

Urban exploring

Aan de rechterzijde zul je een groot, verlaten complex zien. Delen van het gebouw zijn ingestort en de muren zijn beklad met graffiti. Als liefhebber van urban exploring ben ik natuurlijk direct benieuwd wat er te zien is. Vanaf de straat kun je gemakkelijk het terrein oplopen. Het gebouw is verder niet beveiligd, dus je kunt ook binnen een kijkje nemen. Een deel van het dak is ingestort en binnen is het een gigantische puinhoop van afval en dakpannen. Ik ben op onderzoek gegaan en heb ontdekt dat dit de voormalige dakpannenfabriek van Tejas Cobert was. In 2009 werd de fabriek gedwongen om de deuren te sluiten omdat een complete woonwijk uit de grond zou worden gestampt. Van die plannen lijkt weinig terecht te zijn gekomen, want ruim 14 jaar later staat de voormalige dakpannenfabriek nog steeds grotendeels overeind. Op enkele dakpannen op de grond na, zul je overigens helemaal niets meer zien wat met de fabriek te maken heeft gehad. Hoewel veel getrashed is en er een brand heeft gewoed, levert het een aantal mooie foto’s op. Vind je urban exploring ook tof? Neem dan zeker een kijkje. Pas wel op, want het pand verkeert in slechte staat.

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Urban exploring bij een voormalige dakpannenfabriek

Bunkers

Volg je weg langs de voormalige ingang van de dakpannenfabriek. Wanneer de weg naar links afbuigt, wandel je gewoon rechtdoor. Er volgt een kleine beklimming tot aan een kleine bunker. Dit is één van de twee bunkers in dit gebied, iets verder staat ook een tweede bunker. De bunkers zijn een overblijfsel van verdedigingswerken die werden gebruikt in de Spaanse burgeroorlog. Vanaf de bunkers heb je een mooi overzicht over het landschap waar je eerder hebt gelopen. Na de bunkers heb je de mogelijkheid om weer af te dalen naar de lagunes, ik kies ervoor om verder te wandelen om nog een uitzichtpunt mee te pakken. Sinds 2022 is het gebied compleet afgesloten voor verkeer en daarmee is het vrijwel volledig verlaten. Het enige verkeer dat ik tegenkom zijn militaire wagens. De Rabasa kazerne grenst aan het gebied en militairen oefenen met enige regelmaat in deze omgeving.

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa
Op de heuvels staan nog twee bunkers met een mooi uitzicht op de lagunes

Praktische informatie

 • Download de GPX of gebruikt komoot als navigatie.
 • Vanaf het centrum is het een uur wandelen naar het startpunt van de wandelroute.
 • De bus doet er ongeveer een half uur over om de halte ‘Rescasens-petanca’ te bereiken. Probeer de verbinding met buslijn 4 te vinden hiervoor.
 • Neem voldoende te eten en water mee. Er zijn geen voorzieningen tijdens de wandeling.
 • Draag bij zonnig weer een pet of hoed en smeer je in. Er is hier vrijwel nergens schaduw.
 • Breng je een bezoek aan de verlaten dakpannenfabriek? Wees voorzichtig en gebruik je verstand. Het pand verkeert in slechte staat.

Overnachten in Alicante

Als je Alicante bezoekt, kun je het beste in het centrum verblijven. Het is ook niet erg om aan de rand van het centrum te verblijven, omdat je het centrum gemakkelijk te voet kunt verkennen. Zelf heb ik overnacht in het Hotel Maya Alicante. Dit hotel is gelegen tussen het kasteel en de Serra Grossa in. Het centrum bereik je binnen 10 minuten te voet en het Archeologisch Museum ligt pal om de hoek. Er is een tram- en bushalte direct bij het hotel. Het hotel zelf is niet erg luxe, maar heeft prima kamers en een goed ontbijt. Een ideale accommodatie tegen een zachte prijs wanneer je de gehele dag op pad bent.

Bekijk meer hotels
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie