Wandelen in Alicante - Serra Grossa
Spanje

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Wandelen in Alicante: Serra Grossa

Alicante is een heerlijke stad om te ontdekken. In het compacte centrum vind je talloze bezienswaardigheden en mooie wijken met leuke, smalle straatjes. Als je de ‘drukte’ van het centrum wil ontvluchten, kun je op een relatief korte afstand al een mooie wandeling maken op de Serra Grossa. Deze heuvel ligt ten zuiden van het Castillo de Santa Bárbara en is een mooie locatie om even te wandelen en de stad van een ander perspectief te bewonderen. Een leuke afwisseling tijdens je stedentrip Alicante.

  • Senda Serra Grossa
  • Rondwandeling
  • ca. 6,8 kilometer
  • 2,5 uur
  • Makkelijk

Serra Grossa

De Serra Grossa (dikke berg), ook wel bekend als Sierra de San Julián, is een langgerekte heuvel aan de rand van het centrum van Alicante. Deze heuvel scheidt het centrum met de kustgebieden La Albufereta en Cabo de la Huerta. Eigenlijk bestaat de Serra Grossa uit twee heuvels. De grootste heuvel is 169 meter hoog, de kleinere 89 meter hoog.

In het verleden was de Serra Grossa een belangrijke heuvel voor de stad. De eerste nederzettingen uit de Bronstijd vestigden zich rond de heuvel. In de 19e eeuw vestigde de Britse raffinaderij La Británica zich eveneens op de heuvel. Zij hakten in de heuvel en creëerden zo ondergrondse gangen en tunnels. In de ondergrondse kamers werd brandstof opgeslagen. Tijdens de Burgeroorlog werden de tunnels gebruikt door de republikeinen als verdedigingswerken en de Italianen brachten er een concentratiekamp onder voor gevangen republikeinse soldaten. Daarnaast was de Serra Grossa een belangrijke steengroeve voor Alicante. Veel huizen zijn opgebouwd uit de stenen die uit de rotsen werden gehakt.

Wandelen in Alicante - Serra Grossa
De trails op de top van de Serra Grossa

Wandelen op de Serra Grossa

Tegenwoordig is de Serra Grossa een soort park waar je heerlijk kunt wandelen, hardlopen of mountainbiken. Ondanks dat de heuvel niet heel hoog is, heb je vanaf de top verschillende prachtige panorama’s. Op de heuvel vind je een wirwar aan wandelpaden. Er niet direct een duidelijke wandelroute te vinden die je kunt volgen. Zolang je langs de rand van de heuvel blijft wandelen heb je de mooiste uitzichten.

Wandelen in Alicante - Serra Grossa
Wandelen in Alicante - Serra Grossa
Na een eenvoudige beklimming ben je al op de top van de heuvel

Verschillende startpunten

Er zijn verschillende beginpunten om de Serra Grossa te beklimmen. Je kunt de heuvel op aan de strandzijde bij de tramhalte Sangueta of aan de oostzijde in de wijk Albufereta. Kom je vanuit het centrum kun je het beste de heuvel op vanaf de straat Calle Obispo Vitorio Oliver Domingo. Het wandelpad verandert aan de voet van de heuvel in gravel. Via een reeks haarspeldbochten wandel je omhoog. Het pad is niet erg steil en je kunt de top redelijk snel al bereiken.

Wandelen in Alicante - Serra Grossa
Wandelen in Alicante - Serra Grossa
Wandelen in Alicante - Serra Grossa
Wandelen in Alicante - Serra Grossa
Zicht op Albufereta en de Castillo Santa Barbara

Op de top van de heuvel

De top van de Serra Grossa is relatief vlak zodat je hier niet meer hoeft te klimmen en af te dalen. Je kunt het beste langs de rand van de heuvel blijven wandelen, zodat je vanuit verschillende plekken de mooiste panorama’s hebt. Wanneer je de heuvel hebt beklommen vanaf de Calle Obispo Vitorio Olibver Domingo kun je het beste met de klok meelopen. Allereerst heb je in het noorden een panorama over de stad. Wandel naar de oostzijde van de heuvel, vanwaar je een geweldige panorama hebt over de stranden en gebouwen van de wijk La Albufereta, Wat mij betreft het mooiste uitzicht vanaf de heuvel. Wandel vanuit hier naar de andere zijde van de heuvel met de Middellandse Zee aan de linkerhand. Uiteindelijk bereik je het einde van de grootste heuvel en heb je zicht op kleinere heuvel, de oude raffinaderij en het Castillo de Santa Bárbara.

Wandelen in Alicante - Serra Grossa
Wandelen in Alicante - Serra Grossa
Wandelen in Alicante - Serra Grossa
Wandel ook nog even naar de kleinere heuvel

Naar de kleinere heuvel

Zoek een pad naar beneden om de kleinere heuvel op te gaan. Sommige paden zijn behoorlijk steil, dus kijk goed uit. Ook de kleinere heuvel kun je via verschillende paden beklimmen. Op weg naar de top kun je enkele overblijfselen zien van de oude raffinaderij. Vanaf de kleinere heuvel heb je vervolgens zicht op het kasteel van Alicante en de grotere heuvel.

De schedel

Iets wat ik volledig heb gemist tijdens mijn wandeling is de grote schedel aan de noordzijde van de heuvel. Natuurlijk gaat het hier niet om een echte schedel. Door toedoen van natuur en menselijke acties is er een kleine grot in de vorm van een schedel ontstaan. Om de schedel te accentueren heeft iemand het gesteente wit geschilderd zodat deze beter opvalt. Helaas viel de schedel mij niet voldoende op.

Praktische informatie

  • Je kunt via verschillende paden de Serra Grossa op en af. Sommige paden die via Maps.me op de kaart staan, zijn echter afgesloten waardoor je op zoek moet naar een alternatief.
  • Start je wandeling in de ochtend of aan het einde van de middag. Er is geen schaduw op de heuvel, dus het kan op zonnige dagen al snel behoorlijk warm worden.
  • Neem voldoende water mee, op de top kun je geen drinken krijgen.
Wandelen in Alicante - Serra Grossa
Een mooie wandeling om even de drukte van de stad te ontlopen

Overnachten in Alicante

Als je Alicante bezoekt, kun je het beste in het centrum verblijven. Het is ook niet erg om aan de rand van het centrum te verblijven, omdat je het centrum gemakkelijk te voet kunt verkennen. Zelf heb ik overnacht in het Hotel Maya Alicante. Dit hotel is gelegen tussen het kasteel en de Serra Grossa in. Het centrum bereik je binnen 10 minuten te voet en het Archeologisch Museum ligt pal om de hoek. Er is een tram- en bushalte direct bij het hotel. Het hotel zelf is niet erg luxe, maar heeft prima kamers en een goed ontbijt. Een ideale accommodatie tegen een zachte prijs wanneer je de gehele dag op pad bent.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Plan je reis naar Alicante

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.