13 must do's in Antigua - De perfecte foto maken bij de Arco de Santa Catalina
Guatemala

13x doen in Antigua, Guatemala

Er zijn maar weinig steden in Midden-Amerika die mij echt hebben kunnen bekoren. Vaak is er een centraal plein met enkele bezienswaardigheden erom heen, maar dat was het dan wel. Hoe anders is dit in Antigua? Deze koloniale stad in Guatemala is een geliefde stad bij jong en oud en trekt veel backpackers. Toch voelt de stad niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Trinidad in Cuba. Tijdens onze reis door Guatemala in 2015 kwamen we tot drie maal toe in deze stad. We begonnen hier onze reis, kwamen terug voor een overstap en we eindigden hier onze reis. Zo heb ik een goed beeld kunnen krijgen van deze bijzondere stad. De UNESCO heeft Antigua in 1979 op de Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege de koloniale gebouwen, talloze kerken, ruïnes en het klooster. Er is van alles te zien en te doen in de stad. Je kunt er Spaans leren, er zijn talloze exposities, musea, marktjes en volop cafés en restaurants. Neem de tijd om Antigua te verkennen, geniet van het straatbeeld en laat je ook verrassen. Reizen & Reistips geeft jullie 13 must do’s in Antigua.

1. Boek een tweedaagse hike naar de Volcán Acatenango

Het is al vaker geschreven op Reizen & Reistips, maar een absolute must do in Guatemala is het beklimmen van de Volcán Acatenango. Vanaf deze vulkaan heb je immers zicht op de vulkaan spuwende Volcán de Fuego. De twee vulkanen zijn overal in de stad al te zien en wellicht kun je de rookpluimen al uit de Volcán de Fuego zien. Maar het is natuurlijk veel spectaculairder om dit van dichtbij te bekijken en de vulkaan te horen rommelen. Onderschat de hike naar boven niet, want deze is behoorlijk pittig en duurt ongeveer 8 uur.

13 must do's in Antigua - Boek een tweedaagse hike naar de Volcan Acatenango
De hike naar de top van de Volcán Acatenango

Wij hebben gekozen deze hike te boeken bij Old Town Outfitters. Ze zijn wat duurder dan andere organisaties, maar hiervoor krijg je wel een goede tent, slaapspullen en de beste plek op de campground van de Volcán Acatenango. Ze huren zogenaamde ‘porters’ in die een deel van je bagage mee naar boven nemen en het eten is simpel, maar erg lekker. Een beetje comfort na een loodzware hike is geen overbodige luxe. Het kantoor van Old Town Outfitters is niet ver gelegen van het Parque Central.

13 must do's in Antigua - Boek een tweedaagse hike naar de Volcan Acatenango
De Volcán de Fuego spuwt lava

2. Bezoek en bekijk de ruïnes

Verspreid over de hele stad liggen vele ruïnes. De meeste hiervan kun je ook bezoeken, wat ondenkbaar zou zijn in Nederland. De meeste ruïnes stammen nog uit de tijd van de verschillende aardbevingen in de 18e eeuw. Tijdens deze verwoestende aardbeving lag de hele stad in puin en werd de hoofdstad verplaatst. Veel ruïnes zijn nooit opnieuw opgebouwd, maar ook niet vernietigd. Ze geven de stad de charme en zijn ook nog eens interessant om te bezichtigen.

13 must do's in Antigua - Bezoek en bekijk de ruïnes
Absoluut de moeite waard: de ruïnes verkennen

Midden in het centrum is de Catedral de Santiago te vinden. Deze oude kathedraal is na de aardbevingen van 1717 en 1751 weer gerestaureerd en opgebouwd, maar de aardbeving van 1773 was fataal. Nadat Antigua hierna niet langer meer de hoofdstad van het land was, werd de kathedraal niet meer opgebouwd. Voor enkele Quetzals zijn de restanten van het gebouw te bezoeken. De gewelven staan nog, met het dak is volledig ingestort. Decoraties laten zien hoe mooi deze kathedraal eruit moet hebben gezien.

Iets buiten het centrum zijn de ruïnes van een oude school, het Colegio de San Jerónimo, en het klooster Iglesia y Convento de la Recolección te bezoeken tegen enkel Quetzals. Deze twee ruïnes liggen niet ver van elkaar en zijn een must-visit.

Er zijn nog talloze andere ruïnes in Antigua, maar deze zijn niet allemaal te bezichtigen. Lees hier mijn artikel over de ruïnes in Antigua.

13 must do's in Antigua - Bezoek en bekijk de ruïnes
13 must do's in Antigua - Bezoek en bekijk de ruïnes
De ruïnes van de Catedral de Santigao en Iglesia y Convento de la Recolección

3. Dagtour naar Volcán Pacaya

Een tour naar de Volcán Pacaya duurt enkele uren en is absoluut de moeite waard. Met een busje rijd je in een uur naar de voet van de vulkaan die je vervolgens met een gids kunt beklimmen. Wij boekten een tour met Rainbow Tours voor maar 10 Dollar per persoon. Hiervoor kregen we wel een Spaanstalige gids. Ondanks dat we niets begrepen van de gids, konden we genieten van de vulkaan en het verbluffende uitzicht. Via spleten in de grond, waar het stoom werd uitgeblazen, konden we voelen dat de vulkaan nog altijd actief is. De lavarivier die hier van 2006 tot 2010 te zien was, zagen we alleen het gestolde lava. Ondanks dat de lavarivier al jaren niet meer te zien was, werd er nog overal reclame van gemaakt.

De Volcán Pacaya is de laatste maanden weer onrustig geworden en er zou weer lava te zien zijn. Vraag bij de verschillende operators in Antigua naar de mogelijkheden en houd social media goed in de gaten.

13 must do's in Antigua - Dagtour naar Volcán Pacaya
Hike naar de Volcán Pacaya

4. Beklim de Cerro de la Cruz

Voor het beste uitzicht over de stad kun je naar Cerro de la Cruz, gelegen op een heuvel. Het is prima te bezoeken per voet. De heuvel kan beklommen worden via een trap die goed begaanbaar is. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de koloniale stad en de omliggende vulkanen. Cerro de la Cruz is ook populair bij de lokale mensen, er worden zelfs religieuze preken gehouden. Om de drukte te ontlopen kun je het beste zo vroeg mogelijk de heuvels beklimmen.

Het uitzicht vanaf de heuvel

5. De perfecte foto maken bij de Arco de Santa Catalina

Je zult absoluut niet de eerste zijn die een foto maakt van de Arco de Santa Catalina wanneer je Antigua een bezoek brengt. De Arco de Santa Catalina is immers het meest kenmerkende gebouw van de stad en wordt door duizenden toeristen jaarlijks op de foto gezet. En terecht, want dit gebouw met op de achtergrond de Volcán Agua, leent zich uitermate goed voor de perfecte foto van Antigua. Omdat in de straat ook privéwoningen en allerlei winkeltjes gevestigd zijn, wil het al snel druk zijn. Ga daarom zo vroeg mogelijk op pad voor de perfecte foto.

13 must do's in Antigua - De perfecte foto maken bij de Arco de Santa Catalina
Picture perfect bij de Arco de Santa Catalina, met de Volcán Agua op de achtergrond

6. Struin over de kleurrijke markt(en)

Iedere dag kan er in Antigua de markt worden bezocht, hoewel de officiële marktdagen op maandag, dinsdag en vrijdag zijn. De markt is chaotisch, waar lokale mensen en toeristen door elkaar heen lopen. Maar het is er ook kleurrijk. Er wordt van alles verkocht. Van huishoudelijke dingen, tot etenswaar en prulletjes.

13 must do's in Antigua - Struin over de kleurrijke markt(en)
De overdekte Mercado de Artesanías

Ook in het centrum, voor de Iglesia de Nuestra Señora del Carmen, is regelmatig de Mercada de artesanías El Carmen te vinden. Hier worden op straat textiel, glas, keramiek, stenen, schilderijen en nog veel meer typische spulletjes verkocht.

13 must do's in Antigua - Struin over de kleurrijke markt(en)
Een kleine markt voor de ruïnes van Iglesia de Nuestra Señora del Carmen

7. Ontbijten of lunchen bij Fernando's

Op zoek naar een leuke plek om te ontbijten of te lunchen? Ga naar Fernando’s. Hier hebben ze geweldige koffie, heerlijke sapjes met combinaties waar ik nooit aan zou hebben gedacht, lekker eten en ook gevoel voor humor. Heb je immers klachten? Dan moet je wezen bij Misha, de prachtige kat die hier rondloopt. Of de kat luistert is een tweede, maar klachten zul je hier niet snel hebben.

13 must do's in Antigua - Lunchen of ontbijten bij Fernando's
Lunchen bij Fernando's

8. Bezoek het Casa Santo Domingo

Ooit behoorde het Casa Santo Domingo tot de grootste kloosters van Amerika. Tegenwoordig is het een hotel met meerdere musea. Zo vind je hier het Koloniale, Archeologische en Zilver museum. Ook voor wie niet geheel geïnteresseerd is in het bezoeken van musea, is een bezoek aan het Casa Santo Domingo de moeite waard. Iedere hoek van het complex, iedere steen en elk beeld is immers een stuk geschiedenis van de stad. Vraag bij de ingang een kaart met een route op die je kunt bewandelen en vergeet ook niet om de verwoeste kerk Iglesia y Convento de Santo Domingo te bewonderen.

13 must do's in Antigua - Bezoek het Casa Santo Domingo
Museum en hotel in één: Casa Santo Domingo

9. Bewonder de kerken van Antigua

Er zijn talloze kerken te bewonderen in Antigua. De mooiste is zonder enige twijfel de Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced. Deze kerk springt in het oog vanwege de felgele kleur en de fraaie voorgevel. De kerk werd zo gebouwd dat het de aardbevingen moest kunnen weerstaan en dat is gelukt. Terwijl de kerk ongeschonden uit de aardbeving van 1773 kwam, werd het klooster achter de kerk volledig verwoest. De ruïnes zijn te bezoeken

13 must do's in Antigua - Bewonder de kerken van Antigua
De kleurrijke Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced

De Catedral de San José is gelegen aan het Parque Central en is een historisch kenmerk van Antigua. Ooit was dit de grootste kathedraal van Midden-Amerika, maar na de aardbeving van 1773 raakte een deel van de kathedraal ernstig beschadigd. Men wilde de kerk verplaatsen naar de nieuwe hoofdstad, wat uiteindelijk ook gebeurde. De parochie hield op, maar de kerk bleef bestaan. Er zijn later zelfs een crypte en reeks tunnels en gewelven gevonden. Achter de kathedraal zijn de ruïnes van de Catedral de Santiago te zien.

Een andere kerk, die wij helaas niet lang hebben kunnen bezichtigen is de Iglesia Escuela de Cristo.

10. Rondje om het Parque Central

Rond het Parque Central zijn enkele belangrijke gebouwen van Antigua te vinden waaronder de Catedral de San José, Palacio de los Capitanes Generales en het Palacio del Ayuntamiento. Maak een rondje rondom het plein en bekijk en bezoek de verschillende gebouwen.

13 must do's in Antigua - Bewonder de kerken van Antigua
De catedral de San José, ooit de grootste van Midden-Amerika
13 must do's in Antigua - Rondje om het Parque Central
13 must do's in Antigua - Rondje om het Parque Central
De fraaie gebouwen rondom het Parque Central

Zoek daarna een bankje op en ga eens zitten en kijk eens een tijdje om je heen. Op het levendige plein komt ook de lokale bevolking samen, spelen de kinderen en worden allerlei spulletjes verkocht.

13 must do's in Antigua - Rondje om het Parque Central
Zoek een bankje op in het Parque Central en blijf gewoon eventjes zitten

11. Heerlijk avondeten

Aangezien we enkele dagen in Antigua hebben overnacht, hebben we ook verschillende restaurantjes geprobeerd. Zo zijn we onder andere in het Rainbow Café, Café Sky, Los Encuentros, Chez Christophe en Luna de Miel geweest om te eten.

Het Rainbow Café is een restaurant en touroperator onder één dak. Niet verwonderlijk dat veel toeristen dus het Rainbow Café weten te vinden. ’s Avonds is het er gezellig druk en het eten is prima. Met name de enchilada smaken hier heerlijk. Luna de Miel is een pannenkoeken restaurant en ideaal voor een snelle en goed vullende hap. Wellicht niet typische Guatemalees, maar zeker aan te raden. Los Encuentros heeft meer de uitstraling van een pub. Het restaurant zit goed verstopt, maar hier kun je lekker eten en daarnaast hebben ze enkele lekkere biertjes op de fles staan. Probeer hier met name ook de typische Guatemalees toetje met chocolade. Wil je tijdens het eten ook nog even genieten van de omgeving, ga dan bij Café Sky zitten. De prijzen zijn hier stukken hoger ten opzichte van de andere restaurants, maar je kunt hier op het dakterras genieten van de omgeving.

13 must do's in Antigua - Heerlijk avondeten
Een speciaalbier uit Duitsland in Los Encuentros

12. Zoek de drukte op bij het busstation

Achter de markt is de bus terminal te vinden. Hier is het relaxte en rustige leven van Antigua even ver te zoeken. Drukte, schreeuwende mensen, luide muziek en toeterende buschauffeurs. Maar hier zie je ook talloze typische chicken bussen. De één nog mooie dan de andere. Loop er even heen om je een kwartier te vergapen aan deze grote monsters.

13 must do's in Antigua - Zoek de drukte op bij het busstation
De drukkere kant van Antigua bij de bus terminal

13. Verdwaal in de straatjes

Maar wat je absoluut ook niet moet vergeten is om door de straatjes van Antigua te struinen. Loop gewoon verschillende straten in en kijk naar de kleine details. Naast de kleurrijke huisjes, fantastische gebouwen, vele ruïnes hebben de meeste huizen namelijk hele toffe details. Bewonder bijvoorbeeld de deurklinken in allerlei soorten en formaten. Kijk hoe de lokale bevolking leeft en hoe relaxed ze zijn. Breng eens een bezoek aan de verschillende kleine winkeltjes. Antigua heeft zoveel leuks te bieden, dat je op iedere hoek van de straat wel iets kunt vinden. Laat je verassen door Antigua!

13 must do's in Antigua - Verdwaal in de straatjes
Ga op ontdekkingstocht en bezoek iedere straat
13 must do's in Antigua - Verdwaal in de straatjes
13 must do's in Antigua - Verdwaal in de straatjes
Leuke details, de deurklinken van de huizen

Ben jij al eens in Antigua geweest? Wat zijn jouw ervaringen en heb jij nog leuke tips?

Overnachten in Antigua

Er zijn voldoende accommodaties in Antigua te vinden. Low budget of net iets meer meer luxe. Gezellige hostels, luxe hotels, fijne boutique hotels of toffe lodges. Ik ben tijdens mijn reis door Guatemala drie maal in Antigua geweest en heb tweemaal overnacht bij Posada la Merced en eenmaal bij Casa Bella Boutique Hotel. Het eerste hotel was vooral low budget, maar had een fijn dakterras. ’s Nachts zat ik graag daar om de spuwende vulkaan te bewonderen met een koud drankje. Ontbijt zat er niet bij inbegrepen. Geen ramp, want je kunt in de stad op verschillende plekken een heerlijk ontbijt scoren. Casa Bella Boutique Hotel was wat luxer en was wel inclusief een ruim ontbijt. Zelf zou ik er altijd voor kiezen om in het centrum te overnachten, zodat je alle tijd hebt om de sfeer van Antigua te proeven.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Plan je reis naar Guatemala

  • Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Guatemala. Je hebt altijd minimaal 1 tussenstop. Kijk voor vliegtickets bij KLM of zoek naar goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie