Brussel - België
Brussel België

Reistips voor Brussel

Hoofdstad van België met zijn 1,2 miljoen inwoners is Brussel. Maar daarnaast is het ook het politiek hoofdkwartier van zowel de NAVO als Europese Unie. De stad bestaat inmiddels al meer dan duizend jaar. Vanaf de 15e eeuw bloeide Brussel op als de prinselijke hoofdstad van de Lage Landen, een integraal en belangrijk deel van het machtige Heilige Roomse Rijk. Een tijdje was Brussel de hoofdstad van de Nederlanden. Na diverse rampen, waaronder de verwoesting van het grootste deel van de stad door de Fransen in 1695, greep de revolutie die België onafhankelijk maakte in 1830 hier plaats. De stad heeft een sterk gevoel voor historische traditie, terwijl de stad in de 19e eeuw grotendeels is herontwikkeld en maar weinig van de oorspronkelijke architectuur bewaard is gebleven.

Brussel is de meest ‘stadse’ stad van geheel België en dit soort ook voor enige problematiek. Veel gelukzoekers trekken naar de hoofdstad, maar een grote groep heeft moeite om aan een baan te komen. Dit komt door het lage aanbod aanbod aan banen en vaak ook een laag opleidingsniveau, waardoor er geen goede balans is tussen vraag en aanbod. Hierdoor hebben veel wijken te kampen met problemen op economisch en sociaal niveau. Armoede van een deel van de bevolking zorgt ervoor dat verloedering van bepaalde wijken op de loer ligt. Maar als toerist zul je hier vaak weinig van merken.

Een uitzondering is namelijk de binnenstad met het prachtige marktplein met kasseien, de Grote Markt met enkele indrukwekkende gildehuizen. Andere interessante historische gebouwen zijn de koninklijke paleizen, de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, de Heilige Hartbasiliek en het Beursgebouw. En natuurlijk kan geen enkele toerist naar Brussel zonder het meest bekende, doch klein bronzen beeldje te bekijken; Manneken Pis. Een ander bekend stadsbeeld van Brussel is het Atomium. Hoewel Brussel een moderne stad is, wordt er liefdevol omgegaan met oude gebouwen en tradities. Moderne gebouwen worden toegevoegd aan de stad, terwijl er ook rekening wordt gehouden met het oude. Hierdoor wordt de stad alsmaar mooier.

Bezoekers van Brussel zullen zelden worden teleurgesteld. Naast de prachtige architectuur zijn er volop musea te bezoeken, kan er met hartenlust worden geshopt, kunnen bierliefhebbers honderden uiteenlopende biertjes proeven en diegenen die van chocolade houden kunnen na een bezoek aan de stad op dieet.

Verhalen over Brussel

Top 5 leuke biercafés Brussel

5 leuke biercafés in Brussel

Europa is de geboorteplaats van bier. Er zijn veel Europese steden te vinden waar je als bierliefhebber kunt genieten van de vele unieke biertjes gebrouwen door gerenommeerde fabrieken of...

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Brussel

Booking.com

Boek vooraf een activiteit