Doel

Niet ver van Antwerpen ligt het dorpje Doel. Het dorp is vrijwel volledig verlaten en wordt door de natuur overgenomen of getroffen door vandalisme. Het dorpje is een algemeen bekende locatie geworden voor urban explorers en toeristen die hier door de verlaten straten kunnen lopen.

Ooit was Doel een levendig industriestadje en telde het meer dan 2500 inwoners. In de twintigste eeuw kwamen er echter plannen voor een uitbreiding van de Antwerpse Haven. Doel moest verdwijnen om de uitbreiding mogelijk te maken. Inwoners moesten hun huizen verlaten, maar niet iedereen was het hier mee eens. Er waren mensen die bleven wonen in hun huis met een jarenlange juridische en politieke strijd als gevolg. Er werd een bouwverbod ingesteld en een kilometer van het dorp werd een kerncentrale uit de grond gestampt. In de jaren ’70 begon met met het onteigenen, waardoor Doel langzaam leeg liep. Daar waar er in de jaren 60 nog 1400 inwoners waren, zijn het er in 2017 nog maar 25.

Doordat huizen verlaten werden, nam de natuur de huizen langzaam over. Maar ook door vandalisme zijn de meeste huizen inmiddels dermate vervallen. Toch wonen er tussen de vervallen huizen nog altijd mensen. Zij maken zich sterk voor het behoud van Doel en roepen de buitenstaanders op om van de huizen af te blijven. Niemand mag huizen binnen lopen, graffiti spuiten of spullen vernielen. Doordat veel huizen getroffen zijn door vandalisme, zijn vrijwel alle huizen gebarricadeerd.

Een wandeling door het dorp is treurig, maar ook mooi tegelijk. De vraag is hoe lang Doel nog op de kaart staat.

Verhalen over Doel

Doel, een spookstad bij Antwerpen

Stedent(r)ips

Doel, een spookstad bij Antwerpen

Voor een spookstad hoef je helemaal niet ver te rijden. Niet ver van Antwerpen is er namelijk één te vinden: Doel. Nou ja, spookstad... eerder een spookdorp. Maar een dorp dat absoluut een bezoekje...

Doen in Doel

Boek een hotel in Doel

Booking.com

Boek vooraf een activiteit