UNESCO Werelderfgoedlijst - Mostar - Bosnië & Herzegovina
Mostar Bosnië & Herzegovina

Reistips voor Mostar

Mostar behoort tot één van de populairste steden van Bosnië & Herzegovina. De stad ligt op zo’n 80 kilometer van de hoofdstad Sarajevo en is de grootste en belangrijkste stad van de streek Herzegovina. Net als in Sarajevo werd er tijdens de Joegoslavische Oorlog in de jaren ’90 flink gevochten in Mostar. De stad lag volledig in puin, maar werd na de oorlog weer liefdevol opgebouwd. Dit is het ultieme bewijs van de weerbaarheid van het volk. Mostar werd zelfs nog mooier opgebouwd dan het ooit was. Hierdoor is het een echte trekpleister geworden en staat de stad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De historische stad van Mostar ligt in het dal van de Neretva en werd al in de prehistorische periode bewoond. Er zijn bewijzen van Romeinse bezetting. Van de middeleeuwen is er een stuk minder bekend, maar er werden in de 15e eeuw wel christelijke kerken gebouwd. In 1474 werd de naam Mostar voor het eerst vermeld. Deze naam is afgeleid van de brugwachters (mostari) van de houten brug naar de marktplaats. Mostar lag op de handelsroute tussen de Adriatische Zee en het aan mineralen rijke centrale gebied van Bosnië. Hierdoor wist de stad flink te groeien. Tijdens de Ottomaanse invasie in 1468 werd Mostar het centrum van het Turkse bestuur. Gedurende deze periode werd de stad versterkt. De houten brug werd vervangen voor een stenen brug, religieuze en openbare bouwwerken verrezen.

Deze brug is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. De Stari Most werd tijdens de Joegoslavische oorlog opgeblazen, maar werd in ere hersteld in 2004. Jongeren springen dagelijks van de brug met het geld dat ze krijgen van toeristen. Een val van maar liefst 19 meter. Een andere brug in Mostar is de Crooked Bridge, maar deze krijgt een stuk minder aandacht van toeristen.

Mostar is een toeristische plek. Dagjesmensen vanuit Dubrovnik komen in de loop van de ochtend aan en vertrekken aan het einde van de middag weer. Om optimaal te genieten van het rustige Mostar kun je het beste in de ochtend en in de avond op pad gaan. Een wandeling door het historische centrum is een aanrader. Bezoek de minaret van de moskee voor een fantastisch uitzicht over de stad. ’s Avonds kun je bij de vele restaurantjes en terrasjes heerlijk uit eten en wat drinken.

Verhalen over Mostar

Doen in Mostar - Stari Most

10x doen in Mostar

Wie Bosnië & Herzegovina een bezoek brengt mag de stad Mostar absoluut niet overslaan. Ik bezocht deze stad tijdens mijn korte roadtrip door Bosnië & Herzegovina in combinatie met Sarajevo....

Plan je reis naar Mostar

  • Vanaf Schiphol Amsterdam kun je met één tussenstop naar Mostar vliegen. Je kunt er ook voor kiezen om vanuit Eindhoven een directe vlucht naar Sarajevo te boeken. Klik hier voor de goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.

Boek een hotel in Mostar

Booking.com

Boek vooraf een activiteit