Bosnië & Herzegovina - Pocitelj
Počitelj Bosnië & Herzegovina

Reistips voor Počitelj

Počitelj is een historisch stadje, niet ver van de toeristische plaats Mostar. Deze ommuurde stad werd in de middeleeuwen gebouwd langs de rivier Neretva en behoort tot één van de weinige historische steden van Bosnië & Herzegovina die nog intact zijn gebleven. Men gaat er van uit dat de Bosnische koning Stepjan Tvrtko I dit dorp liet bouwen en liet versterken in 1383, maar hier zijn geen bewijzen van. De eerste gedocumenteerde verwijzing naar de stad dateert uit 1444 in documenten van de koningen Alfonso V en Friedrich III. In de periode 1463 tot 1471 had de stad een Hongaars garnizoen en werd de stad versterkt tot een strategisch verdedigingsbolwerk. Die status verloor Počitelj toen de Ottomanen de stad innamen. Tot 1878 zou de stad tot het Ottomaanse Rijk behoren. Gedurende de 16e en 19e eeuw kende de stad een groei. Veel bouwwerken van de stad stammen uit deze periode waarbij duidelijk te zien is welke delen uit de middeleeuwen komen en welke uit de Ottomaanse periode.

Toen de Oostenrijks-Hongaarse heerschappij zich in Bosnië & Herzegovina vestigde, verloor Počitelj het strategische plan en trokken de bewoners naar andere plekken. Het voordeel hiervan was dat de stad in vrijwel originele staat bewaard kon bleven. Tijdens de Joegoslavische oorlog werd de stad en omgeving echter ernstig beschadigd door Kroatische bombardementen. De 16e eeuwse islamitische kunst en architectuur werd vernietigd en een groot deel van de inwoners werd verjaagd.

In 1996 werd Počitelj als één van de 100 meest bedreigde erfgoedsites ter wereld genoemd. Er werd een programma opgestart om de stad te restaureren en opnieuw op te bouwen waarbij rekening werd gehouden met de oude structuren. Voormalige inwoners werden aangemoedigd om weer in hun stad te komen wonen.

Boek een hotel in Počitelj

Booking.com

Boek vooraf een activiteit