Berlijn - Duitsland
Berlijn Duitsland

Reistips voor Berlijn

Berlijn, een stad met een rijke historie. Een historie die niet altijd even positief was geweest. Veel mensen herinneren in Berlijn nog de Muur die de stad in tweeën splitste en Oost en West van 1961 tot 1989 gescheiden hield. De Muur eiste enkele levens en er was grote blijdschap en opluchting toen de Muur op 9 november eindelijk weer viel. Uit deze donkere bladzijde is Berlijn de afgelopen jaren weer opgekrabbeld, hoofdstad van Duitsland geworden en trekt het weer vele toeristen om de meest vibrerende, moderne en op toekomst gerichte cultuurcentra van Europa te worden.

En dat is niet gek. Berlijn kent immers vele bezienswaardigheden en telt vele musea. Zo is de musea op het museumeiland zelfs op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO gezet. Maar de stad heeft ook nog vele bezienswaardigheden die nog uit de tijd van de Muur komen. Zo loopt door de stad nog steeds een lijn, precies daar waar de Muur heeft gestaan. Zo her en der zijn stukken Muur nog blijven staan. Met name de East Side Gallery kent de langste overgebleven stuk Muur. Andere bekende bezienswaardigheden zijn de Brandenburger Tor, Berliner Dom, Checkpoint Charlie, Unter den Linden, Holocaust Denkmal, Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, Reichstag, Schloss Charlottenburg en de Fernsehturm. Bezoek ook zeker Berlin Unterwelten, de ondergrondse museum met bunkers en metrotunnels. Tijdens de 2e Wereld Oorlog schuilden hier duizenden mensen. En bezoek ook het Stasi Museum en de Stasi gevangenis. In het museum laat men zien hoe de mensen in DDR-tijdperk werden bespioneerd en met een ex-gevangene kun je de gevangenis bezoeken. Het is uiterst interessant en beangstigend om dit te zien.

’s Avonds kun je onder het genot van een Berliner Weisse en heerlijk eten genieten van de culinaire kant van Berlijn. En ook diegenen die houden van een goede stapavond kunnen in de wereldstad terecht. Berlijn is geen stad die je in een paar dagen geheel hebt gezien, want er zijn zoveel bezienswaardigheden en indrukwekkende plaatsen. Neem de tijd om alles in je op te nemen.

Verhalen over Berlijn

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Berlijn

Booking.com

Boek vooraf een activiteit