Obermarkt

De Obermarkt is een historisch plein dat tussen 1210 en 1217 werd aangelegd in de Altstadt van Freiberg. Samen met de Freiberger Oberstadt en de Petrikirche werd dit plein planmatig aangelegd. Er zijn verhalen waarbij men denkt dat het plein pas na de stadsbrand van 1484 werd aangelegd, maar deze kloppen niet. Nog altijd draagt de plein de naam die het destijds kreeg. Samen met de Untermarkt en het Schlossplatz, is de Obermarkt één van de grotere pleinen van de stad.

In de 15e eeuw was de Obermarkt het toneel van een bloederig tafereel. Kunz von Kauffungen, de ‘Prinzenrauber’, werd twee dagen vastgehouden in het Rathaus. Hij werd onthoofd op het plein. Boven de ingang van het Rathaus is een ‘Gaffkopff’ te zien. Dit is een beeld van een hoofd dat op de façade werd toegebracht als vorm van kunst. Het hoofd kijkt naar een plek op het plein. De blik is gericht op een plek waar een donkere pleistersteen te zien is. Hier zou het hoofd van Kunz van Kauffungen naartoe zijn gerold na de onthoofding.

Rondom het plein zijn veel prachtig gerenoveerde gebouwen te zien die stammen uit een laat-gotische periode en de Renaissance. Onder andere het Rathaus en de Rathauskeller liggen rondom de Obermarkt. Midden op het plein staat een fontein met een monument van de oprichter van de stad Freiberg; Otto des Reichen. Iedere donderdag is op deze plek een markt en tijdens de winterperiode is hier de Freiberger Christmarkt te vinden.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Freiberg

Booking.com