Trier - Duitsland
Trier Duitsland

Reistips voor Trier

Trier is de oudste stad van Duitsland. De stad werd in 16 voor Christus gesticht door de Romeinen, maar reeds daarvoor was het al een Keltische nederzetting. De stad is gelegen aan de oevers van de Moezel, dichtbij Luxemburg. Op de heuvels zijn de wijngaarden te vinden waar de beroemde plaatselijke witte wijn wordt voortgebracht.

De Romeinen stichtten Trier toen ze in de 16e eeuw voor Christus het land binnen vielen. Destijds heette de stad nog Augusta Treverorum. De Romeinen vernietigden de hoogontwikkelde Keltische cultuur en vestigden zich op meerdere plaatsen zoals Koblenz, Bonn en Keulen. Ze demonstreerden hun macht door de bouwwerken. Verspreid over de stad zijn nog overblijfselen te zien die uit deze tijd stammen. De Porta Nigra is verbazingwekkend goed bewaard gebleven, de brug over de rivier die nog altijd in gebruik is, de stadspoort, het amfitheater, stukken van de stadsmuur en ruïnes van Romeinse baden herinneren ons nog aan de tijd dat de Romeinen leefden in dit gebied. Destijds werd Trier nog het tweede Rome genoemd. Samen met de twee grote kerken, de St. Petersdom en de Constatijnbasiliek, behoren deze Romeinse overblijfselen tot de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In 475 viel het Romeinse Rijk toen de stad in handen van de Franken kwam en grotendeels werd verwoest. Hierna werden kerken en kloosters gesticht en Trier werd een belangrijke en grote religieus centrum. In de 13e eeuw ontstond de Liebfrauenkirche, één van de eerste gotische kerken van Duitsland. De stad kreeg een eigen stadsrecht, zegel en zelfbestuur. In 1473 ontstond de universiteit. In de 19e eeuw kende de stad een industriële ontwikkeling, mede dankzij de aanleg van een spoorweg en de kanalisatie van de Moezel.

Net als veel andere Duitse steden kreeg ook Trier het moeilijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel historische gebouwen raakten ernstig beschadigd of werden verwoest. Gelukkig werden veel gebouwen weer opgebouwd en hersteld.

Tegenwoordig is Trier een levendige universiteits- en winkelstad. Jaarlijks bezoeken ruim 3 miljoen mensen de stad die dankzij de talrijke historische monumenten een toeristische trekpleister is. Er is een brede keuze aan restaurants en terrasjes in het aantrekkelijke centrum. De beste mogelijkheid om Trier te bezoeken is ook te voet.

Verhalen over Trier

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Trier

Booking.com

Boek vooraf een activiteit