Wilhelmshaven - Duitsland
Wilhelmshaven Duitsland

Reistips voor Wilhelmshaven

De havenstad Wilhelmshaven ligt in de Duitse deelstaat Niedersaksen. De stad is direct gelegen aan de Jadebaai en het uiteinde van het Eems-Jadekanaal.

In 1383 bevond zich op de locatie van de stad een kasteel onder de naam Sibestburg. Het kasteel was in bezit van piraten, maar het werd door de Hanze vernietigd in 1443.

De stad Wilhelmshaven werd pas in 1869 gesticht door Wilhelm I van Pruisen en is daardoor een relatief jonge stad. Op dat moment had Pruisen een marinebasis nodig en men koos voor deze locatie. Pruisen had in een ware krachttoer in 14 jaar tijd een oorlogshaven laten bouwen. Wilhelm I noemde de stad naar zichzelf met het woord ‘haven’ erachter. De marinehaven kreeg een eigen scheepswerf en werd de grootste en belangrijkste van de drie Duitse keizerlijke scheepswerven. Aan het einde van de Eerste wereldoorlog telde de scheepswerf maar liefst 21.000 medewerkers. Bij de werf werden de grootste en sterkste oorlogsschepen gebouwd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen matrozen in opstand tegen het bevel om zich eervol dood te vechten tegen de Britten. Duizenden matrozen werden gevangen genomen en in Kiel kwam het tot een opstand die bekend staat als de ‘novemberrevolutie’, die de val van het Duitse keizerrijk inleidde. De werf werd voor een korte periode gesloten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de haven een belangrijk doelwit voor bommenwerpers. Het zou de eerste stad worden die door een Amerikaans bombardement zou worden getroffen. Op 30 maart 1945 lieten 2100 vliegtuigen ruim 5000 ton bommen op de stad vallen. Tweederde van de gebouwen van Wilhelmshaven waren compleet verwoest.

Nog altijd is Wilhelmshaven een belangrijke haven aan de Noordzee voor de Duitse marine. De haven bezit de grootste draaibrug van Europa, de Kaiser-Wilhelm-Brücke. De brug staat geregeld open om schepen doorvaart te verlenen. Andere bezienswaardigheden van de stad zijn het Rathaus, het Duitse Marinemuseum en Oceanis.

Verhalen over Wilhelmshaven

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Wilhelmshaven