Tskaltubo - Georgië
Tskaltubo Georgië

Reistips voor Tskaltubo

Georgië heeft meer dan 2000 bronnen, waarvan Borjomi waarschijnlijk de beroemdste is. Ook Tskaltubo staat bekend om de thermische bronnen die helpen tegen reuma en andere gewrichtsaandoeningen. Deze stad was ooit het belangrijkste kuuroord van de Sovjet-Unie. Die tijden lijken tegenwoordig in een verre geschiedenis te liggen.

De thermische bronnen waren waarschijnlijk al in de 7e a 9e eeuw bekend en zijn daarmee één van de oudste ter wereld. In de 18e eeuw noemden verschillende buitenlandse onderzoekers de bronnen als echt heilzaam. Toen er in 1920 analyse werd gedaan naar het water van Tskaltubo, werd de stad officieel als kuuroord. Niet veel later begon men met het bouwen van verschillende spa resorts.

Tijdens de Sovjet-periode was Tskaltubo de belangrijkste kuuroord. In totaal waren er 19 sanatoriums, negen badhuizen, een resort, een centrum voor balneologie en fysiotherapie. Door een treinverbinding met Moskou kwamen er jaarlijks over 100.000 mensen naar dit kuuroord. Joseph Stalin was één van de bezoekers die regelmatig naar Tskaltubo kwam. Hij had zelfs een eigen thermaalbad (Badhuis nummer 6).

Toen de Sovjet-Unie uiteen viel en nieuwe grenzen werden gesteld, bleven de bezoekers weg. De prachtige gebouwen in Tskaltubo bleven leeg. Langzaam veranderde dit bruisende kuuroord in een spookstad. Later kwamen vluchtelingen uit Abchazië en Zuid-Ossetië te wonen in de halve ruïnes van de verlaten sanatoriums.

Tegenwoordig hebben enkele sanatoriums hun deuren weer na een grondige restauratie en hebben investeerders gebouwen gekocht. Ze hopen bezoekers te trekken door goedkope hotelkamers en behandelingen aan te bieden Toch staan er nog altijd een aantal prachtige gebouwen te verloederen. Dit maakt het spannend voor liefhebbers van urban exploring. De gebouwen mogen dan halve ruïnes zijn, ze zijn uiterst fotogeniek. Wie hier op pad gaat moet er echter wel rekening mee houden dat enkele panden bewoond worden door mensen.

Verhalen over Tskaltubo

15 drone foto’s van Georgië

Sinds maart 2017 ben ik in het bezit van een drone. In navolging van mijn spiegelreflex, systeemcamera én iPhone heb ik me een DJI Mavic Pro aangeschaft. Een fantastische uitbreiding om vette foto's...

Plan je reis naar Tskaltubo

  • Tskaltubo ligt op zo’n 16 kilometer van Kutaisi af en zo’n 4 uur rijden van de hoofdstad Tbilisi.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Je kunt bijvoorbeeld op het vliegveld van Kutaisi een auto huren. Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids over Georgië.

Boek een hotel in Tskaltubo

Booking.com