Reisverslag Weerribben-Wieden - Giethoorn
Giethoorn Nederland

Reistips voor Giethoorn

Giethoorn is gelegen in het Nationaal Park Weerribben-Wieden en wordt ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Deze naam dankt het idyllische dorp aan de talloze boerderijen met rieten daken op de veeneilandjes die verbonden zijn met houten bruggen. Toeristen over de gehele wereld komen naar Giethoorn om dit bijzondere waterdorp eens te bewonderen.

In het jaar 1170 vond de Allerheiligenvloed plaats. Door deze stormvloed kwamen grote delen van Nederland onder water te staan. 100 jaar later vestigden de eerste bewoners het gebied. Dit waren voornamelijk Fagellanten (kruisvaarders). Ze moesten het gebied ontginnen om het geschikt te maken voor het verbouwen van gewassen en het bouwen van woningen. In de grond troffen ze talrijke hoorns van geiten aan die tijdens de stormvloed waren overleden. De bewoners zouden de nederzetting Geytenhorn hebben genoemd. Door dialect zou het uiteindelijk Giethoorn zijn geworden. De geitenhoorn is overigens terug te zien in het wapen van Giethoorn.

Door het winnen van turf ontstonden er plassen en meren en men groef vaarten en sloten. De huizen kwamen op eilandjes te staan door het graven van de waterwegen. Zo ontwikkelde zich een vaarcultuur met eigen Gieterse scheepstypen. Vrijwel alles ging over het water met punters en pramen. De boer met z’n vee en het hooi, de postbode, de bakker, de parlevinker en zelfs bruiloften en begrafenissen.

Nog altijd is het water een belangrijke levensader van Giethoorn. De bijzondere schoonheid van Giethoorn werd ontdekt als een populaire bestemming voor schilders, fotografen en natuurliefhebbers. Toeristen over de gehele werd komen hierheen om een rondvaart te maken door de schilderachtige watergrachten.

Verhalen over Giethoorn

Reisverslag Weerribben-Wieden - Giethoorn

Reisverslag: Weerribben-Wieden

De laatste weken waren niet gemakkelijk als reisblogger. Er stonden al weinig tripjes op het programma, maar door de coronacrisis kwam er ook geen enkele trip bij. Mijn trip naar Beieren ging niet...

Boek een hotel in Giethoorn

Booking.com

Boek vooraf een activiteit