Plaggenhut met geitjes
Nederland

Bijzonder overnachten: Een plaggenhut met geitjes

Overnachten kan op verschillende plekken. Denk aan een kamer in een hotel, een bed in een slaapzaal, je eigen tent opzetten of slapen in een blokhut. Unieke overnachtingsplekken blijven ons bij en delen we graag met onze volgers om de reis nog spannender, unieker of juist relaxter te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een luxe plaggenhut in Drenthe? En alsof dat al niet uniek genoeg is, kun je zelfs een plaggenhut met geitjes boeken die je gedurende je verblijf moet verzorgen. Eerder deze maand verbleef ik een lang weekend bij d’Olde Kamp in Ansen.

Plaggenhut met geitjes
Uniek overnachten in Drenthe

d’Olde Kamp

In het Drentse plaatsje Ansen kun je even tot rust komen bij het vakantiepark d’Olde Kamp. Niet alleen kun je hier kamperen, je kunt ook overnachten in plaggenhutten, vakantiewoningen en zelfs een luxe boomhut. d’Olde Kamp wordt omringd door natuur en rust. Vanaf het terrein ben je al snel in de bossen en op de heide en op kleine afstand ligt het Nationaal Park Dwingelderveld. Het vakantiepark is voorzien van een speeltuin en kinderen kunnen hier skelteren. Er is een pizzaoven waar verse pizza’s worden gemaakt en indien gewenst kun je ook fietsen huren om de omgeving te verkennen. In de omgeving zijn voldoende restaurants te vinden waar je kunt eten of het eten kunt afhalen, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf te koken.

Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
De plaggenhut

Plaggenhut

Een plaggenhut is een soort kleine boerderij die met heideplaggen is bedekt. Ze waren vroeger vooral te vinden in de armere gebieden van Nederland. De werden vaak bewoond door armere families. Vaak werkten deze mensen bij een grote boer, maar hielden ze thuis ook een paar koeien of geiten. Het wonen in plaggenhutten werd in 1901 verboden door de woningwet. Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen de laatste plaggenhutten van Nederland. Gelukkig zijn de plaggenhutten nog niet geheel verdwenen. Tegenwoordig zijn er speciale plaggenhutten gebouwd waar toeristen kunnen overnachten en een idee kunnen krijgen hoe de mensen vroeger woonden. Bij d’Olde Kamp staan verschillende plaggenhutten die allemaal net iets anders zijn. Alle plaggenhutten laten een andere periode zijn. De ene is van turf en bedekt met heideplaggen op het dak, de ander is gebouwd van hout en steen.

Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Ik verblijf in de Keuterij Deluxe Drostenveen

Ik verblijf een lang weekend in de Keuterij Deluxe Drostenveen. Deze plaggenhut is geschikt voor 5 personen en is uitgerust met een keuken, eetkamer, zitkamer, 3 unieke bedsteden en een eigen badkamer. Er is vloerverwarming aanwezig en tegen een klein bedrag kun je ‘s avonds de open haard aansteken met haardblokken. Een keuterij is niet compleet zonder een stal met dieren en ook die is dus aanwezig. Vanuit de eetkamer is een glaswand geplaatst zodat je de stal in kunt kijken waar je geit leeft.

Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Plaggenhut met geitjes
Tijens mijn verblijf moet ik de geitjes verzorgen. En dat is geen straf!

Geitjes verzorgen

Tijdens mijn verblijf in de plaggenhut heb ik de verantwoordelijkheid over drie geitjes: Greet en haar twee lammetjes. Het is de bedoeling dat ik de geitjes in de ochtend en avond eten geef. Daarnaast moet ik het water dagelijks verversen en ervoor zorgen dat ze voldoende hooi hebben. Daarnaast is het de bedoeling dat ik de geitjes gedurende de dag naar de weide breng waar ze de ruimte hebben en kunnen spelen met de andere geiten. Uiteraard moet ik ze aan het einde van de middag ook weer terugbrengen naar hun stal. Greet en haar twee lammetjes zijn schatten van beesten. De twee lammetjes komen graag knuffelen en een beetje knabbelen aan je kleding. Als je een beetje bukt komen ze zelfs op je rug staan, terwijl moeder Greet goedkeurend toekijkt. Wanneer ik de geitjes naar de weide bracht, moest ik Greet aan de lijn binden en volgden de twee lammetjes vanzelf. Greet zelf was niet al te happig om mee te lopen, maar al gauw ontdekte ik dat ze wat makkelijk meeliep zodra ik langzaam begon te rennen. Het moet een komisch gezicht zijn om mij over de camping heen zien te rennen met een geit en daarachter twee vrolijke lammetjes. Terugbrengen naar de stal ging meestal een stuk makkelijker. Zodra de geitjes in de stal stonden was het ook gewoon gezellig om af en toe eens een kijkje te nemen naar deze dieren en ook eens in de stal te staan. Ik heb echt genoten van deze lieve dieren tijdens mijn verblijf. En ik kan me voorstellen dat kinderen dit helemaal te gek vinden.

Wat te doen in de omgeving?

Drenthe telt maar liefst 3 Nationale Parken en deze zijn eenvoudig bereikbaar vanuit Ansen. Het Nationaal park Dwingelderveld ligt zowat om de hoek en Nationaal Park Weerribben Wieden, Nationaal Park Drents-Friese Wold en Nationaal Park Drentsche Aa zijn tevens ook gemakkelijk bereikbaar. Tevens vind je er enkele prachtige natuurgebieden waar je even van de gebaande paden af kunt gaan en de Drentse wildernis kunt ontdekken. Ga op zoek naar hunebedden, bezoek musea, maak boottochtjes, sta stil bij de heftige geschiedenis van Kamp Westerbork, ontdek sfeervolle dorpjes en prachtige Hanzesteden. Er is voldoende te doen en te beleven in de omgeving.

Plaggenhut met geitjes
Wanneer ga jij overnachten in een plaggenhut?
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!