Holtingerveld - Nederland
Holtingerveld Nederland

Reistips voor Holtingerveld

Drenthe telt naast drie nationale parken ook vele prachtige natuurgebieden. Het Holtingerveld bij Havelte is er één van. Dit natuurgebied is in totaal 1782 hectare groot en bestaat uit meerdere gebieden. Je treft hier gevarieerde landschappen, waarbij de Havelterberg de meest opvallende is. De heuvel is 19 meter hoog en ontstaan tijdens de IJstijd. Vanaf de heuvel heb je zicht over de heide. Naast enkele vennetjes kun je waarschijnlijk ook bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog zien. Tijdens de oorlog werd dit gebied namelijk intensief gebombardeerd aangezien de Duitsers hier een vliegveld in aanbouw hadden. De sporen van de oorlog zijn nog altijd zichtbaar, maar de geschiedenis van dit gebied gaat nog veel verder terug.

Al duizenden jaren leefden er mensen in het Holtingerveld. In de steentijd hadden mensen hier hun kamp opgezet om te jagen op dieren. Rond 3000 voor Christus bouwde het Trechterbekervolk twee hunebedden aan de voet van de Havelterberg. Hunebed D53 en Hunebed D54 zijn nog altijd te bewonderen. In de 19e eeuw was het Holtingerveld een uitgestrekte heidegebied. Kuddes schapen hielden de heide kort en het landschap open. Hierdoor kreeg de wind vrij spel en ontstonden er weer zandverstuivingen. Door de eeuwen heen is er dus een gevarieerd landschap ontstaan met hoogteverschillen, natte en droge heidevelden, stuifzanden en vennen.

Een mooi gebied om te voet of per fiets te verkennen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met de boswachter op pad te gaan.

Boek een hotel bij Holtingerveld

Booking.com