Reisverslag Weerribben-Wieden - Nationaal Park Weerribben-Wieden
Nationaal Park Weerribben-Wieden Nederland

Reistips voor Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt in de provincie Overijssel en is het grootste aaneengesloten laagmoeras van West-Europa dat gevormd is met mensenhanden. En dat zou je niet zeggen als je de natuur in dit gebied ziet. Moeras, water en eindeloze rietvelden kenmerken het ongerepte landschap.

De Nederlanders hebben hier eeuwenlang gewerkt met en tegen het water. In de 14e eeuw is het landschap langzaam maar zeker ontstaan door de winning van turf. Het veen bleek in gedroogde vorm een waardevolle brandstof te zijn en werd gewonnen uit de ‘weren’. Het veen werd te drogen gelegd op lange strookjes land, de ‘ribben’. Op deze manier werd het landschap gevormd. In 1992 werd De Weerribben uitgeroepen tot nationaal park. Dit werd enkele jaren samengevoegd met de Wieden. Samen hebben ze een totale oppervlakte van 10.500 hectare.

In het Nationaal Park Weerribben-Wieden kun je prachtig wandelen, fietsen, kano varen of varen in een bootje. De meren, sloten, moerasbossen, rietvelden en weilanden zijn het leefgebied van talloze planten- en dierensoorten. In 2002 werden in het gebied otters uitgezet, die twintig jaar eerder uitgestorven waren. De grote vuurvlinder is een zeldzame vlindersoort die hier voorkomt evenals een groot aantal libellensoorten. De beste manier om het natuurgebied te verkennen is vanaf het water. Op verschillende plekken kun je fluisterboten, roeiboten of kano’s huren en door het gebied varen.

Verhalen over Nationaal Park Weerribben-Wieden

Reisverslag Weerribben-Wieden - Giethoorn

Reisverslag: Weerribben-Wieden

De laatste weken waren niet gemakkelijk als reisblogger. Er stonden al weinig tripjes op het programma, maar door de coronacrisis kwam er ook geen enkele trip bij. Mijn trip naar Beieren ging niet...

Boek een hotel in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Booking.com