Een dagje toeren in een Volkswagen busje - Nieuwpoort
Nieuwpoort Nederland

Reistips voor Nieuwpoort

Nieuwpoort is een vestingstad in Zuid-Holland. Het is gelegen aan de rivier Lek en behoort tot één van de kleinste vestingsteden van Nederland. Daarnaast is het ook één van de oudste stadjes van ons eigen land.

In 1283 kreeg de stad al stadsrechten vanwege de ligging aan de Lek op de grond van Holland en het Sticht Utrecht. De geschiedenis is echter niet altijd rooskleurig geweest, want Nieuwpoort was vele malen het toneel van verschillende gevechten. Op voorstel van prins Willem van Oranje werd de stad in 1672 onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Ook werd er begonnen met de bouw van wallen en grachten om de stad te kunnen beschermen. De functie als vestingstad verloor het in 1795 toen Franse troepen Nederland veroverden. De vestingwallen boden tijdens de watersnood van 1809 en stormvloed van 1820 wel bescherming tegen het water.

In totaal telt Nieuwpoort 56 rijksmonumenten, waarvan er 12 onderdeel zijn van de oude vestingwerken. De historische binnenstad is een reeks van bezienswaardige panden. Bijzonder fraai is het stadhuis dat aan het einde van de zeventiende eeuw werd gebouwd. In het stadhuis is tegenwoordig het Historische Kring Nieuwpoort gevestigd. Leuk weetje: in Madurodam is een miniatuur versie van het stadhuis van Nieuwpoort te zien.

Boek een hotel in Nieuwpoort

Booking.com