Woerden - hoofdstad van Het Groene Hart
Woerden Nederland

Reistips voor Woerden

Het Groene Hart. Dat is de bijnaam van Woerden, een stad in de gemeente Utrecht.

Woerden heeft een rijke historie en dit is nog altijd terug te zien vandaag de dag. De stad stamt uit de Romeinse Periode. Het was gelegen langs de Romeinse Limes, een grens die dwars door Nederland lag. Op het kerkplein lag een castellum van waar de grens van het Romeinse Rijk werd bewaakt. Tijdens opgravingen zijn zeven Romeinse schepen gevonden. Vanaf de Middeleeuwen werd Woerden versterkt met een slot, wallen en grachten. De vestingstatus werd in 1874 opgeheven en de stad verliest elke militaire betekenis. De wallen en muren worden gesloopt.

Woerden is een echte Boerenmarktstad. De kaasmarkt wordt in 1885 opgericht. Niet ver van het Kerkplein is de traditionele kaasbel te bewonderen. Die traditie wordt nog altijd in stand gehouden, want op het Kerkplein vindt van begin mei tot augustus iedere zaterdag de Boerenkaasmarkt plaats. Handelaren en boeren stallen hun kazen uit en bezoekers kunnen enkele kaasmarkttechnieken bewonderen. Ondanks dat het tegenwoordig vooral show is, kunnen bezoekers een idee krijgen hoe het er vroeger aan toe ging. In en buiten het centrum wordt nog altijd veel kaas opgeslagen. In het Kaaspakhuis wordt bijvoorbeeld 70 ton kaas opgeslagen.

Historische pareltjes van de stad zijn onder meer het Arsenaal, de Kazerne, het Exercitieveld en de prachtige singels. In het centrum zie je enkele prachtige panden die je terug in de tijd brengen. Beklim de Petrustoren voor een overzicht over Woerden en bezoek ook de Windhond molen.

Culinair gezien is Woerden behoorlijk hip en trendy. In veel restaurants kun je de lokale streekproducten proeven en worden unieke gerechten geserveerd.

Boek een hotel bij Woerden

Booking.com

Boek vooraf een activiteit