Zierikzee - Nederland
Zierikzee Nederland

Reistips voor Zierikzee

Historische gebouwen, stadspoorten, kerken, een fantastisch stadhuis, pakhuizen, molens en torens. Dit alles kun je bewonderen in Zierikzee. Deze havenstad op het schiereiland Schouwen-Duiveland telt meer dan 500 monumenten in en rond de stad.

Zierikzee is een stad met een rijke historie. Het ontstaan en de welvaart is te danken aan het water. Eeuwen geleden werden de eilanden Schouwen en Duiveland nog gescheiden door de Gouwe. Gedurende de Middeleeuwen werd dit een belangrijke scheepvaartverbinding tussen Vlaanderen en Holland. Aan het water vestigden rond de 10e eeuw de eerste bewoners. Destijds had de stad nog een andere naam, pas aan het einde van de dertiende eeuw komt de naam Zierikzee of een verbastering ervan terug in de boeken. In 1248 kreeg Zierikzee stadsrechten en kon er een stadsmuur worden gebouwd. Vanwege de strategische ligging was dat nodig. De muren hebben de stad beschermd tegen diverse aanvallen, maar toch leed de stad schade door verschillende stadsbranden en werd het meerdere malen belegerd.

Toch heeft het historische centrum zijn karakteristieke karakter niet verloren. Nog altijd kun je hier vele monumenten bewonderen en is het centrum nog deels ommuurd. Niet voor niets staat het bekend als een monumentenstad. Hoog boven de stad torens de Dikke Toren uit. Vanaf de top, die 62 meter hoog is, hebben bezoekers een fraai uitzicht over de stad. Andere bezienswaardigheden zijn onder meer de Nobelpoort, Noordhavenpoort, Zuidhavenpoort, Nieuwe Kerk, het Stadhuis en Gravensteen. Wandel langs deze historische gebouwen en door de gezellige steegjes om dit prachtige stadje van Zeeland eens te leren kennen.

Boek een hotel in Zierikzee

Booking.com