Poděbrady - Tsjechië
Poděbrady Tsjechië

Reistips voor Poděbrady

Ten oosten van de hoofdstad Praag ligt het kuuroord Poděbrady. Al meer dan een eeuw is deze stad één van de belangrijkste kuuroorden van Tsjechië. Dit heeft men te danken aan de waterbronnen, het stabiele weer en de rustgevende ligging aan de oevers van de rivier Elbe.

De stad is vernoemd naar Jiri van Poděbrady die van 1458 tot 1471 koning was van de Bohemen. Het kasteel waar Jiri geboren was kan nog altijd bezocht worden. Voor het plein staat een ruiterstandbeeld geweid aan Jiri en ontspringt de oudste bron van de stad. Het eerste badhuis in Poděbrady werd in 1908 geopend. Twee jaar later werd er een park aangelegd en werden kuurhuizen gebouwd. De ontwikkeling van de stad ging voorspoedig maar werd verstoord door de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog bouwde men verder en dankzij Vaclav Libensky werd het kuren naar een wetenschappelijk niveau getild. In 1926 opende hij tevens de eerste geneeskundige kliniek van de stad.

De beroemde bronnen van de stad werden al in 1905 ontdekt toen er werd gezocht naar drinkwater. Men kwam erachter dat het water rijk is aan koolstofdioxide. Het water wordt gebruikt om mensen met hart- en vaatziekten en diabetes te behandelen. Onder meer de eerste president van Tsjecho-Slowakije, Tomáš Garrigue Masaryk, liet zich hier behandelen. In Poděbrady zijn in totaal 13 bronnen te vinden. Vier hiervan zijn toegankelijk voor publiek als drinkwaterbron. Er zijn tal van exclusieve hotels waar men spaservice aanbiedt. Niet alleen kun je hier terecht voor de klassieke behandelingen, maar wat dacht je bijvoorbeeld van een chocolade-, honing- of karamelbehandeling? De kuren zijn de laatste jaren populair geworden.

Plan je reis naar Tsjechië

  • De belangrijkste luchthaven van Tsjechië is het Václav Havel Airport in Praag. Ook vanag de luchthavens van Brno, Karlovy Vary en Ostrava vertrekken dagelijks regionale luchtvaartmaatschappijen. Klik hier voor de goedkoopste vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van ANWB.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Kijk voor meer informatie op de website van Visit Czech Republic.

Boek een hotel in Poděbrady

Booking.com