Žatec - Tsjechië
Žatec Tsjechië

Reistips voor Žatec

Žatec is gelegen in het noordwesten van Tsjechië en bevindt zich op een vruchtbare grond. De stad was eigendom van de aristocratische familie Vršovci in de 11e eeuw. In 1265 werd Žatec tot een koninklijke stad verklaart door koning Ottokar II. Net als vele Tsjechische steden was de stad overwegend bevolkt door de Duitsers. Maar na de Tweede Wereldoorlog werden deze mensen verdreven. Het historische stadscentrum van de stad kwam in 1961 onder historische Monumentenzorg.

Žatec is een belangrijk centrum voor de Tsjechische hopteelt en wordt ook vaak gelinkt bier. Vanwege de vruchtbare grond kan er in deze regio veel hop worden verbouwd. De hop die hiervandaan komt kennen we onder de Duitse naam Saaz en is een vast ingrediënt van Tsjechisch pilsbier. Maar ook buitenlandse bieren, zoals Duvel, bevat de Saaz hop. Volgens documenten wordt er hier al sinds de 10e eeuw hop verbouwd. Destijds was er zoveel hop, dat de bevolking niet wist wat ze ermee moesten doen. Hierdoor werd er een genootschap van gemachtigde brouwers opgericht in 1261. Zij brouwden bieren die met name in trek waren bij adel. In de 18e eeuw telde Žatec 30 mouterijen en 4 brouwerijen. In 1800 werd er vervolgens in de kerk een brouwerij geopend, waardoor de kleine brouwerijen het steeds moeilijker kregen en uiteindelijk stopten met brouwen. Ook de Žatec brouwerij had steeds te kampen met tegenslagen door de 1e Wereldoorlog, 2e Wereldoorlog en het Communisme, waardoor de moderniteit van de brouwerij ver te zoeken was. Maar dankzij de lokale hop en de overname van het Deense Carlsberg, wordt er nog steeds gebrouwen.

Om meer over de biergeschiedenis van de regio de te weten te komen kun je het Temple of Beer & Hops bezoeken. Bij dit museum kun je tevens één van de drie astronomische klokken vinden. Het historisch centrum heeft een leuke centraal plein met enkele mooie huizen.

Verhalen over Žatec

Tsjechië reis - dag 10 - Boheems Paradijs

Reisroute noorden van Tsjechië

Eigenlijk zou ik van 3 tot 19 juli naar Kirgizië afreizen en daar één van de meest avontuurlijke reizen ooit beleven. Helaas gooide het corona virus roet in het eten en werd deze reis geannuleerd....

Plan je reis naar Tsjechië

  • De belangrijkste luchthaven van Tsjechië is het Václav Havel Airport in Praag. Ook vanag de luchthavens van Brno, Karlovy Vary en Ostrava vertrekken dagelijks regionale luchtvaartmaatschappijen. Klik hier voor de goedkoopste vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van ANWB.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Kijk voor meer informatie op de website van Visit Czech Republic.

Boek een hotel in Žatec

Booking.com