Fotograferen met een smartphone
Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Fotograferen met je smartphone op reis

Wanneer ik op reis ga sleep ik altijd mijn rugtas mee vol apparatuur. Mijn spiegelreflex met drie verschillende objectieven, een compactcamera, een videocamera, een drone met afstandsbediening en een extra accu en een powerbank in het geval dat ik iets moet opladen. Dat is een hoop gesjouw op mijn rug als je een stevige wandeling gaat maken. De laatste tijd merk ik steeds vaker dat al dat gesjouw helemaal niet nodig is. In mijn broekzak heb ik namelijk mijn iPhone 11 Pro zitten die prachtige foto’s kan maken. Tijdens mijn reis door Tsjechië heb ik daarom besloten om eens al mijn foto’s met mijn iPhone te maken. Het scheelt een hoop sjouwwerk en persoonlijk ben ik zeer tevreden over de kwaliteit van de foto’s.

Fotograferen met een smartphone
Tijdens mijn reis door Tsjechië heb ik vrijwel al mijn foto's gemaakt met mijn iPhone 11 Pro

Foto’s maken met je smartphone

Een aantal jaar geleden maakte ik wel eens wat foto’s met mijn Smartphone, maar deze foto’s gebruikte ik eigenlijk alleen om snel door te sturen naar familie en vrienden of als ik even snel iets op Social Media wilde posten. De meeste foto’s maakte ik gewoon met mijn spiegelreflex. Wel was ik van mening dat het al een hoop gesjouw was. Daarom zocht ik enkele jaren terug een compacte camera die minder zwaar was. Ik vond de Canon EOS M50, waar ik nog altijd zeer tevreden mee ben. Sinds ik begin dit jaar mijn iPhone 11 Pro heb aangeschaft, laat ik steeds vaker mijn rugtas met zware apparatuur thuis of in mijn hotelkamer liggen. Zeker wanneer ik een wandeling ga maken en ik geen zin heb ik een bezwete rug. Mijn smartphone heb ik altijd bij me, dus waarom zou ik een hoop andere apparatuur op mijn rug meesjouwen?

Fotograferen met een smartphone
Heerlijk om zonder zware rugtas te wandelen en klauteren

Verschillen met mijn grotere camera’s

De kwaliteit van de foto’s van een smartphone zijn de afgelopen jaren steeds beter geworden. Ik stoorde er me zelfs aan dat de smartphone zelfs mooiere foto’s weet te maken  dan mijn dure spiegelreflex. Zeker wanneer je te maken hebt met zonnig weer en harde schaduwen. Daar waar je foto’s op een spiegelreflex zwaar overbelicht of onderbelicht zijn, weet de smartphone op een slimme manier een gouden middenweg te vinden zonder dat je daar iets voor hoeft in te stellen. De nachtmodus werkt uitstekend op de iPhone 11 Pro. Ook bij donkere ruimtes weet de telefoon schitterende foto’s te maken zonder dat je enorm veel ruis of pixels zult zien.

Ik zie mezelf totaal niet als een expert op gebied van fotografie. Zo fotografeer ik niet op RAW formaat en bewerk ik mijn foto’s slecht heel lichtjes met een tool binnen Photoshop. De foto’s die ik maak met mijn iPhone bewerk ik niet tot nauwelijks omdat deze al een soort filter over zich heen lijken te hebben. Wist je bijvoorbeeld ook dat de iPhone allerlei trucjes heeft waarmee je kunt spelen met de belichting, filters en lange sluitertijden? En dan heb ik het nog niet eens over de apps die je dan nog eens extra kunt downloaden om je foto’s nog verder te bewerken. Er valt nog een hoop te experimenteren, want de iPhone heeft nog zoveel mogelijkheden waar ik geeneens weet van heb. Thuis heb ik een QNAP NAS staan waarmee ik met een goede wifi-verbinding ook direct al mijn foto’s veilig thuis kan opslaan. Met mijn camera’s moet ik eerst alle foto’s downloaden op mijn telefoon of moet ik de foto’s op mijn laptop overzetten.

Fotograferen met een smartphone
Deze foto is onbewerkt gemaakt met de Canon EOS M50. De kleuren zijn flets en vrij donker.
Fotograferen met een smartphone
Op dezelfde locatie, maar ditmaal met de iPhone. De kleuren komen veel beter over en het beeld is een stuk minder flets.

iPhone 11 Pro

Begin dit jaar kocht ik een iPhone 11 Pro, omdat mijn iPhone 8 het heeft begeven. Het verschil met mijn oude telefoon is enorm en dit komt met name door de camera van de iPhone 11 Pro. Dankzij de combinatie van de telelenscamera, de groothoekcamera en de ultragroothoekcamera kun je prachtige foto’s en video maken. Met name de ultragroothoekcamera is een fijne toevoeging. Hoe vaak komt het namelijk voor dat je een gebouw of panorama wil fotograferen en je net niet alles in beeld kan brengen? Met de ultragroothoekcamera kun je tot vier keer meer in beeld brengen. Ideaal voor stedentrips.

Ik noem mijn spiegelreflex en compactcamera vaak mijn dure apparaten, maar ook een iPhone 11 Pro is geen goedkoop toestel. Voor een los toestel betaal je al snel zo’n €1028,-, dat is ongeveer evenveel als mijn Canon EOS 80D met een standaard lens en veel meer dan mijn Canon EOS M50. Ik kan begrijpen dat dit voor sommigen echt té duur is. Wellicht is het daarom een optie om eens te kijken naar een refurbished toestel. Zeker de oudere varianten van de iPhone zijn een stuk goedkoper en werken nog altijd perfect. Kijk bijvoorbeeld eens naar een gereviseerde iPhone 7.

Fotograferen met een smartphone
Ondanks dat ik vol in de zon fotografeer en de toren van dit kasteel in de schaduw staat, mag het resultaat er wezen
Fotograferen met een smartphone
Ook op donkere locaties weet de iPhone prachtige foto's te maken zonder te sleutelen aan belichting

Neem ik nu alleen mijn iPhone mee op reis?

Nee, ik zal nog altijd op reis gaan met mijn zware rugtas met al mijn apparatuur. Nog altijd ben ik van mening dat ik de meeste mogelijkheden heb met mijn grotere camera’s. Ik heb geleerd om nooit te zoomen met mijn telefoon, omdat dit de kwaliteit niet ten goede komt. Ondanks dat de iPhone 11 Pro een telelens heeft is het bereik nog niet groot genoeg om elementen van de verte er goed op te zetten. Zeker wanneer ik dieren fotografeer van een afstand wil ik mijn zoomlens gebruiken van mijn spiegelreflex zodat ik alles wat dichterbij kan halen. Wanneer ik weer een wandeling ga maken of een stad zal bezoeken, zal ik zeker opnieuw overwegen om alleen mijn iPhone meenemen.

Maak jij op reis vaak foto’s met je smartphone? Welke smartphone gebruik jij?

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.