Kerstmarkt van Duisburg
Duitsland

Kerstmarkt van Duisburg

Kerst is voor veel mensen nog ver weg. Voor mij is dat een stuk anders. Zodra het november is, ga ik al een datum zoeken voor het opzetten van de kerstboom zodat ik al in de juiste sfeer kom. In Duitsland worden begin november ook al de eerste kerstmarkten opgebouwd. Heerlijk slenteren langs houten kraampjes waar ze allerlei kerstspullen verkopen, jezelf verwarmen aan Glühwein en genieten van diverse lekkernijen. Dit hebben we vorig jaar volledig moeten missen. Toen ik las dat de kerstmarkt van Duisburg al op 11 november zou openen, wilde ik hier natuurlijk direct heen om een verloren jaar enigszins in te halen.

Duisburg

Duisburg is gelegen aan de rand van het Ruhrgebied en heeft een rijke historie van industrie en scheepvaart. Het Landschaftspark Duisburg-Nord is bijvoorbeeld één van de grootste toeristische attracties van de stad. Deze oude ijzersmelterij wordt gerekend onder één van de belangrijkste industriële monumenten van Europa. Je zou hierbij al snel denken dat aan urban exploring, maar het voormalige industriegebied is opengesteld voor publiek en er worden ook allerlei evenementen gehouden. Eigenlijk vind je de meeste bezienswaardigheden van Duisburg buiten de stad. Het centrum? Laten ik heel eerlijk zijn, het centrum van Duisburg is niet heel mooi. Je kunt hier overigens wel prima winkelen. In de Königstrasse vind je talloze winkels, boetieks en warenhuizen. Qua ambiance merk je wel dat het echt een industriestad is.

Kerstmarkt van Duisburg
Kerstmarkt van Duisburg
Kerstmarkt van Duisburg
Kerstmarkt van Duisburg
Op 11 november 2021 werd de kerstmarkt van Duisburg geopend en wij namen een kijkje

Duisburger Weihnachtsmarkt

In de maand november transformeert die ambiance volledig wanneer de Duisburger Weihnachtsmarkt wordt opgezet. De Königstrasse wordt versierd met honderden dennenbomen, er staan meer dan 100 houten kraampjes waar kerstdecoratie wordt verkocht en je allerlei lekkernijen kunt bestellen. Bomen zijn versierd met lichtjes en er zijn diverse lichtinstallaties. Iconisch voor de kerstmarkt van Duisburg zijn het reuzenrad, de ijsbaan, de windmolen, het Glühweinschiff en de grote Glühweinpyramide.

Het is niet de eerste maal dat ik de kerstmarkt van Duisburg heb bezocht. Als klein kind gingen we jaarlijks naar deze kerstmarkt. Onze ‘standaard’ kerstmarkt verplaatste vervolgens naar de kerstmarkt van Oberhausen bij CentrO. Drie jaar geleden bezocht ik Duisburg, na zeer lange tijd, opnieuw. Destijds was het daags na de kerst. Waar de meeste kerstmarkten inmiddels gesloten waren, konden we onze kerstgevoelens in Duisburg nog even verlangen. De kerstmarkt van Duisburg bleek ongelooflijk gezellig te zijn, ook na kerst. Hoe vaker je op een kerstmarkt komt, des te sneller je de leukste plekjes je weet te vinden

Kerstmarkt van Duisburg
Kerstmarkt van Duisburg
Bij Zum Fässchen hebben ze altijd enkele lekkere drankjes

Één van mijn favoriete plekjes om een drankje te doen is bij ‘Zum Fässchen’ op het Averdunkplatz. Naast Glühwein kun je hier ook allerlei andere drankjes bestellen zoals Eierpunsch of winterse cocktails. Probeer hier bijvoorbeeld eens de Apfelpunsch of Heidelbeerpunsch met slagroom. Bij Zum Fässchen kun je gezellig zitten bij de bar, maar er is ook een binnenplaats waar je in verschillende overdekte houten hutjes het gemoedelijk kunt maken.

Kerstmarkt van Duisburg
Kerstmarkt van Duisburg
Kerstmarkt van Duisburg
Een drankje doen in de Glühweinpyramide

Uiteraard kun je niet om de Glühweinpyramide heen op de König-Heinrich-Platz. Zodra de avond valt en de pyramide verlicht wordt, is dit natuurlijk een highlight van de kerstmarkt. De pyramide draait en blaast eens in de zoveel tijd zeepbellen. Super leuk om te zien. In de pyramide kun je ook gezellig zitten en hebben ze verschillende drankjes. Persoonlijk ben ik van mening dat je hier niet de lekkerste Glühwein van de kerstmarkt hebt, maar toch moet je de ambiance even meepakken en hier een drankje doen.

Kerstmarkt van Duisburg
Gezellige drukte in de Almhütte

Niet ver van de Glühweinpyramide vind je de Almhütte. Met een beetje geluk kun je hier binnen zitten aan de houten tafels. Wil je zeker zijn van een plaats, moet je reserveren. Naast een drankje, kun je hier ook eten bestellen. Prettig als je even wil zitten. Er passen ruim 250 mensen in de Almhütte en om helemaal in de alpine sfeer te komen is er muziek. De dames van de bediening dragen een Dirndl en de heren een Krachtlederne.

Kerstmarkt van Duisburg
Het Glühweinschiff

Aan de andere zijde van de Glühweinpyramide staat het Glühweinschiff. Een enorm houten schip waar je Glühwein kunt drinken en waar mensen zich kunnen verzamelen. Gezelligheid alom dus.

Een andere stop die we altijd maken is bij de Zwitscherstube. Dit is namelijk de enige plek waar je Heisse Witwe kunt bestellen. Een pruimenlikeur die vaak gedronken wordt tijdens het wintersport. De afgelopen jaren was dit drankje altijd uitverkocht, maar dit jaar had ik eindelijk eens geluk. Een lekker opwarmertje.

Kerstmarkt van Duisburg
Kerstmarkt van Duisburg
Kerstmarkt van Duisburg
Reibekuchen en Flammkuchen, deze twee lekkernijen wil ik altijd wel eten op de kerstmarkt

Qua eten kan ik de Almhütte natuurlijk aanraden, maar probeer ook zeker eens de Reibekuchen, Flammkuchen, Baumstriezel en de Bratwurst. Niet iedereen heeft dezelfde smaak als ik, dus probeer ook zeker de andere standjes waar je bijvoorbeeld gerookte zalm, gebakken champignons, Grillschinken, kastanjes of de Ruhrpott Eintöpfe.

Kerstmarkt van Duisburg
Kerstmarkt van Duisburg
Kerstmarkt van Duisburg
Maak zeker ook een ritje in het reuzenrad zodra de avond is gevallen

Gaat het dan alleen maar om eten en drinken op de kerstmarkt? Helemaal niet. Mocht je met kinderen de kerstmarkt bezoeken kun je een speurtocht maken. Haal de raadselkaarten bij het Tourist Information Duisburg en probeer de raadsel op te lossen. De vriendelijke verkopers helpen je graag, daar waar nodig. Er zijn diverse optredens gedurende de weken, je kunt schaatsen op de ijsbaan en natuurlijk mag een ritje in het reuzenrad niet ontbreken. Zeker wanneer de avond is gevallen, heb je in het reuzenrad een geweldig uitzicht over de verlichte Königstrasse.

Kerstmarkt van Duisburg
Met goed gezelschap is de kerstmarkt van Duisburg sowieso een gezellig dagje uit

Maatregelen in 2021

Vorig jaar hebben we helaas geen kerstmarkt kunnen bezoeken. Aangezien het de vraag is wat er gaat gebeuren de komende weken, wilde ik natuurlijk zo snel mogelijk een kerstmarkt op zoeken. Samen met mijn moeder en zus gingen we daarom direct naar de opening van de Duisburger Weihnachtsmarkt. Wanneer ik mijn eerste Glühwein drink, tovert het direct een glimlach op mijn gezicht. Het is een soort roes waar je in komt en je weet dat het weer een gezellige dag gaat worden met goed gezelschap.

Ten opzichte van de andere jaren merken we natuurlijk wel verschil. Er zijn diverse maatregelen getroffen. Zo staan de houten hutjes veel verder uit elkaar om meer ruimte te creeëren. Een aantal standjes waren er helemaal niet, want de Baumstriezel konden we nergens vinden. In de Almhütte kun je normaal gesproken eten, maar dit jaar is dit helaas niet mogelijk. Wel kun je nog een Brezel bestellen. Ondanks de maatregelen was het gewoon gemoedelijk om de kerstmarkt te bezoeken.

Op de kerstmarkt van Duisburg geldt de 2G-regel. Dit betekent dat alleen gevaccineerden en ‘genezen’ mensen de markt mogen opzoeken. Er kan worden gecontroleerd, maar men geeft aan dat ze hier ook niet heel streng controleren. Neem dus naast je identiteitsbewijs ook je vaccinatiebewijs en een mondkapje mee.

Praktische informatie

De kerstmarkt van Duisburg ligt direct bij het centrale station. Je kunt dus eenvoudig met de trein naar de kerstmarkt. Kom je met de auto, dan zijn er voldoende parkeermogelijkheden. Dit jaar parkeerden we bij het Parkhaus König-Heinrich-Platz en betaalden we voor een halve dag €12. Wil je tot de late uurtjes van de kerstmarkt genieten, kijk dan hier voor de opties voor een hotel in Duisburg.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat enkele foto’s van 2019 toen er nog geen coronamaatregelen waren

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie