Mannenweekend Belgrado - St. Sava kerk
Servië
Stedent(r)ips

Tips voor een mannenweekend Belgrado

Ben jij op zoek naar een toffe bestemming voor jullie jaarlijkse mannenweekend in het buitenland? Dan heb ik een gouden tip voor je. Denk eens aan Belgrado. De hoofdstad van Servië is nog relatief onbekend, maar heeft ontzettend veel te bieden. Daarnaast is ook nog eens een goedkope bestemming. Samen met mijn vrienden bracht ik een aantal jaar geleden een bezoek aan Belgrado. In dit artikel geef ik je een aantal tips wat je kunt doen tijdens een mannenweekend in Belgrado.

Mannenweekend Belgrado - St. Sava kerk
Mannenweekend Belgrado? Doen!

Wat te doen tijdens een mannenweekend in Belgrado?

Als je met je beste vrienden een aantal dagen naar het buitenland gaat, dan moet zo’n weekend voldoen aan een aantal belangrijke ingrediënten. Allereerst wil je natuurlijk iets van de stad zien, je gaat immers niet naar de andere kant van Europa om alleen maar in een kroeg te hangen, toch? Maar je wil ook wat spannende dingen zien of doen. Iets wat je met je partner waarschijnlijk niet snel zal doen. Een beetje beweging of iets sportiefs tussendoor is altijd goed, want waarschijnlijk zal er het nodige gegeten en gedronken worden. En over drinken gesproken, het nachtleven wil je vast en zeker gaan ontdekken. Gelukkig zijn al deze ingrediënten goed te combineren in Belgrado.

Bezoek het Kalemegdan Fort

Ga eerst de stad ontdekken. De belangrijkste bezienswaardigheid van Belgrado is het Kalemegdan Fort. Dit verdedigingsfort is al meer dan 2000 jaar oud en is gebouwd op een heuvel midden in het Kalemegdan Park. Vanaf het fort heb je uitzicht op de samenvloeiing van de rivieren Sava en Donau. Binnen de muren vind je restanten van torens, kerken, poorten en het Military Museum. Is dat alles? Zeker niet. Het is mogelijk om een ondergrondse tour te boeken. Samen met een gids ontdek je de geheimen van de stad. Je brengt onder meer een bezoek aan de beruchte Romeinse bron, waar volgens allerlei legendes gevangenen werden achtergelaten. Ook bezoek de militaire bunker uit de Koude Oorlog die door president Josip Tito nog werd gebruikt. De tour sluit je af met een glas wijn in een industrieel pakhuis. Deze tour duurt ongeveer 2,5 uur.

Mannenweekend Belgrado - Kalmegdan Fort
Het Kalemegdan Fort is de belangrijkste bezienswaardigheid van Belgrado

Bewonder de St. Sava

Nog een toeristische attractie die je absoluut niet mag overslaan. Breng een bezoek aan de St. Sava kerk. Deze kerk wordt namelijk gezien als een van de mooiste orthodoxe kerken ter wereld. De kerk is gewijd aan de heilige Sava, de oprichter van de kerk en de eerste bisschop van Servië. Al in 1894 waren er plannen om te beginnen met de bouw van deze kerk, maar door de Balkanoorlog en de Eerste Wereldoorlog kwam de bouw stil te liggen. De bouw startte uiteindelijk in 1935, maar werd opnieuw onderbroken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zowel het Duitse leger als het Rode Leger gebruikte de onvoltooide kerk als een parkeerterrein. Toen ik Belgrado bezocht was de bouw van de kerk nog altijd niet voltooid en was de binnenzijde nog helemaal grijs, maar inmiddels zijn ze al in de afrondende fase. De buitenzijde van de kerk is prachtig, maar zodra je binnenkomt moet je aan de linkerzijde de trap naar beneden nemen. Je mag de benedenverdieping namelijk absoluut niet overslaan.

Mannenweekend Belgrado - St. Sava kerk
Zo zag de St. Sava kerk er in 2023 uit. Bekijk hier meer tips voor een stedentrip naar Belgrado - © Marjolein Linstra

Fietsen in Belgrado

Een leuke manier om Belgrado verder te verkennen is per fiets. Zo kun je op een snelle manier een heleboel bezienswaardigheden bezoeken, ook buiten het centrum. Naast het fort en de St. Sava Kerk kun je onder langs het Parlementsgebouw, de beide voetbalstadions, Park Topcider, Muzej istorije Jugoslavije door het levendige centrum fietsen. Het is vooral heerlijk om langs de oevers van de Sava en Donau te fietsen. Op het water vind je tientallen drijvende beachclubs waar je tussendoor even een drankje kunt nuttigen. Je kunt zelf een fiets huren en de stad op eigen houtje ontdekken, maar je kunt ook deelnemen aan een fietstour door Belgrado waarbij je meer te weten kunt komen over de roerige geschiedenis van de stad.

Biercafés in Belgrado

Craft beer wordt steeds populairder en ik vind het heerlijk om verschillende biertjes te proeven. In Belgrado worden leuke biertjes gebrouwen, dus ideaal om verschillende cafés te bezoeken. Een aantal leuke biercafés zijn Samo Pivo, Krafter Beograd, Dogma Brewery & Tap Room, Docker Brewery, The Black Turtle en Tri Kralja Beer Bar. Voldoende keuze dus. Het is daarnaast mogelijk om een verschillende biertours te boeken. Verken samen met een gids een aantal leuke biercafés en proef verschillende Servische biertjes onder het genot van enkele hapjes. Of boek een rondleiding door de Inat brouwerij en ervaar hoe het bier hier gebrouwen wordt. Tijdens de rondleiding kun je onbeperkt bier proeven.

Mannenweekend Belgrado - Op stap
Er is voldoende keuze aan leuke biercafés in Belgrado

Voetballiefhebber? Bezoek de ‘Eeuwige Derby’

Ben jij voetballiefhebber? Dan heb je waarschijnlijk weleens gehoord van de stadsderby Rode Ster tegen Partizan. Zelfs als je helemaal niets om voetbal geeft, zal deze tip waarschijnlijk de meest spannende zijn. De wedstrijd tussen Rode Ster en Partizan staat bekend als de meest beladen voetbalwedstrijd van Europa. Al ruim voor de wedstrijd worden er voorzorgsmaatregelen getroffen zodat beide supportersgroepen elkaar niet te lijf gaan. De passie van beide supportersgroepen is ongelooflijk. Voor de wedstrijd zal er vast een zeker een grote pyroshow zijn waarbij de supporters fakkels en vuurwerk afsteken. Tijdens de gehele wedstrijd wordt er gezongen en zijn er sfeeracties. Beide clubs hebben een zeer fanatieke aanhang en dat kan soms ook eens fout gaan. In het verleden is de wedstrijd al regelmatig tijdelijk onderbroken vanwege de supportersacties. Als neutrale toeschouwer kijk je je ogen in ieder geval uit. Staat deze wedstrijd op het programma tijdens jullie mannenweekend? Probeer dan zeker kaartjes te bemachtigen.

Ga feesten op een splavovi

Wist je dat Belgrado één van de grootste uitgaanssteden van Europa is? Iedere dag is er ergens een feestje. Zeven dagen per week kun je een bezoek brengen aan een nachtclub. In de koudere maanden kun je stappen in één van de vele ondergrondse nachtclubs. In de zomermaanden wordt er veel op splavovi’s gefeest. Dit zijn boten die als drijvende nachtclub fungeren. Het is overigens aan te raden om vooraf tickets te kopen. Vraag de lokale bevolking voor de beste tips.

Mannenweekend Belgrado - Splavovi
Elke avond kun is er ergens een feestje te vinden in Belgrado

Hoe kom je er?

Klinkt goed toch? Vraag je vrienden dus of ze zin hebben in een (lang) weekend in Belgrado en ga op zoek naar de goedkoopste vliegtickets. Vanuit Amsterdam en Eindhoven gaan er directe vluchten naar Belgrado. Je kunt vanuit Amsterdam vliegen met KLM en vanaf Eindhoven vliegen met Wizzair. Kijk hier voor de goedkoopste vliegtickets. Het is mogelijk om met de bus of trein naar Belgrado af te reizen, maar hier ben je lang onderweg. Dus de beste optie is om te vliegen.

Overnachten in Belgrado

In Belgrado heb je een ruime keuze om te overnachten. Hotels, hostels, vakantiehuizen of complete huizen. Zelf zou ik op zoek gaan naar een leuk appartement in Belgrado. Het beste kun je overnachten in of rondom het oude centrum (Stari Grad), zodat je op loopafstand bent van de hotspots, restaurants en winkels. Er zijn genoeg betaalbare opties te vinden in Belgrado. Kijk bijvoorbeeld op booking.com, Airbnb of Wimdu. Wil je toch iets meer luxe? Dan zijn er voldoende hotels in Belgrado.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie