Belgrado - Servië
Belgrado Servië

Reistips voor Belgrado

De hoofdstad van Belgrado heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen als toeristische bestemming. De hoofdstad van Servië heeft dan ook een leuke combinatie van architectuur, cultuur en gastronomie. Belgrado is een oude stad met een behoorlijke grootte, maar het heeft nauwelijks iets gedaan om de aantrekkelijke kanten van de stad te koop aan te bieden. Als bezoeker moet je dus een beetje je best doen om het beste uit je bezoek te halen.

De geschiedenis van Belgrado gaat terug tot de 4e eeuw voor Christus toen Keltische stammen het gebied bewoonden. Later groeide de stad, genaamd als Singidunum, uit tot een Romeinse stad. Nog altijd zijn er uit deze tijd veel overblijfselen te zien, zoals het Fort. Ottomanen pikten in de Middeleeuwen de stad in en het werd het onderdeel van Servië. In 1878 werd Servië onafhankelijk en werd Belgrado de hoofdstad. Na de Eerste Wereldoorlog werd Servië samengevoegd tot Joegoslavië, maar bleef Belgrado de hoofdstad. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de stad door de Nazi’s bezet en raakte de stad behoorlijk beschadigd. Na de oorlog was Belgrado weer de hoofdstad van Joegoslavië tot het in 1991 uit elkaar viel en het de hoofdstad werd van Servië-Montenegro. In 2006 splitsten ook deze twee landen en werd Belgrado de hoofdstad van Servië. Het is na diverse burgeroorlogen weer rustig en toeristen zijn meer dan welkom tegenwoordig.

De stad is gelegen aan de Donau en de Sava. Van het water wordt echter nauwelijks gebruik gemaakt. Het landschap rondom het water is verwilderd. Op het eiland Ada Ciganlija zijn populaire stranden te vinden en verder zijn er volop boten  langs de oevers te vinden waar ’s avonds flink gefeest kan worden. In het centrum zul je niets meer merken van de verwoestingen gedurende alle oorlogen die hier hebben gewoed. De architectuur in het centrum is opvallend in een mooie stijl. Andere wijken als Novi Beograd en Zemun hebben leuke hotspots en uitgaansgelegenheden.

Verhalen over Belgrado

Boek een hotel in Belgrado

Booking.com

Boek vooraf een activiteit