Mooie autoroutes in Duitsland - Deutsche Alpenstrasse
Duitsland
Gastartikel

Mooie autoroutes in Duitsland

Wie een trip naar Duitsland maakt, zal waarschijnlijk via de snelweg rijden. Even het gaspedaal flink indrukken en recht op je doel afgaan. Niet helemaal gek als je maar een aantal dagen gepland hebt staan. Toch is het zonde want in Duitsland heb je enkele prachtige autoroutes hebt met cultuur- en natuurlandschappen, mooie oude steden, imposante kastelen en betoverende plekjes die je zeker eens moet ontdekken. Het is er bij mij nog nooit van gekomen, maar ik heb wel enkele mooie autoroutes op mijn lijstje staan. Het liefst zou ik deze eens op mijn gemak met de Trabant willen afrijden. Kan ik jullie inspireren met deze 5 prachtige autoroutes in Duitsland?

Mooie autoroutes in Duitsland - Romantische Strasse
Het sprookjeskasteel Schloss Neuschwanstein - bron: pxhere

Romantische Strasse

Grote kans dat je de naam van deze route kent, want de Romatische Strasse is de oudste en meest bekende autoroute van Duitsland. De route heeft een afstand van 385 kilometer, loopt van de rivier Main tot aan de Duitse Alpen. De route voert langs allerlei rijkssteden, vorstelijke residenties en idyllische landschappen. Je ziet rivierdalen, bossen, groene weiden en de witte Alpentoppen. Op het initiatief van de burgemeester van Augsburg vormden de steden tussen Würzberg en Füssen een belangenvereniging na de Tweede Wereldoorlog. Toeristen moesten overtuigd worden dat er ook een ander Duitsland heeft bestaan. Een Duitsland met een fascinerende rijkdom van het Europese geschiedenis, kunst en cultuur.

Bezoek steden als Würzberg, München en Augsburg. Ontdek de leuke historische stadjes zoals Rothenburg ob der Tauber, Dinkelsbühl en Nördlingen. En vergeet zeker niet het sprookjeskasteel Schloss Neuschwanstein. Een route met culturele hoogtepunten, maar ook prachtige landschappen.

Mooie autoroutes in Duitsland - Eifelroute
De ruïne van de Oberburg in Manderscheid - bron: pxhere

Eifelroute

Burchten, kerken en oude stadjes met vakwerkhuizen bezichtigen, fossielen verzamelen, vulkaanmeren bewonderen, dieren spotten, de geschiedenis van het stenen tijdperk ontdekken en wandelen op grote hoogtes. Zomaar een greep uit activiteiten die je kunt doen tijdens een trip aan de Eifel. Een route die loopt van Aachen naar Bonn via Prüm en Daun. Karel de Grote werd naar dit gebied gelokt door de warme bronnen in Aachen. Hij bleef hier hangen en richtte zijn palts op waar Duitse koningen werden gekroond. Karel de Grote liet in de Eifel indrukwekkende bouwwerken bouwen. Een parel is de abdij Maria Laach. Schilderachtige Eifelstadjes floreerden door de lakenhandel. Hoogvlaktes worden afgewisseld met slenken, kalksteen en vulkanisch gebied, boslandschappen, akkers en weiden en wijngaarden. Ideaal om dit gebied niet alleen met de auto te verkennen, maar ook te voet.

Mooie autoroutes in Duitsland - Route der Industriekultur
Zeche Zollverein in Essen staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO - bron: pxhere

Route der Industriekultur

Bij Nordrhein-Westfalen denk je al snel aan industrie en de enorme rokende schoorstenen. Tussen Duisburg en Hamm kun je niet alleen kennis maken met de industriële monumenten, maar ook een cultuurlandschap vol verrassingen. Ooit was dit gebied een groot agrarisch landschap tot een varkenshoeder zich wilde opwarmen bij een kampvuurtje en er zwarte stenen op het vuur gooide. De stenen bleken beter te branden dan het hout en zo was de ontdekking van steenkool een feit. De eerste steenkoolwinning vond plaats in de middeleeuwen. Stoommachines, ijzerertsimport en miljoenen arbeidskrachten creëerden later het zware industriegebied dat we kennen als het Ruhrgebied.

Tijdens deze route kun je de technische monumenten ontdekken, voor zover ze nog bestaan. Denk bijvoorbeeld aan Zeche Zollverein in Essen, het Bergbau-Museum in Bochum, het Gasometer in Oberhausen of het Landschapspark Duisburg-Nord. Plan je je route goed, kun je ook nog veel festivals meepikken.

Mooie autoroutes in Duitsland - Burgenstrasse
De beroemde Alte Brücke van Heidelberg - bron: pxhere

Burgenstrasse

Duitsland telt ontelbaar veel kastelen en burchten. Alleen al op de route van de Burgenstrasse tussen Mannheim en Bayreuth vind je zestig burchten, kastelen en ruïnes. De route loopt van west naar oost door vakwerkstadjes en een landschap dat continu verandert. Onderweg vind je tevens honderden musea. De Burgenstrasse werd in 1954 reeds uitgestippeld en werd in 1993 verlengd tot Praag. Tijdens deze route maken bezoekers een reis naar het verleden. Neem een kijkje in de landbouwcultuur in Schwäbisch Hall, ontdek de geschiedenis van de scheepvaart in Mannheim, bekijk oldtimers in Langenburg en Nürnberg en bezoek één van de vele speelgoedmusea in bijvoorbeeld Nürnberg, Coburg, Kulmbach of Rothenburg ob der Tauber. Maar bovenal, ga op verkenningstocht naar de kastelen en burchten van Duitsland.

Mooie autoroutes in Duitsland - Deutsche Alpenstrasse
De prachtige Eibsee in de Duitse Alpen - bron: pxhere

Deutsche Alpenstrasse

Langs de noordrand van de Alpen loopt de Deutsche Alpenstrasse. Een prachtige route door het Beierse Hoogvlakte met talloze bruggen, viaducten, tunnels en bergpassen. Het aanleggen van deze route was een uitdaging. De eerste plannen lagen al in 1927 klaar en zouden de dorpen van de Beierse Alpen met elkaar moeten verbinden. Tijdens het nazibewind werd de aanleg van deze weg een prestigeproject. 25.000 arbeiders moesten vaart zetten achter de bouw van deze weg. 250 kilometer werd aangelegd, maar de Tweede Wereldoorlog vertraagde de bouw. Pas in 1982 was de volledige route aangelegd. Maar het was het wachten waard.

De route van Lindau naar Berchtesgarden wordt gezien als één van de mooiste routes van Duitsland. Hier kun je genieten van prachtige panorama’s, mooie wandelingen maken maar ook bergbeklimmen, skiën, langlaufen of bobsleeën. Spierpijn hierna? Laat je lijf verwennen in één van de vele kuuroorden. Geniet verder van kapellen, klooster, kerken en de sprookjeskastelen van koning Lodewijk III.

Mooie autoroutes in Duitsland - Milieusticker
Vergeet niet om een Milieusticker aan te schaffen als je met de auto door Duitsland gaat rijden

Milieusticker voor Duitsland

Ga je met de auto op pad door Duitsland, denk er dan aan dat de meeste steden een Umweltzone hebben ingesteld. Het doel is om het fijnstofgehalte in de lucht terug te dringen en het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren. Een milieusticker voor Duitsland is verplicht als je met de auto door het centrum van de steden inrijdt. Dit vignet wordt aangeduid als de groene sticker en wordt toegewezen aan de hand van de vervuilingsgraad van je auto. Een groene sticker is voldoende om te hebben. Riskeer geen hoge boetes door zonder deze sticker te rijden. Een milieusticker voor Duitsland vraag je aan op deze website voor €12,50 inclusief verzendkosten.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.

Plan je reis naar Duitsland

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!