Dubai - Dubai Desert Conservation Reserve
Verenigde Arabische Emiraten

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Natuur en outdoor in Dubai

Dubai is een van de meest kosmopolitische steden ter wereld. Alles is hier mogelijk, zeggen ze. En dat is in de recent ontwikkelde wijken goed te zien. Het ene na het andere record wordt verbroken: de hoogste toren ter wereld, het grootste aquarium, de grootste shopping mall, het grootste reuzenrad. Voor de kust worden kunstmatige eilanden gebouwd in de vorm van een palmboom. Het enige zevensterrenhotel ter wereld staat in Dubai. In de afgelopen jaren heeft Dubai zich in een razend tempo ontwikkeld. Ze willen de wereld verbluffen met hun bijzondere creaties. Dubai wordt omschreven als een Disneyland voor volwassenen. Als je beelden van Dubai te zien krijgt, zie je vooral de moderne gebouwen en bezienswaardigheden en het luxueuze leven. Hierdoor ontstaat het beeld dat Dubai alleen maar voor rijke mensen is en dat je hier komt voor de glitter en glamour. Maar Dubai is meer dan dat. Er is namelijk ook ruimte voor natuur en outdoor in Dubai. Dit was het thema van mijn eerste kennismaking van Dubai.

Verenigde Arabische Emiraten
De skyline met de hoge, moderne gebouwen van Dubai

Het oude Dubai

Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar een eeuw geleden was Dubai nog een klein vissersdorp. Er werd vee gehouden, planten gekweekt, gevist en de lokale bevolking viste naar parels. De Dubai Creek vormde het hart van het oude Dubai. Door de aanwezigheid van water in het woestijnachtige gebied, gingen mensen zich rondom deze kreek vestigen. Zo ontstonden de wijken Deira en Bur Dubai langs de zoetwaterkreek. Dankzij het water kwam de handel op gang met de rest van de wereld. Dubai was vooral afhankelijk van handel, visserij en parelduiken, tot er in 1966 olie werd gevonden. Dit was een belangrijk moment voor Dubai om zich te ontwikkelen tot een wereldstad. De olie-inkomsten waren echter niet oneindig, dus koos men ervoor om zich in te zetten op handel en toerisme. Zo begon de transformatie van Dubai. Toch zijn er nog een aantal plekken waar je het oude Dubai nog terug kan zien.

Dubai - Dubai Creek
De historische wijken langs de Dubai Creek

Bezoek de historische wijken

Als je beelden van Dubai te zien krijgt, dan zie je vaak de moderne en luxe gebouwen. Het authentieke Dubai is daardoor een stuk minder bekend. Rondom de Dubai Creek kun je nog een idee krijgen hoe het oude Dubai eruit moet hebben gezien. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de wijk Al Fahidi. Ooit woonden hier de mensen in de traditionele huizen gemaakt van koraalsteen en met de typische windtorens. De wijk raakte vervallen en werd uiteindelijk verlaten. Er waren plannen om de wijk te slopen. Koning Charles vond echter dat deze wijk behouden moest worden en daardoor werd de wijk opgeknapt. Tegenwoordig wonen er geen mensen meer in deze week. Wandelend door de smalle steegjes kun je wel een idee krijgen hoe het leven hier ooit uit moet hebben gezien.

Dubai - Al Fahidi
Dubai - Al Fahidi
Dubai - Al Fahidi
Al Fahidi is een historische wijk die volledig opgeknapt is

Wil je de typische Arabische keuken proeven? Ga dan naar Arabian Tea House. Dit populaire restaurant is gelegen in de wijk Al Fahidi en is de perfecte plek om de lokale keuken te ontdekken. Je kunt hier heerlijk lunchen en dineren.

Dubai - Arabian Tea House
Arabian Tea House

Direct naast Al Fahidi ligt de wijk Al Seef. Hoewel deze wijk er vrij authentiek uitziet, is deze wijk pas in 2017 geopend. Al Seef heeft gebouwen in de traditionele Arabische stijl, maar ook moderne architectuur. Het is een mooie mengelmoes van stijlen. Aan de andere zijde van de Dubai Creek ligt de wijk Deira. Met een traditionele abra kun je de oversteek maken naar de andere zijde van de Dubai Creek. Breng hier een bezoek aan de Spice Souk en Gold Souk.

Dubai - Al Seef
Dubai - Al Seef
Dubai - Al Seef
Al Seef lijkt authentiek, maar werd in 2017 pas geopend
Dubai - Deira
Dubai - Deira
Dubai - Deira
Deira met de verschillende souks

Hotels in Dubai kunnen behoorlijk prijzig zijn. Als je in de juiste wijken een accommodatie zoekt, vallen de prijzen reuze mee. Met name in de wijken rondom de Dubai Creek vind je de goedkopere hotels. Wij hebben overnacht in Al Seef bij Al Seef Heritage Hotel. Een perfecte plek om juist het authentieke Dubai te ontdekken.

Dubai - Al Seef Heritage Hotel
Dubai - Al Seef Heritage Hotel

De woestijn van Dubai

Ooit was Dubai een groot woestijnlandschap. De woestijn is onderdeel van de Grote Arabische Woestijn die het gehele Arabische Schiereiland beslaat. Een groot deel van de woestijn is onherbergzaam, maar er zijn ook delen die je wel kan bezoeken. De woestijn speelt nog steeds een belangrijke rol in Dubai. Op slechts een uur rijden van de bruisende stad, ben je ineens in een totaal andere wereld. Veel bezoekers komen hierheen voor een woestijnsafari. In een 4×4 jeep kun je met een chauffeur de woestijn in. Met hoge snelheden rijd je dan over de zandduinen. Je kunt er ook quadrijden, sandboarden, kameelrijden of een tocht maken met de heteluchtballon. De woestijn is een bijzondere plek voor natuurliefhebbers. Grote kans dat je tijdens je bezoek aan de woestijn dieren spot, zoals de Arabische oryx of gazellen.

Dubai - Dubai Desert Conservation Reserve
Op slechts een uur rijden van de stad ben je al midden in de woestijn
Dubai - Arabische oryx
Dubai - Sonara Camp
De Arabische oryx en kamelen zijn dieren die je kunt zien in de woestijn van Dubai

Luxe dineren en slapen in de woestijn

Het Dubai Desert Conservation Reserve is door de Verenigde Arabische Emiraten uitgeroepen tot een beschermd natuurreservaat. Sinds 2004 wordt de flora en fauna van dit gebied beschermd. Je kunt hier allerlei activiteiten ondernemen zonder het leefgebied te verstoren. Heb je altijd al eens willen overnachten in de woestijn? Dat is mogelijk bij The Nest by Sonara Camp. Midden in de woestijn staan 14 luxe kamers die hier ‘nest’ genoemd worden. De nesten zijn zo ontworpen dat ze helemaal opgaan in het woestijnlandschap. Alle kamers hebben een slaapkamer met eigen badkamer en zijn voorzien van allerlei gemakken.

Dubai - The Nest by Sonara
Dubai - The Nest by Sonara
Dubai - The Nest by Sonara
Luxe overnachten midden in de woestijn

Maar er is nog meer te doen. Breng een bezoek aan het Sonara Camp. Hier kun je allerlei activiteiten doen in de woestijn, zoals kameelrijden, sandboarden en valken dragen. Onder het genot van een hapje en drankje wacht je vervolgens op het diner midden in de woestijn. Tijdens het eten is er entertainment met veel vuur. Na de show kun je bij The Nest samen met een astroloog ook de sterrenhemel ontdekken. Zet ‘s ochtends je wekker op tijd, zodat je kunt genieten van een prachtige zonsopkomst

Dubai - Sonara Camp
Dubai - Sonara Camp
Spektakel bij de dinershow bij Sonara Camp
Dubai - Dubai Desert Conservation Reserve
Zonsopkomst in de woestijn

Het berglandschap bij Hatta

Er is meer natuur in Dubai. Het Hajar-gebergte ligt op zo’n twee uur rijden van de stad. Dit rotsachtige landschap bestaat uit valleien en is een ideaal gebied om de drukte van de stad even achter je te laten. Midden in het gebergte ligt het dorpje Hatta. Dit bergdorpje stond ooit bekend om het historische fort en de vele woestijnboerderijen. Tegenwoordig is het een bestemming voor outdoorliefhebbers. Sjeik Mohammed bin Rashid al Maktoum kondigde in 2016 grootse plannen aan. Hij wilde van Hatta een toeristische bestemming van wereldklasse maken.

Dubai - Hatta
Midden in het Hajar-gebergte ligt het dorpje Hatta

Actief in Hatta

Bij het activiteitencentrum Hatta Wadi Hub kun je allerlei outdoor activiteiten ondernemen, zowel voor jong als oud. Wij namen onze wandelschoenen mee en maakten een wandeling in het berglandschap. Momenteel zijn er zo’n 40 kilometer aan wandelpaden aangelegd in verschillende moeilijkheidsgraden. Samen met een gids wandelden we een aantal delen van de wandelpaden. Zo liepen we naar de Hatta letters boven op de berg, net zoals je deze van Hollywood kent bijvoorbeeld. En zoals je wellicht zou verwachten van Dubai, zijn deze letters de grootste ter wereld. Naast wandelroutes zijn er ook 52 kilometer aan mountainbike paden aangelegd.

Dubai - Hatta
Dubai - Hatta
Dubai - Hatta
Met een gids wandelen we in Hatta door het berglandschap

De Hatta Dam is een van de belangrijkste attracties in Hatta. Je kunt hier rondom de dam wandelen of je zoekt de verkoeling op het prachtige turquoise water. Kajakken is een populaire watersportactiviteit en een mooie manier om van de omgeving te genieten. Zeker na een wandeling door de bergen is het kajakken een prettige activiteit.  Voor iets meer adrenaline kun je gaan paragliden en het berglandschap in een ander perspectief zien.

Dubai - Hatta Dam
Dubai - Kajakken bij de Hatta Dam
Kajakken op het water van de Hatta Dam

In Hatta kun je overnachten in deluxe lodges, campers of toffe domes in het Hatta Resort. Zo kun je optimaal het berglandschap ontdekken.

Dubai - Hatta Resort
Dubai - Hatta Resort
De deluxe lodges van Hatta Resort

Het moderne Dubai

Mijn eerste kennismaking met Dubai was meteen een unieke ervaring. Ik heb plekken bezocht die minder bekend zijn. Maar als je dan toch in Dubai bent, wil je natuurlijk ook de bekende hotspots bewonderen. Als je alle bekende bezienswaardigheden wil bezoeken, moet je daar toch een aantal dagen voor uittrekken. Zoveel tijd hadden wij helaas niet. Gelukkig kon ik wel een aantal iconische bezienswaardigheden zien. Zo hebben we aan het palmeiland Palm Jumeirah even kunnen relaxen bij Kyma Beach. Het is één van de plekken waar je aan het strand kunt liggen bij dit kunstmatig aangelegde eiland. Om de kustlijn van Dubai te verlengen werd er een eiland aangelegd in de vorm van een palmboom. Palm Jumeirah is inmiddels één van de drie palmeilanden. Voor een mooi panorama over dit unieke eiland kun je een bezoek brengen aan The View, het hoogste gebouw van het palmeiland. Op een hoogte van 240 meter is het uitkijkpunt The View at the Palm gevestigd. Dit is een prachtige plek om de zonsondergang te bekijken.

Dubai - Kyma Beach
Dubai - Kyma Beach
Relaxen en lekker lunchen bij Kyma Beach
Dubai - The View At The Palm
Dubai - The View At The Palm
Bij The View at the Palm bewonderen we de zonsondergang
Dubai - Palm Jumeirah
Zicht op het palmeiland Palm Jumeirah

Toch iets actiefs doen bij Palm Jumeirah? Ontdek het palmeiland vanaf het water en ga suppen. Bij Ignite Watersports, niet ver van The View, kun je een supboard huren.

Burj Khalifa

De Burj Khalifa is het symbool van Dubai. Met 828 meter is dit het hoogste gebouw ter wereld. Veel bezoekers gaan hierheen voor het bijzondere uitzicht over de stad. De Burj Khalifa heeft twee observatieplatforms, waaronder een van de hoogste platform ter wereld op een hoogte van 555 meter. Wij bezoeken de Burj Khalifa om te ontbijten in het restaurant At.mosphere op de 122e verdieping. Uiteraard is dit het hoogstgelegen restaurant ter wereld. Met het verbluffende uitzicht is het een unieke locatie om te ontbijten. Vier dagen zijn voorbij gevlogen. Er valt nog zoveel meer te ontdekken, maar daarvoor zal ik zeker nog eens terug moeten keren naar Dubai.

Dubai - Burj Khalifa
Dubai - Burj Khalifa
Het symbool van Dubai, de Burj Khalifa; het hoogste gebouw ter wereld
Dubai - At.mosphere in de Burj Khalifa
Dubai - At.mosphere in de Burj Khalifa
Dubai - At.mosphere in de Burj Khalifa
Op de 122e etage van de Burj Khalifa gaan wij ontbijten bij At.mosphere

Informatie over Dubai

Dubai is één van de zeven emiraten die gezamenlijk de Verenigde Arabische Emiraten vormen. Dit land is gelegen op het Arabische schiereiland in het Midden-Oosten en wordt omringd door Saudi-Arabië en Oman. Dubai is samen met Abu Dhabi één van de populairste bestemmingen van de Verenigde Arabische Emiraten. Abu Dhabi beslaat ongeveer 80% van het land, maar heeft een stuk minder inwoners. In Dubai leven zo’n 3,3 miljoen inwoners in totaal. De inwoners van Dubai zijn voornamelijk migranten, slechts 10% van de inwoners komen van oorsprong uit de Verenigde Arabische Emiraten. Veel mensen denken dat Dubai rijk is vanwege olie, maar dat is niet helemaal waar. Hoewel er olie is gevonden in de jaren ‘60, zijn de voornaamste inkomstenbronnen uit handel en toerisme.

Dubai - Dubai Creek
Een traditionele abra op de Dubai Creek

Hoe kom je er?

De beste manier om Dubai te bereiken is per vliegtuig. Van Amsterdam, Brussel en Düsseldorf is er een rechtstreekse verbinding. Zo vliegt onder meer KLM al enkele jaren rechtstreeks naar Dubai. Sinds 2012 hebben ze concurrentie gekregen van Emirates, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. Inmiddels vliegt Emirates tot drie maal per dag naar Dubai. Een vlucht met Emirates is zeer comfortabel, ook als je kiest voor Economy Class. De vliegtuigen worden goed onderhouden, de stoelen zitten comfortabel en het personeel aan boord is zeer vriendelijk. Iedere stoel heeft een eigen entertainmentsysteem met een gigantische keuze aan films en series, games en uitgebreide informatie over je vlucht. Tijdens de vlucht worden er prima maaltijden geserveerd en je kunt gedurende de vlucht warme en koude dranken bestellen. Vanuit Amsterdam vlieg je in zeven uur naar Dubai. De terugvlucht kan vanwege de wind een uur langer duren.

Met je instapkaart van Emirates kun je profiteren van exclusieve kortingen bij restaurants, winkels, spa’s in Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook bij onder meer de Burj Khalifa, Waterpark Aquaventure in Atlantis The Palm kun je kortingen krijgen. Deze aanbieding is geldig tot 31 maart 2024.

Overnachten in Dubai

Dubai staat vooral bekend om de luxe hotels met een hoog prijskaartje die zelfs kunnen oplopen tot meer dan €1500 per nacht.. Er is een enorm aanbod aan 5-sterrenhotels en er is zelfs een 7-sterren hotel! De duurdere hotels vind je vooral bij het strand in de wijken Dubai Marina, Downtown en op het Palm Jumeirah eiland. Gelukkig zijn er ook voldoende betaalbare hotels te vinden. Het is dus echt mogelijk om voor minder dan €75,- per nacht te overnachten in Dubai. Hiervoor moet je voornamelijk zoeken naar accommodaties in de wijken Deira en Bur Dubai.  Wil je toch eens in een luxe hotel overnachten? Soms zijn er aanbiedingen met tientallen procenten korting op de duurdere accommodaties.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Plan je reis naar Dubai

  • Vanuit Amsterdam, Düsseldorf en Brussel gaan er rechtstreekse vluchten naar Dubai. Koop je ticket rechtstreeks bij KLM of ga op zoek naar de goedkoopste vliegtickets
  • Er is een ruim aanbod aan accommodaties, van luxe tot goedkope hotels. Afhankelijk van je reisdoel en budget kun je bepalen waar je wil overnachten. Zoek je hotelkamer op booking.com of kijk voor alternatieven op Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com of Tiqets.com.
  • Boek een pakketreis naar Dubai bij Djoser.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van Visit Dubai.

Disclaimer: Mijn bezoek aan Dubai is tot stand gekomen in samenwerking met Wereldreizigers.nl, USP Marketing PR en Visit Dubai. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.