Dubai - The Nest by Sonara
Verenigde Arabische Emiraten
Accommodaties

Luxe overnachten in de woestijn van Dubai

Dubai staat vooral bekend als een wereldstad met de indrukwekkende skyline en de hoge, moderne architectuur. Op slechts een uurtje rijden van de stad vind je weer een totaal andere wereld. De woestijn is een enorm contrast ten opzichte van de drukke stad. Hier bestaat het landschap uit zandduinen in plaats van luxe resorts. Maar wacht even, alles kan hier. Luxe overnachten in de woestijn van Dubai behoort dus ook gewoon tot de mogelijkheden. Tijdens mijn reis verbleef een nachtje in The Nest by Sonara en deel mijn eerste woestijnervaring in dit artikel. Dit is er absoluut één in de categorie ‘bijzonder overnachten’.

Dubai - The Nest by Sonara
Luxe overnachten in Dubai bij The Nest by Sonara

Dubai Desert Conservation Reserve

De Grote Arabische Woestijn is een uitgestrekt woestijnlandschap op het Arabische Schiereiland. In totaal is de woestijn 2,33 miljoen km² groot. De woestijn is één van de meest onherbergzaamste woestijngebieden ter wereld. Het klimaat is extreem droog. Er is nauwelijks regenval en de temperaturen kunnen overdag oplopen tot zo’n 50 graden en in de avonden tot onder het vriespunt. Door deze omstandigheden is er weinig leven in de woestijn. Ooit leefden hier dieren als de gestreepte hyena, de jakhals en de honingdas, maar deze zijn allemaal verdwenen door het verlies van hun leefomgeving en de jacht. Toch zijn er diersoorten opnieuw geïntroduceerd, waaronder de Arabische oryx en de duingazelle.

Sinds 1999 is er een natuurreservaat opgericht om de flora en fauna te kunnen beschermen. Oorspronkelijk was dit gebied 27 km² groot, maar dankzij een flinke donatie van de luchtvaartmaatschappij Emirates en de staat Dubai is dit gebied uitgebreid tot 225 km². In 2002 werd het reservaat uitgeroepen tot beschermd gebied. Er wordt sindsdien veel geld geïnvesteerd in het behoud en ontwikkeling van de inheemse flora en fauna. Want hoe gek het ook klinkt, verschillende planten groeien in het woestijnlandschap.

Je kunt een bezoek brengen aan Dubai Desert Conservation Reserve, maar niet op eigen initiatief. Verschillende touroperators bieden een dagtrip aan naar dit woestijngebied. Er worden verschillende activiteiten aangeboden die het gebied niet verstoren en je kunt er ook overnachten.

Dubai - The Nest by Sonara
Dubai Desert Conservation Reserve is opgericht op de flora en fauna te beschermen
Dubai - Arabische oryx
Dubai - The Nest by Sonara
In de woestijn kun je onder meer de Arabische oryx en duingazellen zien

The Nest by Sonara

Ik heb het geluk dat ik tijdens mijn reis in Dubai mag overnachten in de woestijn. En wat voor een plek. Oprichtster van The Nest by Sonara is Stephanie Reichenbach. Deze Franse vrouw had altijd al een passie voor de woestijn en droomde ervan om een authentiek, milieuvriendelijk woestijnkamp te creëren. Die droom kwam uit in Dubai. Ze noemde haar eerste woestijnkamp Nara, een verwijzing naar haar vier zonen Neil, Adam, Ryan en Adrian. Daarna volgde een restaurant midden in de woestijn en een plek om te overnachten: The Nest by Sonara. Niet kamperen, geen glamping, maar Nesting. Midden in de zandduinen staan 14 ‘nests’, ontworpen door de bekende architect Gianni Ranaulo. De nesten zijn zo ontworpen dat ze helemaal opgaan in het woestijnlandschap.

Dubai - The Nest by Sonara
Dubai - The Nest by Sonara
Dubai - The Nest by Sonara
Een oase midden in de woestijn

Slapen in een luxe nest

Zodra je bij The Nest by Sonara arriveert wordt je welkom geheten door het team en staat er een verkoelend welkomstdrankje voor je klaar. Plof neer in de loungesets om even te genieten en om je heen te kijken. Er staan tafels in het zand met tapijten, rieten stoelen en banken. Dit is echt het typische voorbeeld van een oase in de woestijn. Zodra je gereed bent, wordt je naar je nest gebracht door het personeel.

De nesten zien er al vanaf de buitenzijde super tof uit. Binnen is het misschien nog wel mooier. Ik had nooit verwacht dat je zo’n luxe kamer midden in de woestijn kan vinden. De voorzijde van de nest is volledig van glas, zodat je zelfs vanuit je groot tweepersoonsbed naar buiten kunt staren. Iedere nest heeft een moderne ensuite badkamer en een kleine minibar. Naast het bed heb je verschillende meubelen om te zitten, maar het is toch veel leuker om voor je nest te zitten in de relaxstoelen of zitzakken? Internet in de woestijn? Zeker, de wifi werkt hier optimaal. Geniet ‘s nachts van die stilte van de woestijn. Geen lichtvervuiling en geen lawaai van de grote stad, maar een oase van rust.

Dubai - The Nest by Sonara
Dubai - The Nest by Sonara
Dubai - The Nest by Sonara
Dubai - The Nest by Sonara
Dubai - The Nest by Sonara
Dubai - The Nest by Sonara
Dubai - The Nest by Sonara
Dubai - The Nest by Sonara
Impressie van een 'nest'

Dineren en entertainment bij Sonara Camp

Het is mogelijk om à la carte te dineren bij The Nest by Sonara. In de lounge worden ‘s avonds allerlei heerlijke gerechten geserveerd. Wij gaan echter in het Sonara Camp dineren. Een chauffeur brengt ons binnen enkele minuten naar dit woestijnkamp. Aangezien het eten pas geserveerd wordt na zonsondergang, kunnen we nog even relaxen in de loungeruimtes. We kunnen hier een drankje bestellen en krijgen hapjes vooraf. Daarnaast is er van alles te doen. Je kunt kameelrijden, boogschieten, sandboarden of een valk dragen. En natuurlijk is het ook heel mooi om de zonsondergang in dit gebied te bewonderen.

Als eenmaal de zon onder is, worden we uitgenodigd om naar de tafels te gaan. Maak je gereed voor een heerlijke gastronomische ervaring. Het 3-gangen diner bestaat uit een aantal delicatessen uit de Arabische keuken, gecombineerd met westerse en oosterse invloeden. Er wordt gebruikgemaakt van verse ingrediënten en er zijn voldoende vegetarische als niet-vegetarische opties. Tijdens het eten kun je genieten van een spectaculaire dinershow. Buikdanseressen en vuurspuwers zorgen voor voldoende entertainment. Soms vergeet je even dat er eten op je bord ligt. Aan het einde is er nog een vuurshow waarmee de avond in het Sonara Camp wordt geëindigd.

Dubai - Sonara Camp
Dubai - The Nest by Sonara
Dubai - The Nest by Sonara
Bij Sonara Camp kun je voor het diner relaxen en verschillende activiteiten doen
Dubai - Sonara Camp
Dubai - Sonara Camp
Dubai - Sonara Camp
Na zonsondergang geniet je van een 3-gangen diner en een spectaculaire dinershow

Sterrenkijken met een astronoom

Ryan, één van de vier zoons van de oprichtster van The Nest by Sonara, heeft vele passies en hobby’s. Astronomie is daar een van. Zodra wij terugkeren van Sonara Camp worden we door Ryan opgewacht om een kijkje te nemen naar de sterrenhemel. In het zand staat een mooie telescoop en er staan een aantal stoelen voor ons klaar. Aangezien het inmiddels flink is afgekoeld krijgen we allemaal een dekentje. En dan begint Ryan te vertellen en laat hij ons sterren en sterrenstelsels zien door zijn telescoop. De sterrenhemel is mega interessant en sterrenkunde is één van de oudste wetenschappen ter wereld. Toch weten we nog altijd maar heel weinig van het heelal, de sterrenstelsels, de planten en sterren. De onmetelijke afstanden en de oneindigheid van het heelal hebben iets magisch. Behalve dat het heel interessant is om zo’n gepassioneerd iemand te horen spreken, is het bovenal ook heel mooi om naar de sterrenhemel te kijken.

Dubai - The Nest by Sonara
Dubai - The Nest by Sonara
Terug bij Th Nest gaan we nog naar de sterrenhemel staren

Zonsopkomst bewonderen in de woestijn

Het is natuurlijk heerlijk om lekker uit te slapen in de serene rust van de woestijn. Toch kan ik aanraden om de wekker te zetten zodat je de zonsopkomst kan bewonderen. Met kleine oogjes verlaat ik bepakt met mijn camera mijn nest en zoek een mooie plek in de zandduinen. De horizon kleurt langzaam aan al rood en oranje. Tussen de zandduinen zie ik de duingazellen en Arabische oryxen al wandelen. Achter me stijgen de eerste luchtballonnen op, want ook hier kun je de zonsopkomst bewonderen vanuit een luchtballon. Zodra de zon boven de bergen uitkomt, kleurt het landschap meteen mooi op. Direct na zonsopkomst kan ik aanschuiven voor een heerlijk uitgebreid ontbijt.

Dubai - Dubai Desert Conservation Reserve
Dubai - Dubai Desert Conservation Reserve
Dubai - Dubai Desert Conservation Reserve
Zonsopkomst in de woestijn

Kosten van de overnachting

Maar wat kost zo’n woestijnervaring? Per nacht betaal je al snel €490,- per nest en met de Sona Experience erbij €575,-. Voor het sterrenkijken, of een privé bioscoop betaal je ook nog wat extra’s. Niet bepaald goedkoop, maar deze ervaring is wel uiterst uniek. Hoe vaak heb je de mogelijkheid om in een woestijn te slapen? En dan zeker in deze luxe? Zeker als je met z’n tweetjes bent, kan ik deze ervaring ten zeerste aanbevelen. Zet ‘m maar op je bucketlist.

Tips voor een bezoek aan de woestijn in Dubai

  • Neem voldoende zonnebrandcrème, een zonnebril, een hoed of pet mee om jezelf te beschermen tegen de zon. En zorg ervoor dat je voldoende water drinkt.
  • Het klinkt misschien gek, maar neem ook warme kleding mee. Zeker in de avond kan het flink afkoelen in de woestijn.
  • Je kunt vanaf 17.00 inchecken bij The Nest, om 10:30 moet je weer uitchecken.
  • Boek op tijd voor The Nest & Sonara Experience. Kijk voor de beschikbare data op de website van Nara.

Andere woestijnhotels

The Nest by Sonara is niet de enige plek in de woestijn waar je kunt overnachten. Ook Bab Al Shams, Al Maha, Platinum Heritage, Arabian Adventures, Starlight Camp en Meliá Desert Palm bieden unieke woestijnervaringen.

Lees ook: Dubai | 5x bijzonder overnachten buiten de grote stad.

Disclaimer: Mijn bezoek aan Dubai is tot stand gekomen in samenwerking met Wereldreizigers.nl, USP Marketing PR en Visit Dubai. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!