Grand Canyon National Park - Arizona - Verenigde Staten
Grand Canyon National Park Arizona

Reistips voor Grand Canyon National Park

Er zijn maar weinig nationale parken in de Verenigde Staten die zo goed worden bezocht als Grand Canyon National Park. Met ruim 5 miljoen inwoners per jaar is dit park één van de grootste trekpleisters van het land.

De Grand Canyon is misschien wel het mooiste voorbeeld van erosie in droge gebieden. De Colorado River en de harde wind hebben de plateaus uitgeschuurd tot een labyrint van kronkelende ravijnen. Ze tonen een blik op ruim twee miljoen jaar geologische geschiedenis. Ook vulkanische activiteit heeft ertoe geleid dat het landschap zich zo heeft gevormd. Zo’n 17 miljoen jaar geleden stuwden krachten vanuit het binnenste van de aarde de landmassa omhoog die nu het Colorado Plateau heet. De Grand Canyon maakt samen met verschillende andere parken zoals Zion, Bryce, Arches en Canyonlands deel uit van dit plateau. Door vijf miljoen jaar erosie ontstonden zo ’s werelds diepste kloven en het adembenemende natuurspektakel. Nog altijd is er sprake van een eroderende werking van de Colorado River, maar deze is flink afgenomen sinds de aanleg van de Glen Canyon-dam.

Can Grand Canyon is ongeveer 1,6 kilometer diep en 15 kilometer breed. De canyon trekt zich uit over 450 kilometer en is gelegen in twee verschillende staten. Het zonlicht kleurt gedurende de dag de vallei. In de ochtend zijn ze goud van kleur, in de middag bruin en bij zonsondergang kleurt de vallei rood. Bij volle maan kan de canyon zelfs indigoblauw kleuren. Op welk tijdstip je het Grand Canyon National Park ook bezocht, je hebt altijd een fraai gekleurde omgeving.

Grand Canyon National Park is een waardevol natuurreservaat met uiteenlopende leefgebieden. Er leven in het park 355 verschillende vogels, 89 soorten zoogdieren, 9 soorten amfibieën en 17 soorten vissen.

De meeste bezoekers van het Grand Canyon National Park verkennen de South Rim. Dit is het enige gedeelte van het park dat gedurende het gehele jaar geopend is. De North Rim is geopend van mei tot oktober.

President Benjamin Harrison verklaarde de canyon in 1893 tot beschermd gebied. In 1919 werd het uitgeroepen tot nationaal park. Bovendien werd het park in 1979 ook nog uitgeroepen tot een World Heritage Site.

Verhalen over Grand Canyon National Park

Boek een hotel bij Grand Canyon National Park

Booking.com

Boek vooraf een activiteit