Amerika dag 10 - Monument Valley
Monument Valley Arizona

Reistips voor Monument Valley

Monument Valley is het decor geweest van talloze films en commercials. Het landschap behoort tot de bekendste ter wereld en behoort tot het Navajo Nation Tribal Park, dat zich uitstrekt langs de grens tussen Utah en Arizona. Dit park wordt beheerd door de Navajo Indianen. Sommige families van deze Indianen wonen al generaties lang in het gebied en houden de tradities van hun voorouders in stand.

Het landschap kent een uniek verleden. 50 miljoen jaar geleden was dit gebied een massief plateau van hard zandsteen met hier en daar een vulkaan. Het oppervlak is gedurende vele eeuwen afgebladderd door de eroderende werking van water en wind. De zachtere steen sleet weg en de harde lagen bleven over. De vulkanen werden afgeplat en zo bleef alleen de kern van verhard stollingsgesteente over in de vorm van monolieten van soms wel 450 meter hoog. De brede rotsen die aan de bovenkant plat zijn worden ook wel mesa’s genoemd. Door het voortdurende erosieproces slijten ook langzaam de mesa’s weg. Doordat de hardere bovenlaag minder snel slijt dan de zachte zijkanten, worden de mesa’s dus steeds smaller. Wanneer de breedte van zo’n rots uiteindelijk kleiner is dan de hoogte, worden de rotsen ook wel butte’s genoemd.

Beroemde films zoals Stagecoach, Billy the Kid, How the west has won, Once upon a time in the West en Forrest Gump zijn hier opgenomen. Monument Valley is vanwege alle aandacht een goede reclame voor het ruige westen van de Verenigde Staten. Uit onderzoek is gebleken dat dit gebied het meest gefotografeerde natuurgebied is van Amerika. Het beroemdste uitzicht is in het noorden van Monument Valley, bij de 300 meter hoge, kale rode kliffen. Hotspot is hier de Totem Pole, een zuil van 91 meter hoog, maar slecht twee meter breed.

Veel toeristen bezoeken alleen de hoofdwegen van Monument Valley. Hierdoor zien ze eigenlijk maar een klein deel van het gebied, alhoewel de meeste hoogtepunten langs de weg te zien zijn.

Verhalen over Monument Valley

Boek een hotel bij Monument Valley

Booking.com

Boek vooraf een activiteit