Top 5 gebieden in Cuba die je echt bezocht moet hebben: Valle de Viñales
Cuba

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Top 5 natuurgebieden in Cuba

In navolging van het bericht Top 5 steden in Cuba die je gezien moet hebben, volgt nu een top 5 natuurgebieden in Cuba die je bezocht moet hebben. Cuba is veel meer dan alleen rum, sigaren en salsa muziek. Van het gehele Caribische gebied heeft Cuba de grootste biodiversiteit en de natuur is zeer afwisselend.

In 2009 heb ik Cuba zelf bezocht en heb ik naast enkele prachtige steden ook enkele natuurgebieden bezocht. Hierbij geef ik je een overzicht van de 5 mooiste natuurgebieden in Cuba.

Uiteraard ben ik ook benieuwd of jij een top 5 hebt.

1. Valle de Viñales

Het gebied van Valle de Viñales is uniek en staat bekend vanwege de mogotes. Dit zijn karakteristieke kalksteenformaties en een bijzonder geologisch fenomeen. Ooit was het gebied volkomen vlak, maar doordat karstwerking zijn de rotsheuvels ontstaan. Dit fenomeen is, met uitzondering van Viëtnam, nergens anders te zien.

Sinds 1999 staat het gebied op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het gebied is extreem groen en er heerst nog een plattelandscultuur. Kleine dorpjes en boerderijen kenmerken het bergachtige gebied. Op traditionele manier wordt hier nog steeds tabak geteeld.

De landschappen van Valle de Viñales zijn prachtig en zeker de moeite waard om doorheen te reizen met de auto, per fiets of per paard, maar je kunt nog veel meer doen in dit gebied. Door de rotsen is het gebied een geschikte plek om om klimmen. Er zijn 350 verschillende klimroutes, maar het is niet meer toegestaan om overal te klimmen. Een bezoek aan een tabakboer is een unieke ervaring om te doen. Uiteraard kun je dan een vers gerolde sigaar roken. Onder de grond valt ook voldoende te zien. In de omgeving zijn vele grotten te bezoeken. De langste grot van Cuba is de Gran Caverna de Santo Tomas.

Top 5 gebieden in Cuba die je echt bezocht moet hebben: Valle de Viñales
Valle de Viñales

2. Desembarco del Granma

Ten zuidoosten van Cuba, rondom het kleine plaatsje Cabo Cruz is het Desembarco del Granma te vinden. Hier zijn maar weinig faciliteiten te vinden, maar is er wel een rijke flora en fauna te vinden. Hier groeien bijzondere orchideeën en 512 andere plantensoorten. Ook leven hier 13 soorten zoogdieren, 110 soorten vogels, 7 amfibiesoorten en 44 soorten reptielen, waaronder de Cubaanse rotsleguaan die ooit overal op Cuba voorkwam, maar tegenwoordig nagenoeg is verdwenen. Het koraalrif van Cabo Cruz, zeegrasbedden, mangroves en oude, tot 30 meter diepe onderzeese terrassen zijn voorbeelden van de ecosystemen die het gebied rijk is. Het water is hier enorm helder en dit maak het ideaal om hier te duiken. Er zijn naast de mooie gekleurde vissen ook prachtige koraalriffen te zien en onderwatergrotten.

De beboste heuvels en de eeuwenoude grotten van het park zijn ook ongerept. Hier barst het van de vogels en vlinders en er groeien orchideeën en varens. Vijfhonderd plantensoorten, waarvan 60% inheems is, groeien hier. Tevens kun je enkele grotten bezoeken. Veel mensen zul je hier niet tegenkomen. Er leven maar 1000 mensen in het park, waarvan het merendeel in Cabo Cruz.

In 1956 zetten hier Fidel Castro en zijn volgelingen, voorafgaand aan de revolutie voet aan wal. Er zijn voldoende plekken die hieraan herinneren. Een ook zijn er andere archeologische bezienswaardigheden te spotten waaronder de overblijfselen van de eeuwenoude Taínu-indianen. Sinds 1999 staat het Desembarco del Granma op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Top 5 gebieden in Cuba die je echt bezocht moet hebben: Desembarco del Granma
Desembarco del Granma

3. Península de Zapata

Península de Zapata is een schiereiland en vernoemd naar de landeigenaar die het gebied in 1636 door de Spaanse Kroon kreeg toegewezen. Het is een van de dunst bevolkte gebieden van heel Cuba en bestaat voornamelijk uit moeras. In deze habitats leven vele vogels. Langs de kust zijn lamantijnen te zien en in het voorjaar krioelt het van de krabben op het strand die in deze periode paren. Sinds de jaren zestig worden ook de plaatselijke krokodillen beschermd en kunnen deze worden gespot. Of het verstandig is om de Criaderos de Cocodrilos te bezoeken, is twijfelachtig. We hebben het bezocht, maar de krokodillen zitten erg dicht op elkaar en dit is een vorm van dierenmishandeling.

Beter kun je een gids huren in Playa Larga die samen met je dieper in het park gaat en je helpt vogels te spotten. Er leven hier 150 soorten vogels, waaronder de zunzuncito, de Cubaanse dwerguil, de Zapata-ral (zeldzame soort waterral), waterhoentjes en diverse soorten papegaaien en reigers. Playa Larga heeft daarnaast een prima strand om even te relaxen.

Op het strand van het iets verder gelegen Playa Girón vond op 17-19 april 1961 de laatste veldslag tussen Fidel Castro’s troepen en het contrarevolutionaire invasielegerplaats. Iets verderop kun je bij de baai van Caleta Buena een prima duiklocatie vinden.

Top 5 gebieden in Cuba die je echt bezocht moet hebben: Penísula de Zapata
Península de Zapata

4. Valle de los Ingenios

Wie naar Trinidad reist, zal door de Valle de los Ingenios rijden. Een prachtige vruchtbare vlakte, met op de achtergrond de groene heuvels van de Sierra del Escambray. Suikervelden vormen hier een zee van groen. Toch heeft het gebied een rijke geschiedenis. In de 19e eeuw werden hier de suikerfabrieken gebouwd. Er zijn nog ruïnes te vinden die herinneren aan de tijd dat de suikerindustrie op zijn hoogtepunt was. De meest indrukwekkende bestemming om te bezoeken is de Manaca Iznaga-plantage. Omstreeks 1840 leefden hier 350 slaven. De oude plantershuis staat er nog steeds, maar is tegenwoordig een bar en restaurant. Ook zijn er slavenhutten en een 45 meter hoge toren. De toren werd in 1830 gebouwd en diende onder meer als uitkijktoren, vanwaar men toezicht hield op de slaven. De top van deze toren kan bereikt worden en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het landschap.

Met de auto kun je ook van het landschap genieten bij de Mirador de la Loma del Puerto. Het is een openluchtcafé waar je op 192 meter boven de zeespiegel kunt uitkijken op de omgeving. Ook kun je hier suikerrietsap proeven.

Er bestaat een mogelijkheid om vanuit Trinidad met een stoomtrein het gebied te verkennen. Het spoorwegnet werd in de 19e eeuw aangelegd voor de treinen die pendelden tussen de rietvelden en de fabrieken.

Valle de Ingenios staat samen met Trinidad sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Top 5 gebieden in Cuba die je echt bezocht moet hebben: Valle de los Ingenios
Valle de los Ingenios

5. Topes de Collantes

Ongeveer 30 kilometer ten noorden van Trinidad ligt het mooie en uiterst groene gebied Topes de Collantes. Dit Nationale Park ligt in het Escambray gebergte, wat tevens ook de naam is van de derde hoogste gebergte van dit reservaat. De hoogste piek is de Suan Juan met zijn 1140 meter. Topes de Collantes ligt bijna 800 meter boven de zeespiegel. In het ongerepte landschap groeien pijnbomen en eucalyptus, maar ook bladverliezende bomen, varens en andere tropische planten. Door de wind van de Atlantische oceaan is de noordkant een goede vluchtplaats voor de planten en dieren, terwijl het zuiden wat droger is. De grootste attractie van Topes de Collantes is toch haar natuur. Grotten, rivieren, watervallen, valleien, natuurlijke zwembaden met kristalhelder water en bergen omzoomd met de Mariposa (een vlinder lelie) zijn in dit gebied te vinden. Er groeien meer dan 40 soorten inheemse orchideeën en 100 soorten varens , maar ook gember en koffie. Koffieboeren woonden immers in dit gebied.

Doordat de verbinding met Trinidad tegenwoordig goed is, komen veel toeristen ook naar Topes de Collantes. Er zijn daarom hotels en resorts te vinden in dit gebied. Vanuit hier worden excursies aangeboden om de grot La Batata en de waterval Salto del Caburni te bezoeken. Deze bezienswaardigheden zijn het beste te bezoeken door een wandeling of een rit met een vrachtwagen, omdat de wegen voor een normale auto erg slecht zijn.

Top 5 gebieden in Cuba die je echt bezocht moet hebben: Topes de Collantes
Topes de Collantes

Plan je reis naar Cuba

  • Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks vliegen op Varadero. Met een tussenstop (of meerdere) kun je ook op Havana of Holguín vliegen. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? In Cuba kun je geen auto’s huren bij bekende bedrijven als Sunny Cars, Hertz of Avis. Je kunt wel een auto huren bij bijvoorbeeld Tui Cars.
  • Koop bij bol.com een reisgids van Cuba.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.