Wandelingen

Wandelen in België: De Ronde Put

In het noorden van de provincie Antwerpen ligt het plaatsje Postel. Dit dorp is al eeuwenlang bekend vanwege de norbertijnenabdij. De abdij wordt omringd door heide, weilanden en bossen en dit maakt het een mooie locatie voor wandelliefhebbers. Er zijn 5 routes uitgestippeld die bij de poorten van de abdij beginnen. Ik wandelde er één van.

Wandelen in België - De Ronde Put
  • De Ronde Put
  • Rondwandeling
  • 10,4 kilometer
  • ca. 2 uur
  • Makkelijk
Wandelen in België - De Ronde Put
Wandelen in België - De Ronde Put
Wandelen in België - De Ronde Put
Vanaf het startpunt wandel ik door de Postelse Bossen

Postelse Bossen

Bij de Abdij van Postel starten dus meerdere wandelroutes. Je kunt ze allemaal combineren en het complete Klavertje Vijf wandelen. Zo veel tijd heb ik helaas niet, dus ik wandel een kortere route. Ik kies ervoor om De Ronde Put te wandelen, deze is zo’n 10 kilometer lang. Vanaf de abdij wandel je rechtstreeks naar de Postelse Bossen via een brede laan. Het valt me al direct op dat het hier extreem rustig is voor een dag in het weekend. Door de rust merk je dat hier veel verschillende vogels zitten. Onder meer de zwarte specht, sperwer, boomleeuwerik, boompieper en nachtzwaluw komen hier voor. Ik hoor genoeg vogels, maar zie alleen de vlaamse gaaien die zich zoals gewoonlijk niet laten fotograferen. Maar niet alleen vogels leven in de bossen, ook de boommarter en everzwijnen voelen zich hier thuis.

Wandelen in België - De Ronde Put
De Postelse Bossen bestaan uit vier deelgebieden

De Postelse Bossen bestaan uit vier deelgebieden; Koninklijke Schenking, Bladelse Heide, Luyksgestelse Heide en Kommiezenheide. Ik zal alleen een klein stukje door de Koninklijke Schenking wandelen.

Wandelen in België - De Ronde Put
Wandelen in België - De Ronde Put
Een leuk aangelegd vlonderpad bij De Ronde Put

Natuurgebied De Ronde Put

Vanwege werkzaamheden bij het Kanaal Dessen-Schoten kan ik niet de exacte route wandelen. Na de Koninklijke Schenking bereik ik De Ronde Put. Dit natuurgebied is onderdeel van een Natura-2000 gebied. Je vindt hier onder meer open water, rietland, moeras, heide, graslanden en drijftillen. Er komen hier verschillende diersoorten voor, waaronder de heikikker, hazelworm en hagedissen. Runderen en paarden helpen de natuur een handje en begrazen het gebied. Daarnaast trekt De Ronde Put veel vogels aan, waaronder de visarend, ijsvogel, kuifeend en krakeend. Bij twee vogelkijkhutten langs het water kun je proberen de vogels te spotten. Bij het water van De Ronde Put probeer ik de eerste vogels te spotten. Om hier te komen wandel ik over een tof aangelegd vlonderpad dat kriskras door het drassige gebied loopt.

Wandelen in België - De Ronde Put
Wandelen in België - De Ronde Put
Wandelen in België - De Ronde Put
Wandelen in België - De Ronde Put
Vanuit de vogelkijkhut bij De Ronde Put kun je verschillende watervogels spotten

Bij De Ronde Put heb je vanuit de vogelkijkhut een perfect uitzicht over het water. Ik zie heel wat ganzen en ook een groepje kuifeenden dobberen relaxed in het midden van de plas.

Wandelen in België - De Ronde Put
Wandelen in België - De Ronde Put
De tweede vogelkijkhut bij de Lange Linnenput

De tweede vogelkijkhut staat bij de Lange Linnenput. Vanwege de werkzaamheden kan ik hier eigenlijk niet komen. Er wordt gewerkt aan een gevarieerd waterhabitat om het leefgebied van amfibieën te bevorderen en daarnaast wordt er ook gewerkt bij het kanaal. Toch zie ik hier andere mensen wandelen, dus probeer ik via een brug toch bij de Lange Linnenput te komen. Dat lukt! De Lange Linnenput is een stuk kleiner dan De Ronde Put, maar de vogelkijkhut ligt wel mooi verscholen achter de begroeiing van het kanaal. Ondanks dat ik hier in mijn eentje ben, zijn er nauwelijks vogels te zien in of rondom het water. Slechts een eenzame reiger struint rond door het water.

Wandelen in België - De Ronde Put
Momenteel zijn er werkzaamheden langs het kanaal, waardoor het pad niet prettig wandelt

Door de werkzaamheden is het niet prettig wandelen langs het kanaal. Het pad wordt vernieuwd, maar nu wandel ik over modderige paden. Zolang hier nog gewerkt wordt, is het beter idee om via de Kommiezenheide te wandelen.

Wandelen in België - De Ronde Put
Wandelen in België - De Ronde Put
Wandelen in België - De Ronde Put
Door de bossen wandel ik terug naar de abdij, onderweg passeer ik het IJzeren Kruis

Zodra ik de autoweg en de brug bereik, sla ik linksaf en wandel ik via de Desselsedreef weer de bossen in. Ik passeer hier het IJzeren Kruis ter nagedachtenis van Hendrik Brusselaers. Deze 50 jarige inwoner van Retie overleed op 10 juli 1885 op deze plek nadat hij werd getroffen door een bliksemschicht. Het oude kruis werd in 1980 verwijdert, maar om de herinnering aan oude volksverhalen niet verloren te laten gaan, werd er een nieuw ijzeren kruis geplaatst in 2011.

Wandelen in België - De Ronde Put
Wandelen in België - De Ronde Put
Lunchen op het terras van Gasthof De Beiaard

Abdij van Postel

Het laatste gedeelte van de wandeling is niet het fijnste gedeelte van de wandeling. Je loopt immers langs de drukke weg over het fietspad. Deze weg leidt terug naar de abdij van Postel. Aangezien het lekker weer is en ik wel zin heb ik een kleine lunch, neem ik plaats op het terras van Gasthof De Beiaard. Een croque monsieur met een abdijbiertje gaat er goed in terwijl ik lekker in het zonnetje zit.

Wandelen in België - De Ronde Put
Wandelen in België - De Ronde Put
Wandelen in België - De Ronde Put
De abdij van Postel

Na de lunch neem ik nog even een kijkje bij de abdij. Deze abdij bestaat al sinds de 12e eeuw, toen een groep kloosterlingen zich in 1140 in Postel vestigden. Zij behoorden tot Heilige Norbertus en werden daarom de norbertijnen genoemd. Het hoofdgebouw bestaat uit de eigenlijke abdij, een contactcentrum, de oude brouwerij, de bibliotheek, de beiaard en de abdijkerk. Vroeger werd hier nog het Postel bier gebrouwen, maar tegenwoordig wordt het bier gebrouwen in Opwijk. De beiaard stamt uit 1610 en telt maar liefst 49 klokken. Van 6.30 tot 18.30 kan de abdijkerk worden bezocht. Verder vind je hier nog een pesthuisje, kruidentuin, kruidenlaboratorium en kaasmakerij. Als je de typische producten van Postel wil meenemen naar huis kun je even binnenwandelen bij de abdijwinkel. De abdijkaas is bijvoorbeeld echt een aanrader.

Nog meer wandelingen maken in België dicht bij de Nederlandse grens? Het tweelandenpad bij de Plateaux en Hageven is een aanrader.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie
Booking.com

jksdfbhjksdhfg