Carretera Austral, Chili - Parque Nacional Pumalin - Sendero Cascades
Parque Nacional Pumalín Douglas Tompkins Chili

Reistips voor Parque Nacional Pumalín Douglas Tompkins

Het Parque Nacional Pumalín Douglas Tompkins is gelegen in het noorden van Chileense deel van Patagonië. Wie de Carretera Austral rijdt, zal dwars door dit natuurgebied rijden. Het is absoluut de moeite waard om hier te stoppen. In het gigantische natuurgebied kun je fantastische wandelingen maken. Bewonder de unieke Fitzroya bomen, beklim vulkanen en waan je even alleen in dit gematigde regenwoud.

Geschiedenis

Het natuurgebied is verbonden met de naam Douglas Tompkins. Tompkins was een Amerikaanse zakenman en vooral een groot natuurliefhebber. Hij was de oprichter van het buitensportmerk ‘The North Face’ en later het kledingmerk ‘Esprit’. In de jaren ’60 reisde Tompkins door Colorado, Europa en Zuid-Amerika. Hij bracht veel tijd door in Chili met klimmen, kajakken en skiën. Begin jaren ’90 verhuisde hij naar Chili en concentreerde hij zich op het behoud van natuurgebieden. Hij kocht in 1991 een groot stuk land om de biodiversiteit te kunnen behouden. Later werd er nog een groot stuk land hieraan toegevoegd. Zo ontstond het Pumalin Park. Dit natuurgebied werd in 2005 officieel uitgeroepen tot een natuurreservaat. In 2018 werd het natuurgebied uitgeroepen tot een nationaal park naar aanleiding van een donatie van de Tompkins Conservation. Douglas Tompkins maakte dit zelf niet meer mee. Hij overleed in 2015 tijdens een kajaktocht op het Lago General Carrera meer. Om hem te eren werd zijn naam toegevoegd aan de naam van het natuurgebied.

Hoogtepunten in het Parque Nacional Pumalín Douglas Tompkins

Het natuurgebied is 400.000 hectare groot en is daarmee het grootste natuurreservaat van Chili. Een groot deel van het natuurgebied bestaat uit een gematigd regenwoud en niet toegankelijk voor toeristen. Wil je het natuurgebied bezoeken? Trek je wandelschoenen aan. De beste manier om dit natuurgebied te ontdekken is door te wandelen. Er zijn 12 wandelroutes uitgestippeld met verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden. Beklim bijvoorbeeld de Volcán Chaíten. Deze vulkaan barstte in 2008 nog uit en verwoestte een groot deel van het natuurgebied. Een andere aanrader is de Sendero los Alerces. Tijdens deze wandeling kun je een aantal gigantische Fitzroya bomen van dichtbij bewonderen.

Land

Chili

Verhalen over Parque Nacional Pumalín Douglas Tompkins

Carretera Austral, Chili - Ventisquero Colgante

Carretera Austral reisroute

In 2018 maakte ik een geweldige rondreis door het zuiden van Patagonië. Nog altijd is dit één van mijn favoriete reizen die ik ooit heb gemaakt. Destijds eindigde ik deze reis in de regio Aysén...

Overnachten in het Parque Nacional Pumalín Douglas Tompkins

Wij verbleven in totaal drie nachten in het Parque Nacional Pumalín Douglas Tompkins. Onze accommodatie was gevestigd in Caleta Gonzalo, direct bij de haven waar de ferry aanmeert. Bij Lodge Caleta Gonzalo hadden we de ‘Villa Hobbit’ gehuurd. Dit was één van de meest bijzondere accommodaties van onze reis. Villa Hobbit bestaat uit vier kleine huisjes, verstopt in de bossen. Twee huisjes zijn bedoeld als slaapkamer, de andere huisjes zijn de badkamer en de woonruimte met keuken en houtkachel. Deze accommodatie was niet bepaald goedkoop vergeleken met andere accommodaties. Er is verder in Caleta Gonzalo niets te doen, dus je moet of voor je eigen eten zorgen of gaan eten in het restaurant van Lodge Caleta Gonzalo. Ontbijt hebben we zelf geregeld, ‘maar in de avond hebben we een drie-gangen menu gegeten.

Je zou kunnen overwegen om verder te reizen naar Chaitén. Vanuit hier ben je tevens dichterbij de Sendero Volcán Chaitén. Er zijn in de lente- en zomermaanden ook voldoende mogelijkheden om te kamperen. In de periode oktober en november waren deze bij ons nog gesloten.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Plan je reis naar Chili

  • Er gaan momenteel geen rechtstreeks vluchten naar Chili vanuit Nederland of België, je hebt altijd een tussenstop in bijvoorbeeld Madrid of São Paulo. De meeste van deze vluchten eindigen in de hoofdstad Santiago. Hier is het mogelijk om via binnenlandse vluchten naar andere bestemmingen te vliegen. Vliegen met KLM is een optie of kijk hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser of Van Verre Reizen.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.