Gastartikel

Een kerstmarkt in Tsjechië, wat je absoluut niet mag missen

Het seizoen van de kerstmarkten begint binnenkort. Eind november worden de pleinen in de Tsjechische steden versierd met kerstverlichting en komen er tientallen kraampjes met elk hun eigen thema. Een citytrip bezoeken tijdens de weken voor kerst is een uitstekend idee. Op de markt zijn er unieke kerstcadeaus, allerlei lekkere hapjes en kom je helemaal in de kerststemming. Elke kerstmarkt weerspiegelt de cultuur van de regio en dit merk je in het eten, het drinken en de muziek. Benieuwd naar de Tsjechische kerstmarkten?!

Een kerstmarkt zonder eten is niet compleet. Ook in Tsjechië staan er allerlei kraampjes met de lekkerste hapjes, van zoet en zout tot warm en koud. Vier lekkernijen die overal worden verkocht en het proberen waard zijn:

Geroosterde kastanjes: In Tsjechië is het populair om kastanjes te roosteren en op te eten. In een kartonnen bekertje of papieren zak worden de warme kastanjes verkocht en je ruikt ze al van verre. Trdelník: De geur van trdelník is sterker dan kastanjes en het smaakt nog lekkerder en zoeter. Niet proberen is eigenlijk zonde, want dit zoete brooddeeg is heerlijk! Het brooddeeg gaat om een ronde stok en wordt op deze manier gebakken. De traditionele topping is met suiker of kleine stukjes walnoot. Sinds kort kan het ook met nutella en kan de trdelník gevuld worden met ijs, nutella en nog veel meer andere zoetigheden. Langos: Dit is gefrituurd zout oliebollendeeg met kaas en knoflook. Het ziet er misschien wat minder aantrekkelijk uit, maar is geweldig als comfort food en voor de lekkere trek. Sommige mensen doen er ook ketchup op. Svařené víno (glühwein): Ook in Tsjechië wordt warme wijn gedronken. In vergelijking met Duitsland is deze drank niet alleen voor in de kerstperiode, maar wordt de wijn het gehele jaar gedronken.

Een kerstmarkt in Tsjechië, wat je absoluut niet mag missen
©CzechTourism - Julie Vrábelová

Naast de kraampjes met eten worden er op de Tsjechische kerstmarkten allerlei producten verkocht, sommige verbonden aan kerst en andere niet. Traditionele Tsjechische souvenirs die op de kerstmarkt worden gekocht zijn:

Boheems kristal: Boheems kristal is een begrip en iets waar de Tsjechen trots op zijn. Het glas schitterend als een diamant en zal prachtig staan op een gedekte tafel voor het kerstdiner. De prijzen kunnen verschillen net als de kwaliteit. Houten speelgoed: Treintjes, beestjes en puzzels van hout. De marionet poppen zijn het populairst en zijn ook prachtig om te zien. Echt vakmanschap en een heel leuk souvenir voor wie een cadeautje zoekt voor kinderen. Handgeschilderde kerstballen van Boheems glas: Wist je dat de meeste handgemaakte kerstballen in Tsjechië gemaakt worden? De kerstballenfabriek staat in Jičin en hier worden de mooiste creaties gemaakt. Op de kerstmarkt zullen er genoeg stalletjes staan die handgemaakte kerstballen verkopen. Let vooral op de details en de versieringen die op de ballen zijn geschilderd. Decoratie van stro: Dat je van stro de mooiste kunstwerken kan maken zal blijken op de markt. Van het goudkleurige materiaal worden versieringen voor de kerstboom gemaakt of ze zijn bedoeld om op te hangen aan de muur of aan de deur of neer te zetten op tafel. Producten van staal: Op de Tsjechische kerstmarkten staat er vaak een smid die allerlei dingen verkoopt van staal. Van deurbellen tot sieraden.

In diverse steden in Tsjechië is er een kerstmarkt, zoals in Pilsen, České Budějovice, Český Krumlov, Olomouc en natuurlijk Praag. Voor meer informatie over de mooiste kerstmarkten in Tsjechie zie ons artikel “De mooiste kerstmarkten”.

Een kerstmarkt in Tsjechië, wat je absoluut niet mag missen
©CzechTourism - Julie Vrábelová

Meer praktische en interessante informatie over Tsjechië vindt u op www.czechtourism.com. Voor brochures over Tsjechië of specifiek Praag kunt mailen: amsterdam@czechtourism.com. Voor tips voor leuke evenementen, mooie plaatsen en prijsvragen like BezoekTsjechië op Facebook en voor actualiteiten volg ze op Twitter en Instagram

Interessante artikelen voor dit bericht

[bol_product_links block_id=”bol_582078df96c99_selected-products” products=”9200000005399669,9200000052483339,1001004001811275,1001004006872106,9200000036166877″ name=”kerstmarkten-tsjechie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Meer blog berichten

Berg Nemrut, absoluut hoogtepunt van Turkije

Turkije is een fascinerende bestemming met talloze hoogtepunten. Het is een land met een enorme diversiteit aan landschappen en een rijke geschiedenis met veel historische schatten. Ik heb inmiddels...

Hike naar de Glaciar Calluqueo

Je kunt een reis nog zo goed voorbereiden, sommige zaken heb je simpelweg niet in de hand. Op het moment dat we het vliegtuig instappen naar Chili, ontvang ik een WhatsApp berichtje. Onze tour naar...