Görlitz Duitsland

Reistips voor Görlitz

Veel mensen zien Görlitz als de mooiste stad van Duitsland. De meest oostelijke stad van Duitsland ademt namelijk behoorlijk wat historie. In totaal telt de stad ruim 4000 monumenten uit verschillende periodes, variërend van Renaissance tot Art Nouveau. De gebouwen van de stad zijn grondig gerestaureerd en geven de stad zijn charme en fantastische aanblik.

De geschiedenis van Görlitz gaat ver terug. Al jaren voor Christus werd de stad bewoond, maar na het begin van de jaartelling weten we dat stammen uit Silezië in het gebied woonden. Toen zij naar Spanje trokken, kwamen de Slavische stammen. De naam Görlitz werd voor het eerst in documenten genoemd in 1071. In 1330 verkreeg de stad stapelrecht voor textiel en kon Görlitz uitgroeien tot de grootste en rijkste stad van de Oberlausitz. Er ontstonden prachtige en rijk versierde hallenhuizen. Belangrijke mensen logeerden hier waaronder de Russische tsaar Alexander, Napoleon Bonaparte en keizer Frederik Willem II. Napoleon zou zelfs voor een tweede keer zijn teruggekomen toen hij na zijn nederlaag bij de Berezina wegvluchtte uit Rusland.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het oostelijke deel van de stad toegewezen aan Polen onder de naam Zgorzelec. De Duitsers bevolking werd verdreven naar de andere kant van de Neisse. Deze rivier werd uiteindelijk aangewezen als grens tussen Duitsland en Polen. Gelukkig werd de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog nauwelijks verwoest, waardoor het stadsbeeld bewaard is gebleven. Toch had de stad tijdens de DDR-periode te kampen met ernstige verwaarlozing. Er waren zelfs plannen om de stad af te breken, maar gelukkig had de DDR geen geld om dit plan uit te voeren. De val van de Muur kwam dus op een goed moment, want de rijke geschiedenis van de stad bleef bewaard. Verschillende geldschieters maakten de restauratie van de prachtige panden mogelijk en langzaam maar zeker krabbelde de stad uit het dal.

Inmiddels behoort Görlitz weer tot één van de mooiste steden van Duitsland. En dat zien niet alleen de bezoekers van de stad in. Ook filmmakers komen graag naar Görlitz om de stad als decor van hun films te gebruiken. Reeds in de DDR-periode werden er al veel films opgenomen, maar na de val van de Muur wist ook Hollywood de stad te vinden. Brad Pitt kwam naar de stad voor de opnames van Inglorious Basterds en het Kaufhaus was het decor van The Grand Budapest Hotel. Niet voor niets heeft de stad de bijnaam ‘Görliwood’ gekregen.

Wie Görlitz bezoekt, zal versteld staan van de schoonheid van de stad.

Verhalen over Görlitz

Görlitz, Duitsland - Rathaus

De mooiste steden in Saksen

Mijn favoriete deelstaat in Duitsland is Saksen. Een deelstaat met een rijke cultuur, bruisende steden en historische stadjes. Dresden en Leipzig zijn steden die bij de meesten wel bekend zullen...

Overnachten in Görlitz

Er zijn voldoende mogelijkheden om te overnachten in Görlitz. Zelf heb ik geslapen in Hotel Paul Otto. Dit moderne hotel in het historische centrum opende in 2014 haar deuren en biedt ruime kamers, een heerlijk ontbijt en een mogelijkheid om je auto te parkeren. Ik overnachtte in een eenpersoonskamer met eigen badkamer. Vanuit het hotel ben je binnen 100 meter bij de Peterskirche en kun je te voet het historische centrum bekijken. Tijdens mijn tweede bezoek heb ik overnacht bij Via’s. Zij verhuren vakantiewoningen en appartementen in de binnenstad. De kamers zijn modern ingericht en van alle gemakken voorzien en ’s ochtends heb je een uitgebreid ontbijt. Zeker als je met meerdere personen bent, is dit een hele toffe accommodatie.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Plan je reis naar Görlitz

Boek vooraf een activiteit