Leipzig - Duitsland
Leipzig Duitsland

Reistips voor Leipzig

Leipzig is een van de belangrijkste handelssteden van Duitsland, maar ook een centrum van cultuur en wetenschap, met een in 1409 gestichte universiteit. Leipzig is een belangrijk centrum voor de Duitse uitgevers en boekhandelaars en is de thuisbasis van de Deutsche Bücherei, de in 1912 opgerichte Duitse nationale bibliotheek. Maar Leipzig heeft ook een geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog is Leipzig, net als vele andere grote Duitse steden, door geallieerde bommenwerpers getroffen. In de DDR-tijd begonnen hier de vreedzame maandagse demonstraties die het einde van het IJzeren Gordijn en het het communistische bewind van de DDR betekenden. De Montagsdemonstrationen werden een begrip. Op 4 september 1989 gingen voor het eerst enkele honderden burgers de straat op. Op 25 september waren het al 5.000 mensen en weer een week later 25.000 mensen. De grootste betoging was op 6 november toen 500.000 mensen de straat opgingen. De Karl Marx Platz liep vol na de gebeden in de Nikolaikirche. Op 9 november viel De Muur en was dit het einde van de DDR. De Leipziger Messe was in de communistische tijd een belangrijke jaarlijkse gebeurtenis. Dit was een trefpunt tussen Oost en West waar nieuwe producten werden gepresenteerd.

Na de oorlog en de val van de Muur is Leipzig razend snel bovenop gekrabbeld en heeft het zich ontwikkeld tot een stad die de moeite waard is om te bezoeken. De meeste gebouwen dateren van vlak voor en na de val van het communisme. Maar het kleine stadscentrum is bijna onaangetast gebleven. Er zijn prachtige kerken, overdekte passages, het 16e eeuwse stadshuis en de oudste universiteit van Duitsland zijn in Leipzig gevestigd. In de gotische Thomaskirche, waar Johann Sebastian Bach de cantor was, ligt hij Bach begraven. Voor de muziekliefhebbers zijn er regelmatig nog concerten en is er ook een Bachmuseum.

Verhalen over Leipzig

Görlitz, Duitsland - Rathaus

De mooiste steden in Saksen

Mijn favoriete deelstaat in Duitsland is Saksen. Een deelstaat met een rijke cultuur, bruisende steden en historische stadjes. Dresden en Leipzig zijn steden die bij de meesten wel bekend zullen...

Overnachten in Leipzig

Ik heb inmiddels al in een aantal hotels in Leipzig overnacht. De meeste hotels die ik heb gekozen lagen in of rondom het centrum zoals Motel One Nikolaikirche, A&O Hotels en IntercityHotel. Als ik weer eens naar Leipzig afreis, zal ik zeker een hotel zoeken in een andere wijk gaan kijken. Er zijn namelijk tal van toffe accommodaties in Leipzig te vinden.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Plan je reis naar Leipzig

Boek vooraf een activiteit