Georgië reisverslag: Kutaisi
Kutaisi Georgië

Reistips voor Kutaisi

Na de hoofdstad Tbilisi is Kutaisi de tweede stad van Georgië. De stad ligt in het westen van het land en was tussen 975 en 1122 de hoofdstad van Georgië. Nog altijd is de stad belangrijk, want het is de zetel van het Georgische parlement. Door de aanwezigheid van een vliegveld wordt de stad ook regelmatig bezocht door toeristen. Ten opzichte van Tbilisi is Kutaisi een stuk kleiner, heeft het geen hoogbouw en daardoor ook een stuk relaxter om te verblijven. Rondom de stad zijn enkele religieuze monumenten te vinden die een bezoek waard zijn.

De plaats waar de stad tegenwoordig ligt wordt al eeuwenlang bewoond. Er werd enkele jaren geleden een woning gevonden uit 2800 voor Christis en er zijn archeologische bewijzen dat de stad vanaf de 8e eeuw voor Christus de hoofdstad was van het rijk Colchis. Na de periode dat Kutaisi de hoofdstad was van Georgië ontstond er een driedeling van het koninkrijk. Kutaisi werd de hoofdstad van het West-Georgische koninkrijk Imeretië. In de 17e eeuw veroverde het Ottomaanse Rijk de stad en een eeuw later werd het ontzet door het Russische leger. Later werd het een industrieel centrum in de Sovjet-Unie.

De bezienswaardigheden van Kutaisi kun je in een dag bewonderen. Als je wat extra de tijd neemt kun je ook de vele bezienswaardigheden rondom de stad bezoeken. Dankzij de verhuizing van het parlement is het centrum behoorlijk opgeknapt. Op een grote rotonde in het centrum staat de prachtige Colchis fontein. De markt geldt als één van de meest kleurrijke van het land. De Bagrati Kathedraal geldt als de mooiste en bekendste van Kutaisi en vlakbij kun je de botanische tuinen bezoeken. In het centrum vind je een groot aanbod aan restaurants waar je de Georgische keuken kunt proeven.

Buiten het centrum van de stad kun je onder meer de Gelati klooster en het Mostameta klooster bezoeken. De Martvili Canyon, Okatse Canyon en de Prometheus grotten zijn andere populaire dagtours vanuit de stad.

Verhalen over Kutaisi

15 drone foto’s van Georgië

Sinds maart 2017 ben ik in het bezit van een drone. In navolging van mijn spiegelreflex, systeemcamera én iPhone heb ik me een DJI Mavic Pro aangeschaft. Een fantastische uitbreiding om vette foto's...

Plan je reis naar Georgië

Doen in Kutaisi

Boek een hotel bij Kutaisi

Boek vooraf een activiteit