Reisverslag Weerribben-Wieden - Kampen
Kampen Nederland

Reistips voor Kampen

Kampen ligt aan de oevers van de IJssel in de provincie Overijssel. Het is een Hanzestad met een eeuwenlange traditie van handel en scheepvaart. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden voor bedrijvigheid en rijkdom van de stad. In de binnenstad kun je de historie nog goed terugzien in de prachtige gebouwen.

Rond 1150 was er op de locatie waar Kampen ligt al een houten nederzetting. De naam Kampen wordt in de geschiedenisboeken echter sinds 1227 gemeld. Rond die tijd was de stad al belangrijk en had het de naam ‘Het Rotterdam van de Middeleeuwen’. De stad had een flink vloot aan Koggeschepen waarmee zout werd verhandeld in de Oostzee. Vanwege de ligging aan de drukbevaren handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn kon Kampen zich ontwikkelen tot een welvarende handelsstad. In 1441 trad de stad toe tot de Hanze.

Er was veel ambachtelijke bedrijvigheid in Kampen. In de 19e eeuw had Kampen honderd sigarenfabrieken. Rond 1880 was bijna de helft van de inwoners werkzaam in de tabaksfabrieken. Er werden per week ongeveer 1,5 miljoen sigaren geproduceerd. Nog altijd is er één actief: De Olifant. Ook is er nog een eeuwenoude smederij actief. Kampen telde ook tientallen bierbrouwerijen, maar ook hiervan is er slechts nog één actief.

Er is geen hoogbouw te bekennen in de stad, maar wel talloze prachtige panden en gebouwen. In totaal telt de Hanzestad zo’n 500 monumenten waaronder de Sint Nicolaaskerk, het Gotische Huis, de stadspoorten en een replica van het handelsschip ‘De Kamper Kogge’.

Verhalen over Kampen

Reisverslag Weerribben-Wieden - Giethoorn

Reisverslag: Weerribben-Wieden

De laatste weken waren niet gemakkelijk als reisblogger. Er stonden al weinig tripjes op het programma, maar door de coronacrisis kwam er ook geen enkele trip bij. Mijn trip naar Beieren ging niet...

Boek een hotel in Kampen

Booking.com