Verenigde Staten - Idaho
Idaho Verenigde Staten

Idaho

De staat Idaho is bekend vanwege de aardappelen. Niet voor niets wordt de staat ook wel de ‘Potato State” genoemd. Een andere bijnaam is de ‘Gem State’, vanwege de verschillende edelstenen die hier gevonden zijn. Maar ook de ongerepte en ruige landschappen maken deze staat speciaal.

Oorspronkelijk werd het gebied bewoond door de indianenstammen, zoals de Nez Perce. Hoewel de Spanjaarden in 1592 het noordwesten van de Verenigde Staten begonnen te verkennen waren Meriwether Lewis en William Clark de eerste Europees-Amerikanen die Idaho in 1805 bezochten. Zij moesten in opdracht van president Jefferson de westelijke wildernis verkennen en gegevens verzamelen over de rivieren, diersoorten en indianenstammen. Ze legden per boot lange afstanden af tot ze aan de voet van de Bitterroot Mountains aankwamen. De Shoshone stam hielp hun waardoor de expeditieleden via de Snake- en Clearwater rivier de Grote Oceaan konden bereiken. In 1846 maakte Idaho deel uit van het Oregon territorium, waardoor het formeel bij de Verenigde Staten ging behoren. President Abraham Lincoln tekende een wet waardoor er territorium werd geschept in de staat. Op dat moment woonden nog maar zo’n 17.000 mensen in Idaho. Tijdens de California Gold Rush in 1849 trokken veel mensen naar Californië en Idaho. Enkele jaren later werd er goud, koper en lood gevonden in Idaho. Door de aanleg van spoorlijnen konden steeds meer mensen de staat bereiken. In 1890, toen Idaho officieel de 43e staat van de Verenigde Staten werd, woonden er al ruim 88.000 mensen.

Nog altijd bestaat een groot deel van Idaho uit wilde natuur. Het landschap bevat besneeuwde bergen, diepe valleien, meren en rivieren. Er zijn hier ruim 1500 meren te vinden. In het noordoosten vind je de Rocky Mountains. De Hell’s Canyon is diepste kloof van het Noord-Amerikaanse continent en is misschien wel één van de overweldigende natuurverschijnsel van Idaho. Voor ongerepte natuur zit je in Idaho goed. Toch wordt deze staat door maar weinig mensen bezocht, waardoor je hier geen mensenmassa’s zult tegenkomen.

Onze bezochte bestemmingen

Verhalen over Idaho

Amerika dag 6 - Capitol Reef National Park

Reisroute West-Amerika

In oktober 2017 vertrokken we voor drie weken naar het westen van Amerika. Hier huurden we een auto en wilden we de nationale parken bezoeken die zich rondom de staat Utah bevinden. Onze reis begon...

Laad meer reisverhalen

Bezochte bestemmingen in Idaho