Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Keramiekhuisjes
Duitsland

Oberhausen kerstmarkt, mijn tips

Wij zijn er dol op; het bezoeken van kerstmarkten, zeker de Duitse kerstmarkten. Voor ons is het een traditie geworden om de kerstmarkt van Oberhausen te bezoeken. De gunstige ligging vlakbij de Nederlandse grens en de vele gratis parkeermogelijkheden maken deze kerstmarkt ideaal om te bezoeken. In het overdekte CentrO vind je tevens talloze winkels voor veel winkelplezier. Wij hebben na al die jaren natuurlijk onze favorieten en tips en deze willen we graag met jullie delen.

Het is voor ons een traditie geworden om de kerstmarkt van Oberhausen te bezoeken

Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - CentrO Oberhausen
CentrO, mooi versierd met kerstdecoratie

Weihnachtsmarkt am CentrO Oberhausen

De kerstmarkt bij CentrO Oberhausen is dit jaar geopend van 17 november tot 23 december 2017. Het grootste winkelcentrum van Duitsland kun je het beste bereiken per auto. Sla op de snelweg af bij de afslag ‘Neue Mitte’ en parkeer je auto vervolgens bij parkeergarage P6 of P7, op de bovenste etage. Deze parkeerplaatsen zijn immers centraal gelegen. Handig als je veel kerstinkopen wilt doen. Alle parkeergarages zijn overigens gratis. Wees wel op tijd, want het kan druk zijn. Mocht je geen auto hebben; er worden ook busreizen naar Oberhausen aangeboden.

CentrO Oberhausen is het grootste winkelcentrum van Duitsland

De kerstmarkt zelf is buiten het winkelcentrum. Hoewel het eigenlijk één grote kerstmarkt is met 150 standjes, is de kerstmarkt opgebouwd in drie verschillende thema’s. De Wichtelmarkt is het gedeelte van de sprookjes. Er is een sprookjesboom, een enorme notenkraker, een attractie voor de kleinsten en de huisjes zijn versierd met paddenstoelen, kabouters en dieren. De sfeer doet me denken aan de Efteling. Vervolgens komt Santa’s Village. Hier zijn de huisjes weer versierd met snoepgoed en cadeautjes en komt de lucht van allerlei lekkernijen je tegemoet. Op de promenade is ’s avonds een lichtshow te bewonderen. Het derde gedeelte is opgebouwd in de winterse sferen van een dorpje uit de bergen. Bezoekers kunnen hier van een kleine skipiste afdalen en zich vervolgens opwarmen in de gezellige skihut.

Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Wichtelmarkt
Het sprookjesachtige Wichetlmarkt
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Santa's Village
Santa's Village
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Glühwein in de FlachauALM
Glühwein in de FlachauALM, de Oostenrijkse skihut

Een culinaire wandeling op de kerstmarkt

Dat je in Duitsland lekker kunt eten, is bekend. Ook op de kerstmarkt van Oberhausen worden lekkere gerechten uit binnen- en buitenland aangeboden. Zelf zou ik niet snel kiezen voor friet of poffertjes. Durf gerust iets nieuws en iets anders uit te proberen. Ik neem je mee op een culinaire wandeling over de kerstmarkt. Wij starten bij de uitgang van de Coca Cola Oase. Aan de hand van de nummers, kun je de juiste stands snel vinden.

#141 Verpoorten Eierpunsch
Bij de Glühweintreff kun je niet alleen Glühwein, Heisser Hugo, Jagerthee, Punsch of een biertje drinken. De Eierpunsch is zeker een aanrader. Dit is een hete, dunne Eierlikeur, die je met of zonder slagroom kunt krijgen. Eierpunsch van het merk Verpoorten is veel voller en romiger van smaak, dan andere soorten Eierpunsch. Voor een glas betaal je hier 3 Euro exclusief statiegeld. De 2 Euro statiegeld voor het glas ontvang je natuurlijk weer terug zodra je het glas inlevert.

#136 Winzerglühwein
Wist je dat er ook witte Glühwein bestaat? En dat Winzerglühwein van betere kwaliteit is? Stand 136 mag je echt niet missen. Bestel hier een Winzerglühwein of een Feuerzangenbowle. Een Winzerglühwein kost 3 Euro, een Feuerzangenbowle 4,50 Euro. Ook hier ontvang je het statiegeld terug, behalve als je de beker graag als souvenir mee naar huis wilt nemen. Voor 6 Euro kun je flessen Glühwein ook kopen. Wellicht een leuk kerstkado?

#135 Reibekuchen
Duitsers zijn er dol op en ik ook. Reibekuchen! Dit zijn een soort aardappelpannenkoekjes die een beetje te vergelijken zijn met rösti. Ook al worden ze in flink wat vet gebakken, ze zijn heerlijk krokant en met appelmoes is dit eenvoudige gerecht om te smullen. Neem voor twee personen één portie, zodat je ook nog ruimte hebt voor andere hapjes. Bij één portie krijg je drie stukken Reibekuchen. Hiervoor betaal je 3 Euro en met appelmoes erbij 3,50 Euro.

#109 Spätzle
Nog zo’n ongelooflijk lekker gerecht: Spätzle. Dit is een specialiteit uit Zuid-Duitsland, Zwitserland en de Elzas. Het gerecht bestaat uit kleine stukjes deegwaar, gepocheerd in kokend water. Je kunt bij stand nummer 109 heerlijke Spätzle met zuurkool en uitjes eten. Ook hier zou ik één portie voor twee personen adviseren, de kerstmarkt heeft namelijk nog meer lekkere dingen te bieden.

#13 Bauerntoast met een B’soffene Marille
Moser’s Alm uit Zwitserland is een gezellige ontmoetingsplaats. Je kunt hier bijvoorbeeld een kaas- of worstplankje bestellen. Wij gaan hier voor de Bauerntoast. Een met komijn gekruid broodje wordt belegd met rauwe ham. Hierover wordt hete, gesmolten kaas gedaan. Heerlijk! Probeer ook B’soffne Marille. Dit is een abrikozenlikeurtje met een abrikoos erin. Neem je broodje en likeurtje mee naar buiten en ga in het hokje zitten bij de open haard om jezelf even op te warmen.

#53 of #110 Dinnede
Een andere variant van een Flammkuchen of pizza, de Dinnede. Bij stand nummer 53 of 110 kun je kiezen uit vier verschillende varianten: spek met ui, spek met kaas, aardappel met spek en aardappel met kaas. Onder deze vulling zit een dun laagje crème freche en kruidenkaas. Welke variant je ook kiest, ze zijn heerlijk. Let er wel even op of het druk is bij de stand. Zo weet je immers of de Dinnede ook daadwerkelijk vers is en net uit de oven komt. Mijn favoriet? Spek en ui.

#1 FlachauAlm
Lust je nog iets? Ga dan zeker in de middag even naar de FlachauAlm hut. In deze Oostenrijkse hut heerst namelijk een gezellige sfeer en kun je heerlijk eten. Je hebt de keuze uit soep, vleesgerechten of de Brett’l Jause. Dit is een broodplankje met verschillende soorten vleeswaren en kaas. Vraag gerust omwat extra brood als het niet voldoende is. Een Glühwein past er prima bij, maar een Oostenrijks Stiegl biertje is ook niet verkeerd. Als afsluiter kun je de Apfelstrudel met vanille saus nemen. Ik heb overigens nog een extra tip voor de FlachauAlm. Dat lees je verderop in dit artikel.

Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Winzerglühwein
Winzerglühwein op de Wichtelmarkt
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Reibekuchen
Een portie Reibekuchen met appelmoes
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Verpoorten Eierpunsch
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Verse Dinnede
Verpoorten Eierpunsch en Dinnede
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Bauerntoast
De gesmolten racletkaas wordt op het broodje gedaan
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Bauerntoast met B'soffene Marille
Met je Bauerntoast en B'soffene Marille bij de open haard
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Bratwurst
Bratwurst, altijd goed!

Slenteren langs gezellige en sfeervolle hutjes

De kerstmarkt is niet alleen eten en drinken. Er worden namelijk ook allerlei leuke spulletjes verkocht. Zo vind ik het altijd wel leuk om bij de volgende hutjes te kijken en ook iets te kopen.

#124 Käthe Wohlfahrt
De echte Duitse kerstsfeer proef je in het huisje van Käthe Wohlfahrt, vlakbij de Coca Cola Oase. Hier zie je heel veel kostbare kerstartikelen van hout. Veel van deze artikelen zijn echt handenarbeid uit het Erzgebergte. Het verschil met de namaak artikelen uit Azië zijn duidelijk te zien. Ga hier zeker een keer kijken, fotograferen is echter niet toegestaan.

#76 Kerstdecoratie
Ben je op zoek naar mooie en klassieke kerstballen, pieken en houders voor kaarsen? Neem dan een kijkje bij standje nummer 76. Hier kun je ook ouderwets met inkt schrijven met glazen pennen. Misschien een leuk kado?

#75 Aachener Printen
Geen kerst zonder lebkuchen! Aachen staat bekend om zijn Printen. Dit is een soort peperkoek met of zonder chocolade. Er kunnen ook nootjes in zitten en je hebt harde en zachte varianten. Omdat het zoveel verschillende soorten zijn, vraag gerust aan de verkoper of je ze eerst mag proberen. En eerlijk is eerlijk, ze smaken eigenlijk allemaal lekker. Heerlijk voor bij de koffie.

#54 Haus der Gewürze
Niet typisch kerst, maar het Haus der Gewürze biedt allerlei kruiden aan die je kunt gebruiken voor je gerechten. Ze hebben er werkelijk alles; kruiden voor soep, koekjes, pizza of vlees. Te veel om op te noemen. Neem wat Glühweinkruiden mee, zodat je thuis je eigen witte of rode Glühwein kunt maken.

#32 Bier aus aller Welt
Als bierliefhebber wil ik altijd even kijken bij stand nummer 32. Hier kun je allerlei biertjes kopen uit verschillende landen. Ze hebben er altijd enkele interessante onbekende biertjes staan. Zelfs een biertje van meer dan 60% alcohol. Deze kost direct ook meer dan 200 euro. Kijk sowieso uit wanneer je enkele flesjes wilt kopen, want de prijzen zijn redelijk hoog. Vraag eerst hoeveel je gewenste fles kost zodat je weet waar je aan toe bent.

#24 Kastelkeramik
Persoonlijk vind ik het altijd heel mooi, de kastelkaramik. Je ziet bij dit standje allerlei huisjes gemaakt van keramiek. Ken je Duitsland wat beter, dan herken je in de verschillende huisjes ook belangrijke bezienswaardigheden. De huisjes leuk om lichtjes in te doen of om de typische räuchterkerzen in te laten branden. De huisjes zijn overigens niet heel goedkoop. Maar mooi zijn ze absoluut!

Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Aachener Printen
Aachener Printen, heerlijke lekkernij
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Bier aus alle Welt
Hier kun je allerlei verschillende biertjes kopen
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Keramiekhuisjes
Leuke keramiekhuisjes
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Lichthuisjes
Kersterren en lichthuisjes
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Rauchermänner
De typische Rauchermänner in allerlei variaties
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - Vogelhuisjes
Leuke vogelhuisjes

Feesten in de FlachauALM!

Heb je een Bob bij of ben je van plan om te overnachten in Oberhausen? Ga dan absoluut naar de FlachauALM. Hier is het ’s avonds extreem gezellig met live muziek, lekkere drankjes, heerlijk eten en gezelligheid met de andere bezoekers. Tijdens de live muziek staan de bezoekers op de banken en waan je je in een skigebied. De FlachauALM is populair, dus reserveren is nodig om een plek te garanderen in de avond. Vaak worden reserveringen al maanden van te voren gedaan. Heb je de kans, ga dan zeker eens een avondje feesten in deze hut. Wil je overnachten in Oberhausen? Bekijk dan de mogelijkheden bij hotel B&B, op loopafstand van de Oberhausen kerstmarkt.

Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - FlachauALM
Live muziek in de FlachauALM
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - FlachauALM
Zelf bizarre instrumenten worden uit de kast gehaald
Oberhausen kerstmarkt, mijn tips - FlachauALM
Mensen staan op de banken, pure gezelligheid
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie