Review: Fotoboek van Fotofabriek
Blog

Review: Fotoboek van Fotofabriek

Tegenwoordig maken we op reis veel foto’s. Maar wat doen we eigenlijk met deze foto’s? We zetten ze vaak op een computer, maar hoe vaak kijk je vervolgens nog naar deze foto’s vanachter je scherm? Het is veel leuker om je mooiste foto’s in een fotoboek te verwerken. Zo heb je een selectie van al je foto’s en kun je je fotoboek ook eenvoudig aan anderen laten zien. Na iedere grote reis maak ik een fotoalbum die ik pagina voor pagina ontwerp in Photoshop. In de afgelopen jaren heb ik veel fotoboeken gemaakt bij verschillende bedrijven, maar nog nooit één met Fotofabriek.

Enkele weken geleden ontving ik een e-mail van Fotofabriek met de vraag of ik een fotoboek wilde maken en over mijn ervaringen wilde schrijven. Natuurlijk wilde ik dat. Aangezien ik net terug kwam van onze Turkije reis en ik mijn oma een mooi kado wilde aanbieden, kwam deze e-mail als geroepen. Van Fotofabriek mocht ik een Hardcover A4 maken met 24 pagina’s.

Fotofabriek

Fotofabriek is een onderdeel van Chris Russell BV, een reclamebureau en digitale drukkerij. Sinds 2008 bestaat Fotofabriek, waar je naast fotoboeken ook verjaardagskalenders, canvas, wenskaarten of andere fotoproducten kunt maken en laten drukken.

In 2017 werd Fotofabriek door het Nederlandse consumentenprogramma Radar beoordeeld als de beste fotoboekenleverancier. Met een eindcijfer van 8,2 scoorden ze een ruime voldoende. Fotofabriek is niet alleen de goedkoopste, maar ook de beste, volgens de presentatrice van Radar. Ook is Fotofabriek voor de vijfde jaar op rij de winnaar van de grootste, onafhankelijke fotoboekentest van 2017 geworden. Tijdens deze fotoboekentest werden 33 aanbieders met elkaar vergeleken en beoordeeld. Dankzij de uitstekende kwaliteit en service, levertijd, de software en de prijzen wist Fotofabriek voor de vijfde achtereenvolgende jaar bovenaan de lijst te komen.

Een fotoboek maken

Fotofabriek biedt drie mogelijkheden aan om je werk te maken. Er is een online editor, maar deze is niet beschikbaar voor een fotoboek, wel voor de meeste andere producten. Je kunt de offline software gebruiken. Deze download en installeer je op je computer. Het kan even duren alvorens de installatie volledig afgerond is, want alle producten moeten geïnstalleerd worden. De software ziet er niet heel spannend uit, maar is daarom wel overzichtelijk. Je opent een nieuw project, kiest het formaat fotoboek en kan vervolgens kiezen of je blanco begint of automatische sjablonen gebruikt. Wil je alles zelf in eigen hand houden, kun je natuurlijk beter een blanco sjabloon gebruiken en zelf schuiven met de afbeeldingen.

Wanneer ik een fotoboek maak, wil ik het ook direct goed doen. Gezien mijn grafische opleiding, wil ik er altijd iets moois en unieks van maken. Ik kijk altijd eerst naar het product dat ik wil gaan nemen, bekijk de afmetingen en ga aan de slag met Photoshop. In mijn document houd ik natuurlijk rekening met de snijranden, vervolgens ga ik op zoek naar mooie inspiratie. Op Pinterest kun je leuke voorbeelden vinden van fotoalbums die je ook voor je eigen album kunt gebruiken. Ook pak ik regelmatig mijn oude fotoboeken erbij en probeer ik dezelfde stijl aan te houden. Met Photoshop ben je compleet vrij hoe je je pagina’s indeelt en hoe je volledige pagina eruit komt te zien. Pas wanneer ik klaar ben met mijn Photoshop bestanden, maak ik gebruik van de software om mijn afbeeldingen in te laden. Bij Fotofabriek kun je ook je PDF’s uploaden. Je kunt dus met Photoshop of InDesign aan de slag gaan, deze vervolgens exporteren en je bestanden uploaden. Hoe je je bestanden opmaakt en dient te exporteren staat voor beide programma’s stap voor stap beschreven. Je kunt zelf een template downloaden inclusief de snijranden. Zo ben je er altijd zeker van dat je binnen de marges kunt werken.

Hoewel de PDF uploader voor mij ideaal zou zijn geweest, wilde ik de software van Fotofabriek testen. Mocht je zelf immers geen Photoshop of InDesign hebben, kun je met de software je afbeeldingen eenvoudig plaatsen en eventueel gebruik maken van voorgedefinieerde sjablonen. Er zijn ook bewerkingsopties, maar deze vind ik echter niet erg bruikbaar. Wanneer je de tint, verzadiging of helderheid al een beetje aanpast, wordt je foto er absoluut niet fraaier op. Ik raad je derhalve aan deze opties niet te gebruiken. Je kunt binnen de software eenvoudig nieuwe pagina’s aanmaken en reeds gemaakte dupliceren. Zo kun je je eigen gemaakte sjabloon ook snel hergebruiken met andere foto’s.

Als je klaar bent, kun je je boek gaan bestellen. Er wordt binnen de software eerst nog een check gedaan of al je pagina’s aan de eisen voldoen. Wanneer een foto een te kleine resolutie heeft of je een pagina per ongeluk bent vergeten, krijg je een melding en kun je alsnog terug om iets aan te passen. Zijn al je pagina’s in orde, kun je verder naar het bestelproces. Deze verloopt vrij eenvoudig en wanneer je je boek hebt besteld en betaald, is het wachten op het pakketje.

Na de bestelling

In de afgelopen jaren heb ervaren dat niet ieder bedrijf zijn klanten even goed op de hoogte houdt. De laatste drie jaar heb ik mijn albums steeds bij hetzelfde bedrijf gemaakt, omdat ik enorm tevreden ben over de kwaliteit. Maar het proces tussen bestelling en het ontvangen van het boek verloopt uiterst moeizaam sinds een jaar. Het is tegenwoordig de vraag wanneer je je album krijgt en of je het album krijgt. Op de Facebook pagina van dit bedrijf staan enorm veel klachten van klanten die al weken, zo niet maanden, wachten op hun album. En het klopt, je wordt totaal niet op de hoogte gehouden van het proces.

Dit is bij Fotofabriek totaal anders. Je ontvangt netjes een e-mail van je orderbevestiging. Wordt je fotoboek gemaakt, krijg je zelfs een mailtje met een filmpje. Hierin is te zien hoe de kaft van je boek gemaakt wordt. Hartstikke leuk om je klanten zo op de hoogte te houden van het proces. Zo laat Fotofabriek ook zien dat ze bezig zijn met je product. Je ontvangt het filmpje alleen als je een fotoboek besteld met een hardcover. Fotofabriek is het eerste bedrijf in de drukwerkwereld dat een camera heeft geplaatst in haar machines.

Ook wanneer de bestelling wordt verzonden, ontvang je netjes een mail en ook een Track & Trace code. Fotofabriek heeft mijn fotoboek binnen drie werkdagen toegestuurd. Een snelle service!

Review: Fotoboek van Fotofabriek

Het eindresultaat

Het fotoboek lag netjes ingepakt op de deurmat. Uitpakken dus! De eerste indruk van het fotoalbum is prima. Het standaard papier voelt goed aan, hoewel ik bij mijn voorgaande albums voor dikker papier heb gekozen. De kleuren van de foto’s zijn helder en zien er kwalitatief goed uit. De pixels van de foto’s zijn niet overduidelijk in beeld. Dat is bij andere bedrijven wel anders en kan behoorlijk storend zijn. Dit is voor mij ook het allerbelangrijkste aan een fotoalbum.

Hoewel ik voldoende ruimte heb gebruikt voor de snijranden, vind ik wel dat de foto’s aardig tegen de rand aan staan. Bij het maken van de kaft moet je voldoende ruimte houden in verband met de snijranden. Zoals je aan de voorzijde van mijn fotoboek ziet, zie je dat de opgaande zon bijna volledig wegvalt. De kaft klapt deels naar binnen en deze ruimte heb je dus ook nodig. Ik heb te weinig rekening gehouden met de marges. Jammer, want de zon was juist het sterke element aan de voorzijde. Ook is de foto aan de voorzijde gedeeltelijk terug te zien op de rug van het album. Als ik kijk naar mijn ontwerp binnen de software, klopt dit niet helemaal, want deze heb ik volledig zwart gemaakt. Dit is echter het enige minpuntje dat ik kan verzinnen.

Review: Fotoboek van Fotofabriek
Review: Fotoboek van Fotofabriek

Daar tegenover staat natuurlijk wel dat er volop andere opties zijn. Je kunt met Fotofabriek een boek tot maximaal 200 pagina’s maken. Dat is extreem veel. Per extra pagina betaal je 0,50 cent extra. De omslag kun je voorzien van laminaat, linnen of leer tegen een meerprijs. Ook de keuze van het papier kun je wijzigen tegen een meerprijs. Mijn fotoboek is gemaakt op de standaardwijze, maar je kunt ook kiezen voor ‘vlakliggend’ oftewel de lay-flat binding. Hiermee kun je je pagina’s optimaal gebruiken en zelfs foto’s over twee pagina’s zetten. Doordat de linker en de rechterpagina dan strak tegen elkaar aanliggen, verlies je dus geen ruimte tussen de binding. Fotofabriek biedt nog meer extra’s aan. Zo kun je bijvoorbeeld ook een bewaardoos erbij bestellen, maar ook een kleine variant van je fotoboek bestellen. Ben je er niet geheel zeker van je product als je het besteld hebt? Je kunt voor €5,75 je ontwerp laten keuren door Fotofabriek. Zij controleren je ontwerp en zien ze een foutje, wordt je op de hoogte gesteld. Zo ben je er altijd zeker van dat een een fraai fotoalbum ontvangt.

Review: Fotoboek van Fotofabriek
Review: Fotoboek van Fotofabriek
Review: Fotoboek van Fotofabriek
Review: Fotoboek van Fotofabriek

Conclusie

Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb gekregen van Fotofabriek om dit album te maken. De communicatie verliep uitermate vlot en was helder, het fotoboek was snel gereed en ziet, er op wat kleine puntjes na, prima uit. Ik ben reuze benieuwd naar de andere producten van Fotofabriek en zal in de toekomst waarschijnlijk nog eens een album laten maken.

Dit fotoalbum gaat naar mijn oma toe. Ik ben ervan overtuigd dat ze er erg blij mee is!

Bij welk bedrijf maken jullie altijd je fotoboek?

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!