Review: Garmin Fenix 6X Pro
Blog
Review

Review: Garmin Fenix 6X Pro

Ben jij op zoek naar een smartwatch die niet alleen een verlengstuk is van je telefoon, maar ook uitermate geschikt is op reis en tijdens het sporten? Dan is misschien de Garmin Fenix 6X Pro iets voor jou! Ik heb dit multisportwatch sinds februari 2021 om mijn pols en heb dit horloge de afgelopen maanden uitgebreid kunnen uittesten. In dit artikel deel ik mijn bevindingen over de Garmin Fenix 6X Pro.

Review: Garmin Fenix 6X Pro
De Garmin Fenix 6 serie bestaat uit zes verschillende modellen en heeft verschillende maten

Garmin smartwatches

Al meer dan 30 jaar is Garmin een voorloper op het gebied van GPS navigatie. De laatste jaren hebben ze zich vooral gericht op het maken van smartwatches, sporthorloges en activity trackers. Tegenwoordig heeft Garmin een ruim aanbod aan verschillende smartwatches die interessant zijn voor sporters, maar ook voor avonturiers. De moderne smartwatches zijn veel meer dan een leuk speelgoedje om je pols. Ze kunnen je ondersteunen tijdens het sporten, in het dagelijkse leven en tijdens het reizen. Dankzij de vele functies zijn de smartwatches van Garmin in veel gevallen heel handig.

Voordat je een smartwatch koopt, moet je je afvragen wat je precies je eisen zijn. Mijn belangrijkste eisen waren dat de smartwatch routes kan weergeven en dat ik mijn wandelingen ook kan registreren. Daarbij zou het fijn zijn dat de accu enkele dagen meegaat en dat ik het horloge dagelijks aan de lader hoef te hangen.

Garmin Fenix 6 serie

Na een uitgebreid onderzoek kwam ik uit op de Garmin Fenix 6 serie. De horloges van de Garmin Fenix collectie staan bekend als multifunctionele sport- en outdoor horloges. Ze zijn verkrijgbaar in 3 verschillende maten. De Garmin Fenix 6S heeft een diameter van 42mm, de Garmin Fenix 6 heeft een diameter van 47mm en de Garmin Fenix 6X heeft een diameter van 51mm. De 6X heeft niet alleen het grootste display, maar ook de langste batterijduur. De 6S heeft het kleinste display en de kortste batterijduur. Naast de drie formaten, bestaat de Garmin Fenix 6 serie in 6 verschillende modellen. De Silver is de light versie van de Garmin Fenix 6 serie. Dit model heeft alleen de basis functionaliteiten en hebben een kleinere capaciteit en geen Wifi. De Pro heeft alle geavanceerde functies en is de standaard versie van de serie. De Sapphire heeft dezelfde functies als de Pro, maar is uitgerust met krasvrij saffier glas. De Sapphire Titanium is dankzij de titanium kroon weer een stuk lichter. De Pro Solar heeft ook exact dezelfde functies als de Pro en Sapphire modellen, maar kan worden opgeladen door zonne energie en heeft daardoor een langere batterijduur.

Review: Garmin Fenix 6X Pro
Review: Garmin Fenix 6X Pro
Sinds februari 2021 heb ik gekozen voor de Garmin Fenix 6X Pro

De Garmin Fenix 6X Pro in actie

Ik heb ervoor gekozen om de Garmin Fenix 6X Pro aan te schaffen. Sinds mijn aanschaf gebruik ik deze multisportwatch dagelijks en heb ik ‘m al uitgebreid kunnen testen. Maar wat doe ik precies met dit horloge?

Review: Garmin Fenix 6X Pro
Review: Garmin Fenix 6X Pro
Navigeren tijdens het wandelen en tegelijk de route opnemen

Tijdens het wandelen

De voornaamste reden om de Garmin Fenix 6X Pro aan te schaffen was voor mij als hulpmiddel voor het wandelen. Voorheen navigeerde ik regelmatig met mijn telefoon. Het kwam geregeld voor dat ik geen connectie met internet had en ik de route niet goed kon volgen. Met mijn telefoon nam ik mijn wandelingen ook op via de app Komoot. Het viel me vaak op dat de GPS-trekking met de iPhone niet nauwkeurig is en dat de accu vrij snel leeg is. Tussendoor maakte ik ook nog foto’s, dus ik liep eigenlijk de gehele tijd met een telefoon in mijn hand. Dat moest anders!

Met de Garmin Fenix 6X Pro kun je wandelingen opnemen, je kan navigeren en er worden allerlei statistieken bijgehouden. Het grootste voordeel is dat Komoot kan worden gedownload op het horloge. Dankzij Komoot kan ik GPX-files downloaden en offline zetten. Alle GPX-files die gedownload zijn zijn terug te vinden op het horloge en kun je instellen als navigatie. Op de kaart zie je precies waar je heen moet lopen en hoeveel kilometers nog resteren. Verdwalen of verkeerd lopen behoort daarmee volledig tot de verleden tijd. Tussendoor is het ook mogelijk om je route op te nemen. Zodra je klaar bent met wandelen kun je de route opslaan en wordt de route opgeslagen in je Komoot account én in de app van Garmin op je telefoon. In de app van Garmin kun je allerlei aanvullende informatie vinden, zoals het aantal stappen, je tempo, het aantal verbrande calorieën, hoogtemeters en nog veel meer.

Tijdens het sporten

Ik gebruik de Garmin Fenix 6X Pro voor verschillende sporten. Vooral tijdens het hardlopen heb je enorm veel aan de Garmin Fenix 6X Pro. Aan de hand van je fitnessniveau en hoe je hebt geslapen kan je horloge je een suggestie doen van je activiteit. Tevens is het mogelijk om je eigen trainingen samen te stellen. Na het hardlopen wordt alle data gecontroleerd en gerapporteerd. Aan de hand van deze gegevens geeft het horloge aan wat je moet doen om je trainingen in evenwicht te houden en of je productief bezig bent. Wanneer een training te zwaar is krijg je hersteladviezen, zodat je jezelf niet voorbij loopt. Alle data wordt naar de Garmin app gestuurd zodat je al je activiteiten nog eens goed kunt bewonderen.

Naast het hardlopen kun je het horloge ook gebruiken tijdens het fietsen, zwemmen, indoorroeien en zelfs golfen. Je hebt zelfs de mogelijkheid om scorekaarten bij te houden tijdens het golfen.

Muziek luisteren

Er is een mogelijkheid om afspeellijsten van Spotify of Deezer te downloaden en vervolgens via Bluetooth af te spelen op je koptelefoon. Ideaal als je gaat sporten, want je hoeft in dat geval je telefoon niet mee te nemen. De bluetooth verbinding is prima, maar het kan tijdens het sporten wel eens voorkomen dat de verbinding wegvalt.

Overige

De Garmin Fenix 6X Pro houdt onder meer ook mijn levensstijl bij. Ik heb de functie ingesteld dat ik meldingen ontvang wanneer ik water moet drinken. Door mijn werkzaamheden komt het regelmatig voor dat ik vergeet een kopje thee te zetten of een glas water te drinken. Wanneer ik te lang niets gedronken heb krijg ik de melding dat ik iets moet drinken. Het horloge houdt ook bij hoe ik slaap. aangezien ik nogal een avond persoon ben, komt het regelmatig voor dat ik te weinig slaap. ‘s Ochtends ontvang ik een melding dat ik een slechte nachtrust heb gehad en dat ik het dan rustiger aan moet gaan doen. Het zijn allemaal van die ‘suffige’ dingen waar ik voorheen nooit mee bezig was. Maar dankzij de Garmin Fenix 6X Pro ben ik een stuk bewuster mee bezig. Ik ontvang meldingen van mijn telefoon, maar heb een aantal alerts uitgezet want ik hoef geen melding voor iedere like op een Instagram foto. En dan zijn er nog talloze andere functionaliteiten waar ik nog nooit naar heb gekeken of niet heb gebruikt. Er valt nog heel veel te ontdekken.

Review: Garmin Fenix 6X Pro
De Garmin Fenix 6X Pro is een prachtig horloge, maar heeft ook enkele nadelen

Voordelen en nadelen van de Garmin Fenix 6X Pro

De Garmin Fenix 6X Pro heeft talloze voordelen. Maar natuurlijk zijn er ook enkele nadelen en zaken die nog enigszins verbeterd zouden kunnen worden. Ik zet de voordelen en nadelen op een rijtje.

De voordelen

Het grootste voordeel van de Garmin Fenix 6X Pro is de accuduur. Tijdens een normale week, waarbij ik bijvoorbeeld dagelijk sport en buiten een wandeling maak, kan ik het horloge de gehele week gebruiken zonder het te hoeven op te laden. Pas wanneer je ook muziek gaat luisteren met je horloge, gaat de accu sneller leeg.

In de Garmin IQ winkel vind je talloze apps, widgets en interfaces waarmee je je horloges een eigen look en feel kunt geven. Zo kun je de wijzerplaat veranderen met een mooi fancy design, nieuwe datavelden toevoegen, workout instellen voor het sporten en handige apps downloaden om te navigeren. Al jaren maak ik gebruik van Komoot en dit is één van de apps die je kunt installeren op de Garmin Fenix 6X Pro. Voor mij de grootste pré van het toestel.

Je kunt de Garmin Fenix 6X Pro ook gebruiken als verlengstuk van je telefoon. Je kunt op je telefoon allerlei meldingen instellen die je naar je horloge wil sturen. Alle meldingen die je op je telefoon instelt kun je ook op je horloge weergegeven. Zo hoef je je telefoon niet altijd in je hand te houden.

Het grootste voordeel van de Gamin Fenix 6X Pro is echter dat ik steeds bewuster bezig ben met mezelf en dat ik voldoende beweeg. Voor mijn werk zit ik eigenlijk de gehele dag achter mijn pc en ik beweeg tijdens kantooruren veel te weinig. Dankzij alle statistieken wordt ik toch getriggerd om dagelijks voldoende beweging te hebben. Waar ik voorheen sneller op de bank zou ploffen, trek ik nu eerder mijn hardloopschoenen aan. Door voldoende te bewegen voel ik me fitter en zit ik beter in mijn vel.

De nadelen

Ondanks dat de Garmin Fenix 6X Pro zeer multifunctioneel en robuust is, zijn er ook enkele zwakke punten. Het dragen van een horloge heb ik nooit prettig gevonden. Ik heb geen dikke polsen, dus het is direct een flink apparaat om mijn pols. Ik ben zelf ook niet geheel tevreden met het het materiaal van de armband. Al binnen een jaar was het eerste armband al versleten en moest ik een nieuwe aanschaffen. Omdat ik het materiaal van de 6 Serie niet prettig vond, heb ik de armband van de 5 serie eens geprobeerd. Hoewel deze iets steviger lijkt te zijn, is ook deze al aan het scheuren.

Het wil natuurlijk wel eens voorkomen dat je met je arm ergens tegenaan komt. Met zo’n groot scherm is er natuurlijk altijd een kans op een ongelukje. Helaas ben ik tijdens het reizen ergens tegenaan gelopen waardoor er een flink scheur in het scherm is gekomen. Wellicht dat de Sapphire een betere display heeft dat sterker is.
Veel functionaliteiten, veel functies. Het is dus niet gemakkelijk om bepaalde zaken gemakkelijk in te stellen. Sommige zaken werken ook redelijk verwarrend in het menu. Omdat het horloge geen touchscreen bevat, moet je navigeren met vijf knopjes aan de zijkant. Dit werkt soms redelijk onhandig.

Wanneer je gaat sporten wil je natuurlijk direct beginnen. Het wil alleen soms voorkomen dat je een tijdje moet wachten op een goed GPS signaal. Soms kan dit enkele seconden duren, maar het komt ook voor dat je hier enkele minuten op moet wachten.

Maar het grootste nadeel van de Garmin Fenix 6X Pro is natuurlijk het prijskaartje. Op het moment dat ik het horloge kocht was deze 629 euro!

Review: Garmin Fenix 6X Pro
Ik gebruik de Garmin Fenix 6X Pro tijdens het wandelen en tijdens het sporten

Is de Garmin Fenix 6 Pro de moeite waard om te kopen?

Er wordt her en der geschreven dat de Garmin Fenix 6X Pro alleen maar geschikt is voor intensieve sporters. Daar ben ik het niet geheel mee eens. Ik sport lang niet elke dag en ik ga ook niet wekelijks wandelen. Maar dankzij deze smartwatch ben ik wel eerder geneigd om te gaan sporten. Ik heb het gevoel dat ik bewuster bezig ben mijn mijn conditie en mijn gezondheid. Natuurlijk kan dat nog altijd beter, maar de Garmin Fenix 6X Pro zal me daar vast nog bij helpen. Ja, het prijskaartje van deze horloge is hoog. En ja, het is zonde als je het horloge vervolgens niet volledig gebruikt. Maar als ik naar mijn recente grote aankopen kijk, is de Garmin Fenix 6X Pro één van de beste aankopen van de afgelopen jaren geweest. Ik heb er tot nu toe heel veel plezier aan beleeft en ik kan ‘m iedereen aanraden die ook graag wandelt of sport. En je hoeft wat dat betreft helemaal geen intensieve sporter te zijn of wekelijks meerdere wandelingen te maken. Dat je met dit horloge ook nog eens muziek kunt luisteren en meldingen vanaf je telefoon kan ontvangen, zijn extra handige features.

Met de komst van de Garmin Fenix 7 Serie is de prijs van de 6 Serie ook weer een stuk lager. Momenteel kost de Garmin Fenix 6X Pro 459 euro. Ben je dus van plan om een smartwatch aan te schaffen die je veel functionaliteiten biedt, dan is dit wellicht het moment?!

Ga niet op pad zonder een herbruikbare waterfles

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!