Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Tips voor Sofia

Eind mei heb ik een heerlijk lang weekend in Sofia doorgebracht met een vriendin. Sofia was een enorme verassing. Zonder voorbereiding boekten we de erg goedkope tickets en een appartement via Airbnb. Mijn vriendin vanuit Rome (waar ze woont) en ik vloog met Ryanair via Eindhoven naar de hoofdstad van Bulgarije.

Het was even wennen aan het cyrilische schrift, de stugge Bulgaren en de toch wel aanwezige armoede. Maar hierna heb ik enorm genoten van heerlijk eten, de goedkope prijzen (ja, ik blijf toch echt een Nederlander), de hoeveelheid bezienswaardigheden en het vrije gevoel in de stad. Ik las ergens op internet dat Sofia wordt omschreven als het nog niet ontdekte Berlijn, en zo voelt het zeker. De stad is (nog) niet overstroomt met toeristen maar er zijn veel vegetarische restaurantjes, kleine hippe winkels en genoeg goede koffiebarretjes waar je een goede kop koffie drinkt voor nog geen 50 eurocent!

In dit artikel wil ik met jullie mijn tips voor Sofia delen.

De oude Sint Joris kerk

Free Walking Tour

Wat ik iedereen kan aanraden is de gratis tour door Sofia. Hoe leuk is het dat er twee (en in de zomer drie) keer en bijna 365 dagen per jaar een GRATIS sightseeing tour wordt georganiseerd? Op onze eerste dag liepen wij mee en verdiepten we ons in de historie van Sofia.

Sint Alexander Nevsky Kathedraal

De tour start bij het paleis van Justitie en duurt ongeveer 2 uur. Je komt langs een heleboel mooie gebouwen en daarbij wordt je geinformeerd over de historie van Sofia. De tour eindigt bij de grote bekende Sint Alexander Nevsky Kathedraal zodat je na de tour de tijd kan nemen om deze goed te bekijken. Tijdens de tour ga je geen gebouwen in maar loop je er alleen langs. De tour is ook een prima start om in de stad iets beter de weg te kunnen vinden of andere toeristen tegen te komen.

Meer gegevens kan je vinden op: http://www.freesofiatour.com/

Het klooster kun je gratis bezoeken, het museum en de keuken niet

Het Rila Klooster

Een dagje ontsnappen uit de drukte van de stad Sofia doe je door een uitstapje te plannen naar het Rila klooster. Van buiten ziet het klooster er uit als een soort middeleeuws fort. Zodra je echter door de poort loopt kom je op een prachtig betoverende binnenplaats met een kleurrijke kerk. Ik moest echt even stilstaan om alles te laten bezinken en goed te bewonderen. Op de achtergrond zie je het Rila gebergte met daarvoor het klooster prachtig gestreept versierd en in het midden een kleurrijke kerk met enorm veel schilderingen. Neem je tijd om alles te bewonderen en in je op te nemen.

Mooie schilderingen

Het klooster is gratis, het bijhorende museum en de keuken van het klooster niet. Beiden zijn echter niet echt de moeite waard om geld te besteden. Bij de rivier kan je een paar tentjes vinden waar je kan lunchen. Wij genoten van een heerlijke Bulgaarse lunch bij het ‘Rila Monastery Restaurant’. Aanrader zijn de bonensoep klooster stijl met een heerlijk brood en natuurlijk Shopska salade.

Er zijn genoeg touraanbieders die de rit naar het Rila klooster verzorgen. Wij reden zelf met: https://www.rilashuttle.com/ en deze is prima bevallen. Het is ongeveer 2 uur van Sofia naar het klooster.

De Balkan Bites, een gratis tour

Balkan Bites

Nog een gratis tour waar ik me voor onze reis al op verheugde en een enorm succes was. De gidsen zijn erg leuke spontane mensen die je meenemen door Sofia op restaurant-tour. Je stopt bij een aantal restaurants waar je een klein hapje eet en wat achtergrond informatie krijgt. Zo kregen wij yoghurtsoep, heerlijk Bulgaars brood met spread, Bulgaarse zoete wijn en hartige bladerdeeghapje met kaas (Banica).

Meer gegevens over deze tour kan je vinden op: http://www.balkanbites.bg/

Je hoeft je niet aan te melden, alleen maar aanwezig te zijn om 14.00 uur in het Park Crystal bij het standbeeld met het hoofd van Stefen Stambolov.

Prachtige, kleurrijke bloemen voor het Nationaal Paleis van Cultuur

Ronddwalen door Sofia

Neem zeker de tijd om je te laten verrassen door de stad en gewoon eens rond te lopen. Wij liepen via de bekende Vitosha straat (bomvol met leuke restaurantjes, barretjes en winkels) naar het park. Hier staat een enorm vreemd groot gebouw (Nationaal Paleis van Cultuur), maar de aankleding ervoor is prachtig. Mooie fonteinen, bloemen en een netjes verzorgd park. Loop via de tussenliggende wijk naar het Monument van Sovjet leger. Dit is wederom een prachtig uitgestrekt park waar je zeker even kan relaxen. Terug naar het centrum kom je langs kleine aparte winkeltjes, restaurantjes, hippe muurschilderingen en mooie historische gebouwen.

Het monument van Sovjet leger
Lianne
Lianne

Met mijn ouders reisde ik elk jaar af naar het prachtige Frankrijk. Pas toen ik Danny leerde kennen ben ik de wereld verder gaan verkennen. Ik vind het geweldig om me te verdiepen in oude mythen, sagen, sprookjes over onze bestemmingen en ben daarnaast diegene in onze relatie die graag zo goed mogelijk voorbereid op vakantie gaat.

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.