Reistips

Tropische vlindertuin Klein Costa Rica in Someren

Tussen het platteland van het Noord-Brabantse Someren is een klein stukje jungle te vinden, Klein Costa Rica. Wie hier binnenstapt, komt in een totaal andere wereld terecht. Hier voel je je even ver weg van de omliggende akkers en aangename temperaturen. In deze overdekte tropische tuin kun je je even in de tropen wanen. Naast de vele vlinders leven hier ook reptielen, vogels, vissen en schildpadden. In de tuin groeien allerlei tropische bomen en planten. Klein Costa Rica is een ideaal dagje uit voor jong en oud.

Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - De tropische tuin
De tropische tuin is een uit de hand gelopen hobby van Herman Huijbers

Een uit de hand gelopen hobby

Ja, het is echt waar. Klein Costa Rica is een uit de hand gelopen hobby van de boomkweker Herman Huijbers. In 2007 bouwde hij een kas en wilde hij een oerwoud creëren op het Brabantse platteland. De tuin werd voorzien van bomen, planten, vogels, vissen en reptielen. Maar er was nog iets wat ontbrak volgens Huijbers. Tijdens zijn eerste verre vakantie in Costa Rica, zag hij mooie vlinders rondfladderen. Dat wilde hij ook in zijn tropische tuin. Iedere week komt er een speciaal pakketje per post. In een doosje worden de poppen van tropische vlinders geleverd. In Someren ontpoppen ze dan tot een vlinder.

De mensen in de omgeving werden uiteraard nieuwsgierig, wat er allemaal gaande was in de kas van Huijbers. Daarom werd Klein Costa Rica op 23 mei 2015 opengesteld voor het publiek. Zo kan tegenwoordig iedereen een beetje genieten van een stukje tropen in Noord-Brabant.

Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Welkom bij Klein Costa Rica
Welkom in de tropen!

Een dagje Klein Costa Rica

Tijd om deze tropische vlindertuin eens te bezoeken, voor mij is het maar een kleine 20 minuten rijden. Nadat we de entree hebben betaald bij de ingang, komen we in de vlindertuin terecht. Hier fladderen zo’n 400 kleurrijke vlinders rond. Ze komen uit Costa Rica, Maleisië, Filipijnen en Zuid-Amerika en komen dus per post naar Someren.

Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - De poppenkast
Poppen van de vlinders in de poppenkast

De poppen die worden opgestuurd worden in de poppenkast opgehangen. Dan is het wachten tot de vlinders uitkomen. De poppenkast is aardig gevuld met poppen, er komen dus heel wat vlinders aan. Maar dat is ook nodig, want de vlinders worden niet oud. De meeste vlinders leven maar één tot vier weken. De Atlasvlinder leeft zelfs maar 5 dagen. Het is daarom niet geheel verwonderlijk dat er wekelijks poppen worden opgestuurd.

Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Vlinder
De blauwe Morpho, met vleugels dicht

Één van de mooiste vlinders die hier rondvliegen is de blauwe Morpho. Het is me in Costa Rica niet gelukt om deze fatsoenlijk te fotograferen met de vleugels wijd open. Ook in Klein Costa Rica is het me niet gelukt. Gelukkig konden de andere kleurrijke fladderaars wel gefotografeerd worden.

Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Vlinder
Er fladderen ruim 400 vlinders in de vlindertuin
Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Vlinder
De één nog mooier en kleurrijker dan de ander
Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Vlinder
De vlinder komen uit Costa Rica, Filipijnen, Maleisië en Zuid-Amerika
Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Vlinder
De atlasvlinder leeft maar 5 dagen

Naast de vlinders zien we een prachtige vogel en twee Baardagame. Dit is een soort hagedis afkomstig uit de woestijnachtige gebieden van Australië.

Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Baardagaam
In de vlindertuin zie je ook deze baardagaam

In de volgende ruimte komen we in de tropische tuin, voorzien van een vijver en een hangbrug. Het is even goed kijken en luisteren, maar je kunt verschillende vogels spotten en voorbij zien vliegen. De meeste vogels hebben een kleurrijke verenkleed en het is een absolute uitdaging om alle soorten te ontdekken.

Op verschillende plekken zijn kleine tafeltjes met vruchten te vinden. Hier kunnen de vogels eten. Wie geduld heeft, zal vanzelf de meeste vogels zien, waaronder bijvoorbeeld de vulkaanbaardvogel, hop, lori, koningsglansspreeuw, amdine, dominikanerwida en shamalijster. Kijk ook tussen het struikgewas voor de geweldige Victoria Kroonduif. Een prachtige vogel met blauwe veren en een soort waaier op hun kopje. Ze zijn ongeveer 74 centimeter lang en kunnen tot 2,5 kilo wegen. Hiermee zijn ze de grootste duivensoort ter wereld.

Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Victoria Kroonduif
De Victoria Kroonduif, een prachtvogel
Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Koningsglansspreeuw
Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Roelroel
De koningsspreeuw en roelroel
Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Lori van de blauwe bergen
Nog meer kleuren bij de Lori van de blauwe bergen
Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Vuurkruinbaardvogel
Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Witwang Toerako
De vuurkruinvogel en witwangtoerako

Als je goed kijkt kan je ook schildpadden en leguanen zien. Via een wenteltrap kun je bij de hangtouwbrug naar de top van de bomen klimmen. Zo heb je een overzicht over de tuin en vijver. Vaak zitten de vogels en leguanen hoog in de bomen verstopt omdat het hier het warmst is.

Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - De hangtouwbrug
Naar de toppen van de bomen via de hangtouwbrug
Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Leguaan
Ook leguanen lopen hier rond
Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Leguaan
En ze zijn altijd bereid om even te poseren voor je
Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Schildpad
Schildpadden zie je in de vijver, maar ook tussen de tropische planten

In de tropische vijver zwemen veel tropische vissen en schildpadden. Het is natuurlijk lastig om deze dieren door het water goed te zien. Daarom kun je via een raam het onderwaterleven beter bekijken. Zo zie je de meest bizarre vissen voorbij zwemmen, waaronder de zoetwaterhaai, zoetwaterrog, pauwoogbaars en Arapaima. Tussen de vissen door zwemmen ook verschillende soorten schildpadden, waarbij de Fly River Turtle een soort varkensneus lijkt te hebben. Het is hartstikke leuk om bij het raam te kijken naar het onderwaterleven. Let wel even als een leguaan ineens zijn behoeftes gaat doen boven het raam.

Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - Kijken naar het onderwaterleven
Kijken naar het onderwaterleven
Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica - De tropische vijver
De tropische vijvers met een enorme hoeveelheid aan dieren

Een leuk dagje uit voor jong en oud

Klein Costa Rica is een ontzettend leuk uitje. Het is zowel voor jong als oud hartstikke leuk om de dieren te spotten in deze omgeving. Kun jij immers alle dieren vinden die hier rondlopen en rondvliegen? Het is mij niet gelukt om alle vogels te spotten en kikkers heb ik ook niet gezien. Misschien lukt het jouw wel? Je kunt de tuinen zelf lopen, maar je kunt ook samen met een gids een rondleiding nemen. Gedurende de één uur durende rondleiding krijg je meer te weten over de dieren én planten.

Ben je van plan om naar Costa Rica of een andere tropische bestemming te gaan? Wellicht is het ook leuk om in Someren alvast te oefenen met fotograferen. De dieren zitten immers niet stil en je hebt soms geduld nodig voor de beste foto’s. In Klein Costa Rica kun je dus goed oefenen. Er worden workshops macrofotografie gegeven. Zo kun je leren hoe je je camera het beste kunt instellen en je mooiere foto’s kunt maken. Deze kennis kun je vervolgens meenemen naar het echte Costa Rica.

Leuk voor de kids, je kunt hier ook een kinderfeestje houden waarbij de kinderen tijdens een speurtocht naar de geheimen van de jungle gaan zoeken en vissen mogen voeren.

Het maakt niet uit wat het weer buiten doet, Klein Costa Rica is voor ieder weertype geschikt. En het is een leuk dagje uit! Neem zelf eens een kijkje op de website van Klein Costa Rica.

Interessante artikelen voor dit bericht

[bol_product_links block_id=”bol_56def5e159ad0_selected-products” products=”1001004011027461,1001004004860989,1001004010463111,1001004006439305,9200000031749678″ name=”klein-costa-rica-blog” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Karahan Tepe - Turkije

Reistips

Karahan Tepe, het kleinere Göbekli Tepe

De regio Zuidoost-Anatolië in Turkije staat bol van de geschiedenis. Göbekli Tepe is bijvoorbeeld de meest bijzondere prehistorische locatie ter wereld. Volgens archeologen dateert dit...

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa

Wandelingen

Wandelen in Alicante: Lagunas de Rabasa

Alicante is een leuke bestemming voor een stedentrip. Het compacte centrum is eenvoudig te voet te verkennen en heeft tal van interessante bezienswaardigheden. Wil je de ‘drukte’ van de stad even...

Churfranken - Lekker eten

Gastartikel

4 x gezond eten én genieten op vakantie

We willen allemaal graag fit en uitgerust terugkomen van vakantie. Vaak is het omgekeerde het geval. Bij thuiskomst zijn we vermoeid en voelen we ons sloom. De oorzaak ligt vaak in een combinatie van...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Boek een hotel in Someren

Overtuigd? Boek dan direct een hotel in Someren via Booking.com