Voetbalwedstrijd van RB Leipzig bezoeken
Duitsland

Voetbalwedstrijd van RB Leipzig bezoeken

Vorig jaar bezocht ik met een goede vriend een voetbalwedstrijd van Dynamo Dresden. Het bezoeken van een buitenlandse voetbalwedstrijd in combinatie met een stedentrip beviel ons zo goed, dat we ook dit jaar weer een wedstrijd wilden bijwonen. We kozen ervoor om RB Leipzig te bekijken en daarnaast een leuke stedentrip te plannen in Leipzig zelf.

Voetbalwedstrijd van RB Leipzig bezoeken
In april bezochten we weer een buitenlandse voetbalwedstrijd, ditmaal RB Leipzig

Geschiedenis van RB Leipzig

Een rijke historie heeft de club niet. RB Leipzig werd immers pas in 2009 opgericht om de stad Leipzig een nieuw impuls te geven. Sinds de val van de Muur speelden FC Sachsen Leipzig en Lokomotiv Leipzig geen enkele rol meer in het betaalde voetbal van Duitsland. Het Zentralstadion, dat in 2006 voor het WK 2006 werd gebouwd, werd zo slecht bezocht tijdens de wedstrijden dat men iets wilde doen om het voetbal in de stad nieuw leven in te blazen. Hoofdsponsor Red Bull richtte een nieuwe club op. Aangezien de Duitse wetgeving een bedrijfsnaam in een clubnaam verbiedt, werd voor RasenBallsport Leipzig gekozen. Omdat de licentie van de vijfdeklasser SSV Markranstädt werd overgenomen, hoefde de ploeg niet geheel onderaan te beginnen. Het doel van Red Bull was om de ploeg binnen 10 jaar tijd naar de Bundesliga te loodsen, het hoogste niveau van Duitsland.

Na vier jaar was de ploeg terug te vinden in de 3e Liga. Dankzij een 2e plek promoveerde de ploeg direct naar de 2e Bundesliga en kwam de droom van de Bundesliga alsmaar dichterbij. RB Leipzig wist in het seizoen 2014/2015 op de 5e plek te eindigen en een seizoen later 2e. Dankzij de tweede plek kon de ploeg wederom promoveren en had de club al binnen 7 jaar de doelstelling bereikt, maar er kwamen wel andere problemen om de hoek kijken. Doordat het clublogo teveel leek op het logo van Red Bull, werd de licentie geweigerd. Maar nadat de club aanpassingen maakte aan het logo, kon de eerste voormalige Oost-Duitse ploeg sinds 2009 beginnen aan de start van de Bundesliga. De ploeg kwam direct goed uit de startblokken en stond een gehele tijd op de eerste plaats, tot het Bayern München voor zich moest dulden.

Voetbalwedstrijd van RB Leipzig bezoeken
Het stadion van RB Leipzig was gebouwd voor het WK 2006

'De meest gehate club van Duitsland'

Regelmatig verschijnen er artikelen online dat RB Leipzig de meest gehate ploeg van Duitsland is. Dit alles heeft natuurlijk te maken met het tot stand komen van de club. Miljardair Dietrich Mateschitz van Red Bull richtte de ploeg op en pompte behoorlijk wat geld in de ploeg. Duitse voetballiefhebbers waren absoluut niet te spreken over de manier waarop de club tot stand was gekomen en ook de inwoners van Leipzig stonden in het begin absoluut niet achter de ploeg. Maar de stadsderby tegen Lokomtiv Leipzig werd door 11.468 fans bekeken, een recordaantal voor het vijfde niveau van Duitsland. Al waren de meeste fans voor Lokomotiv. Op het vijfde niveau bezochten gemiddeld 2.150 mensen de wedstrijden van RB Leipzig, tegenwoordig zit er maar liefst 42.000 fans in het stadion. De haat tegen de club is echter niet minder geworden. Tijdens een bekerwedstrijd tegen Dynamo Dresden gooiden de fans van Dresden een stierenkop op het veld en er is een website voor haters van de ploeg.

Voetbalwedstrijd van RB Leipzig bezoeken
Ooit keken ze sceptisch naar de club, maar inmiddels heeft RB Leipzig aardig wat fanatieke fans

Verdient RB Leipzig respect?

Hoewel een een miljardair achter de club zit, voert RB Leipzig een doelgericht beleid. Er wordt niet met miljoenen gesmeten zoals clubs als Chelsea, Paris SG en Manchester City doen. Er worden veelal jonge spelers gehaald die later voor grotere bedragen kunnen worden verkocht. Daarbij wil de club zoveel mogelijk spelers zelf opleiden. In tegenstelling tot de meeste grote clubs is er in Leipzig wel een visie en wordt er aan de lange termijn gedacht. Met een relatief jonge groep maakt RB Leipzig dit seizoen ook indruk. Lange tijd stond het bovenaan in de Bundesliga, maar moest het de eerste plaats afstaan aan Bayern München. Met een tweede positie lijkt de ploeg af te stevenen naar de Champions League voor volgend seizoen.

Wedstrijd RB Leipzig - SC Freiburg

Wij hadden kaartjes gekocht voor de wedstrijd tegen SC Freiburg, eveneens een ploeg die dit seizoen gepromoveerd is en het boven verwachting doet met een 6e plaats. Bij een overwinning zou RB Leipzig een plek naar de Champions League voorronde veilig kunnen stellen. Ik ben een groot voetballiefhebber, maar ken maar weinig spelers van de ploeg. Alleen bij Werner, Poulsen en Forsberg gaat er bij mij een lampje branden. De spelers die vandaag mochten beginnen zijn stuk voor stuk ook jonge gastjes. En zij beginnen direct enthousiast aan de wedstrijd. Ook het publiek is in opperbeste stemming en zingt uit volle borst. SC Freiburg krijgt nauwelijks kansen en wanneer RB Leipzig voor het doel is, haalt het genadeloos uit. Poulsen kopt uit een vrije trap de 1-0 binnen en Werner rond oog in oog met de keeper af. Het komt de sfeer alsmaar ten goede in het stadion. De fans zijn onophoudelijk aan het zingen. Het lijkt erop alsof de inwoners van Leipzig de club in de armen hebben gesloten.

In de tweede helft schiet Keita een geweldige goal binnen en kabbelt de wedstrijd voort. Het sfeervak achter het doel betrekt het complete stadion bij de liederen en wij doen uiteraard vrolijk mee. We maken de zinnen af en zwaaien met onze sjaals. Opperbeste stemming in het stadion. Vlak voor het eindsignaal kopt Demme ook nog de 4-0 binnen waardoor iedereen zeer tevreden naar huis kan gaan. RasenBallsport Leipzig heeft Champions League veilig gesteld en zal de eerste voormalige club uit Oost-Duitsland zijn die mag aantreden in het miljoenenbal. Gezien het spel van vandaag en de jonge, gretige spelersgroep, verwacht ik dat deze club het de grotere ploegen behoorlijk lastig kan gaan maken. Ook ben ik uitermate benieuwd hoe de club zich verder zal ontwikkelen. Ik hoop dat RB Leipzig de voormalige DDR-burgers weer een beetje voetbaltrots kan geven.

Voetbalwedstrijd van RB Leipzig bezoeken
De spelers komen het veld op, de wedstrijd RB Leipzig - SC Freiburg gaat beginnen
Voetbalwedstrijd van RB Leipzig bezoeken
Feest na de 3-0
Voetbalwedstrijd van RB Leipzig bezoeken
Vlak voor tijd wordt het zelfs 4-0
Voetbalwedstrijd van RB Leipzig bezoeken
RB Leipzig stelt een ticket voor de Champions League veilig.

Plan je reis naar Duitsland

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!