Voetbalreizen

Voetbalwedstrijd van SM Caen bezoeken

Met een goede vriend van me maak ik inmiddels ieder jaar een citytrip in combinatie met een voetbalwedstrijd. Zo hebben we in het verleden Dresden bezocht en zagen we Dynamo Dresden kampioen worden van de 3e Bundesliga en bezochten we vorig jaar de meest gehate club van Duitsland, RB Leipzig, tijdens onze citytrip naar Leipzig. Dit jaar combineerden we onze trip naar Normandië met een bezoek aan een voetbalwedstrijd van SM Caen. De middenmotor van de Franse Ligue 1 speelde op 1 april 2018 een thuiswedstrijd tegen Montpellier HSC. Aangezien wij toch in Caen waren en we voor maar 13 Euro aan kaartjes konden komen, woonden we deze wedstrijd bij.

Het is niet de eerste keer dat we een citytrip combineren met een voetbalwedstrijd. Vorig jaar bezochten we Leipzig en woonden we een wedstrijd bij van de meest gehate club in Duitsland.

Voetbalwedstrijd van SM Caen bezoeken
Stade Michel d'Ornano, de thuishaven van SM Caen

De geschiedenis van SM Caen

Hoewel ik een groot voetballiefhebber ben, weet ik nauwelijks iets af van het Franse voetbal. Ik ken de bekende ploegen Paris SG, AS Monaco, Olympique Lyon en Olympique Marseille nog wel van de Europese wedstrijden die zij spelen, maar de overige ploegen uit de Ligue 1 zeggen me niets. Als iemand mij zou vragen om een speler van SM Caen te noemen, zou ik het antwoord schuldig moeten blijven. Misschien is dat niet geheel gek. Ondanks dat Stade Malherbe Caen al in 1897 werd opgericht, heeft de ploeg nauwelijks een rol van betekenis gespeeld. In 1985 ontving de club pas de status van een professionele club. In de afgelopen jaren pendelde de ploeg steeds op en neer van de Ligue 1 en Ligue 2. De afgelopen drie seizoenen wist de ploeg zich te handhaven op het hoogste niveau met een 7e plek als hoogste notering in het seizoen 2015-2016. De ploeg speelt zijn wedstrijden in het Stade Michel d’Ornano waar plaats is voor 21.500 toeschouwers.

Voetbalwedstrijd van SM Caen bezoeken
Onze plek op de tribune

Wedstrijd SM Caen - Montpellier HSC

Onze trip naar Normandië stond met name in het teken van locaties die van belang waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkend en zeer interessant om deze locaties eens te zien. Het was dus een omschakeling om van één van de grootste oorlogsbegraafplaatsen ineens naar een stadion te gaan om een voetbalwedstrijd te bekijken. Van een club dat we nog geeneens kennen. Kaartjes hadden we vooraf kunnen regelen voor maar 13 Euro, prima prijzen voor een wedstrijd op het hoogste niveau. Onze zitplaatsen zijn achter het doel op de eerste ring. Tijdens onze wandeling naar het stadion maakten we nog grapjes. De Fransen zullen vast wijn drinken in plaats van bier en wellicht met stokbroden in de hand zwaaien, dachten we. Alcohol werd niet geschonken, in plaats daarvan konden we nog wel een alcoholvrij biertje kopen voor maar liefst 5 Euro. Maar de stokbroden waren er wel degelijk en het was een grappig gezicht om de supporters met die enorme joekels te zien zwaaien.

Vooraf maakten we grapjes over supporters met een glas wijn en een stokbrood in de hand. Het is dan ook lachen wanneer we supporters daadwerkelijk in het stadion met stokbroden in de hand zien zwaaien.

Onze zitplaatsen bevinden zich recht boven het sfeervak van SM Caen. Een supporter met een megafoon probeert het publiek de gehele wedstrijd op te jutten, maar heel veel sfeer is er niet in het stadion. De thuisploeg weet het publiek ook niet te vermaken met het slappe en slordige spel. Na 21 minuten scoort Montpellier de eerste treffer van de wedstrijd. Twee minuten later vieren ze opnieuw feest wanneer ook de 0-2 valt. De thuisploeg heeft nauwelijks iets in te brengen. Direct na rust slaat Montpellier voor een derde maal toe en neemt het gas terug. Het resulteert in een matig en saai vervolg van de wedstrijd. Er worden veel overtredingen gemaakt en de spelers van de uitploeg proberen het tempo uit de wedstrijd te halen door lang op het veld te blijven liggen. De temperaturen helpen ook niet mee, bij tijd het wijlen is het echt koukleumen. Vlak voor het eindsignaal kunnen de handen nog op elkaar wanneer de spits van de thuisploeg een voorzet vanaf de rechterzijde binnen weet te knikken. Zo eindigt de wedstrijd in een 1-3 nederlaag voor SM Caen. Het zal een wedstrijd worden die ons niet al te lang bij zal staan.
Na de wedstrijd wandelen we terug naar het centrum en warmen we ons op in de gezellige cafés van Caen. Met een pot bier kunnen we het matige spel van Caen nog even onder de loep nemen. Een topploeg zal deze club niet snel worden in de Franse competitie.

Voetbalwedstrijd van SM Caen bezoeken
Montpellier scoort de 0-2
Voetbalwedstrijd van SM Caen bezoeken
Er worden veel overtredingen gemaakt
Voetbalwedstrijd van SM Caen bezoeken
SM Caen wist het thuispubliek niet bepaald te vermaken, er ging veel mis

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Gastartikel

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Wanneer je op vakantie gaat, zijn er altijd nog allerlei dingen die je moet regelen voor vertrek. Daarbij kun je denken aan het wassen van je spullen en het leeghalen van de wasmachine, maar ook aan...

Kerstmarkt van Erfurt

Kerstmarkten

De leukste kerstmarkten van Duitsland in 2023

Het wordt langzaam weer kouder en sneller donker. De kerstperiode komt steeds meer in zicht. Dat betekent dat binnenkort de eerste kerstmarkten in Duitsland weer zullen openen. Ieder jaar staan de...

Eiland Cres, Kroatië - Lubenice

Reistips

Tips voor eiland Cres in Kroatië

Kroatië telt in totaal 1185 eilanden. Het is daarom een ideale bestemming om te eilandhoppen. Een aantal populaire eilanden zijn gelegen in de Kvarner Baai. Krk, Lošinj, Rab en het eiland Cres...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Boek een hotel in Caen

Overtuigd? Boek dan direct een hotel in Caen via Booking.com